TEOG’da tartışmalı ‘Ermeni tehciri’ sorusu

TEOG maratonu bitti. 1915 Ermeni tehciriyle ilgili soru tartışma yarattı. Uzmanlar ‘3 yılın en zor sınavı’ dedi. Fen ve Teknoloji sorusu iptal edildi.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 02:34
Abone Ol google-news

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) merkezi ortak sınavların ikinci gün oturumu dün gerçekleşti. 1 milyon 174 bin 427 öğrenci, Fen ve Teknoloji, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava girdi. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavındaki Osmanlı Devleti’nin Ermenilere yönelik tehcir kararına ilişkin soru tartışma yarattı.

İnsanları üzebilir

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, “sorunun yanıtında bir çelişki göremedim. Müfredat açısından uygun. Ancak hassas bir konu. Hem sorularda, hem de müfredatta yer alan ifadelere dikkat edilmesi gerekli. İfadelerden hangisi yanlıştır, ifadesi yer alsa da, ‘Anadolu’daki Ermeni varlığını bitirmek’ cümlesinin yer alması insanları üzebilir” dedi.

Bu arada, uzmanların hatalı olduğunu iddia ettiği Fen ve Teknoloji sınavı A kitapçığındaki 13. soru MEB tarafından sınavdan birkaç saat sonra iptal edildi

En zor sınav

Sınavı değerlendiren Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu üyesi Hatice Yılmaz, “Her iki günde yapılan 6 sınavı değerlendirdiğimizde son üç yılın en zor sınavı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Türkçe ve Matematik’te öğrencinin 6. ve 7. sınıf bilgilerine de sahip olması gerekiyor’’ dedi.

2 soru hatalı

Yılmaz, Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Yasemin Dündar ve Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Ortaokul Bölüm Başkanları, iptal edilen Fen ve Teknoloji sınavı A Kitapçığındaki 13. sorunun, verilen bilgi doğrultusunda tartışmaya açık olduğu ve iki doğru yanıtı olduğunu söylediler. Yılmaz, 16. soruyla ilgili olarak da “Şekildeki terazinin eşit kollu terazi olduğunun belirtilmesi gerekiyordu. Soruyu çözememiş olanlar itiraz edebilir’’ dedi.

Kek yapan çözdü!

Hatice Yılmaz, İngilizce testi C kitapçığındaki 10. soruyla ilgili olarak “Fırında kek yapmayı bilmeyen İngilizceden bir soruyu kaçırdı. Fırında kek yapmakla ilgili bir sıralama sorusunda yanlış yapmışlar’’dedi.

Sınavların soru ve cevapları, “www.eba.gov.tr” ve “www.odsgm.meb.gov. tr” internet adreslerinde yayımlandı. Herhangi bir mazeret nedeniyle sınava giremeyen öğrenciler için mazeret sınavları 12-13 Aralık’ta, Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı sebebiyle ertelenen sınavlar ise 25-26 Aralık’ta yapılacak. TEOG 1. dönem sınav sonuçları ocak ayı içinde açıklanacak.

‘İnkılap tarihi soruları çelişkili’

Altunizade Capitol Ortaokulu’nda sınava giren öğrencilerden yorumlar: Gökhan Kılıçarslan: İngilizce aslında zor değildi ama ben pek çalışamadım. Dün matematik sınavım çok iyi geçmişti.

Aleyna Altun: İnkılapta çelişkili soru çok fazlaydı, sürekli iki şık arasında kaldım. Özellikle Atatürk’ün hayatı hakkında sorularda çok ikilemde kaldım. İngilizce de kolaydı, birkaç kelimenin anlamını hatırlamakta zorlandım sadece.

Melike Yıldırım: Bugünkü sınav, düne göre daha kolaydı. Dün Türkçe ve özellikle matematikte çok zorlandım. Çelişkide kalabileceğimiz sorular vardı. İnkılapta milli kültürle alakalı yorum soruları beni çok çelişkide bıraktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler