Aziz Sancar: Eşitlik yoksa adalet de yok

Nobel Ödüllü Türk bilim adamı Prof. Aziz Sancar, eşitlik olmadan adalet olamayacağını vurgulayarak, “Dünyada ve memleketimizde adalet istiyorsak kızların da erkek çocuklarla aynı haklara sahip olmaları gerek’’ dedi.

Yayınlanma: 09.03.2016 - 07:21
Abone Ol google-news

Kız çocuklarının Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik eğitimine teşvik edilmesini amaçlayan “Girls in STEM’’ projesinin dün yapılan tanıtım toplantısına video konferansla katılan Prof. Sancar, bu projenin başarılı olmasının, büyük ölçüde anne-babalara bağlı olduğuna dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı:

“Güzel vatanımın özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki anne- babalardan rica ediyorum, kızlarınızı okula gönderin. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Teknoloji alanlarında eğitim görsünler. Memleketimin her yeri güzel ama Mardin’in kızları ayrı güzel ve zeki. Bu bölgedeki ailelerden tek ricam, kızlarınızın eğitim görmesini sağlayın.’’

Suriyeli çocuklar

Suriyeli mültecilere de değinen Prof. Sancar, projenin Suriyeli kız çocuklarını da hedeflediğini, bölgeye barış, adalet ve refah gelmesine katkısı olacağını umduğunu belirterek, tüm kız çocuklarının ve kadınların Kadınlar Günü’nü de kutladı.

Projenin sözcüsü, Prof. Aziz Sancar’ın manevi kızı Rose Peifer da konuşmasında, kız çocuklarının eğitime erişmesinde pek çok engel bulunduğunu, “çocuk gelin’’ sayısında artış yaşandığını, Ürdün’deki Suriyeli mülteciler arasında çocuk yaşta evlendirilme oranının yüzde 12’den yüzde 32’ye çıktığını söyledi. Peifer, kızların eğitim görmeleri halinde erken evlendirilme olasılığının çok düştüğüne de dikkat çekti.

Proje kapsamında Türkiye’nin 7 şehrinde toplam 700 kız çocuğu, STEM eğitimi hakkında bilgilendirilecek. Projenin Şanlıurfa bölümünde Suriyeli mülteci kız çocukları da projeye dahil edilecek.

Proje hakkında bilgi veren Harriet Fulbright Institute CEO’su ve Girls in STEM projesinin geliştiricisi Gökhan Coşkun; “Projedeki amacımız; ilköğretim 6. sınıfa giden kız çocuklarının STEM eğitimine merak duymalarını sağlamak, bilim ve teknoloji ile ilgili dünyadaki uygulama ve yenilikler hakkında, Türkiye-Güney Kore ve ABD arasındaki değişim programlarıyla mümkün olan en erken yaşta tanışmalarını sağlamak” dedi.

Mayısta bitecek

Nisanda başlayacak olan Girls in STEM projesi, mayısta sona erecek. Başvurular, www. gisproject.com adresinden yapılacak.

STEM kamp programları sonrasında, 7 ilden toplam 14 kız öğrenci STEM yaz okulu programına katılmaya hak kazanacak. Bu öğrencilerden 7’si ABD Silikon Vadisi’ne, 7 öğrenci de Güney Kore Seul’e gidecekler. Girls in STEM projesi kapsamında düzenlenecek uluslararası konferans ve projenin ödül töreni, 24 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler