Kopya çekene 7 yıl hapis cezası

Çin’de iki gün süren ve dünyanın en zor üniversiteye giriş sınavlarından biri kabul edilen "Gao Kao" sona erdi. Çince "Büyük Sınav" anlamına gelen yükseköğretime giriş sınavına bu yıl 9 milyondan fazla lise son sınıf öğrencisi katıldı.

Yayınlanma: 09.06.2016 - 14:21
Abone Ol google-news


Sınav, 7-9 Haziran'da toplam 9 saat süren 4 oturum halinde yapıldı.

Zorunlu alanlar olan Çince, matematik ve İngilizcenin yanı sıra öğrencilere tercihlerine göre sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında sorular yöneltildi.

Sınavın yapıldığı iki gün boyunca birçok kentte ilave önlemler alındı. Sınav merkezlerinde ter döken çocukların etkilenmemesi için trafikteki araçların korna çalmaları yasaklandı, sınav saatlerinden önce trafik yoğunluğu yaşanmaması için tedbir alındı ve bazı kentlerde gürültüyü önlemek amacıyla inşaat çalışmalarına ara verildi. Sınava yetişmeye çalışan öğrencilere yardım etmeleri için çok sayıda sivil polis görevlendirildi.

Bu yıl ilk kez, sınavda kopya çeken öğrencilere 7 yıla kadar hapis cezası getirildi. Öğrencilerin sınavdan sonra defter ve kitaplarını yırtıp pencerelerden savurarak yaptığı "stres atma" geleneği de yasaklandı.

Gençler arasında intihar oranlarının artış gösterdiği Gao Kao'da bu yıl da bazı öğrenciler yaşamına son verdi. Sınavın ilk günü İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bir kız öğrenci, yaşadığı strese dayanamayarak kendini 22 katlı katlı bir binanın tepesinden boşluğa bıraktı.

- Kimine de geçim kaynağı Her yıl olduğu gibi 2016'da da Gao Kao, çok sayıda kişi için gelir kaynağı oldu.

Sınava hazırlık sürecinde öğrencilere refakat ederek onları duygusal ve akademik açıdan hazırlamaya çalışan bakıcılar, bu yıl da ebeveynler arasında büyük rağbet gördü. Üniversite öğrencileri ya da yeni mezunlardan oluşan Gao Kao bakıcıları, günde yaklaşık 300 yüen (yaklaşık 130 TL) kazanıyor.

Bazı aileler, sınav merkezlerine gidiş dönüş sırasında kaybedecekleri zamanı çocuklarının konu tekrarı yaparak değerlendirebileceğini düşünerek sınav merkezlerine yakınlarındaki otellerde oda kiraladı. Bu durumu fırsat bilen otelciler, Gao Kao için fiyatlarını yeniden belirledi. Oda fiyatlarının gecelik 2000 yüene (yaklaşık 885 TL) kadar çıkmasına rağmen otellerde boş oda kalmadı.

Öğrencileri sınav merkezine götürüp sınav bitiminde de geri alması için sınav taksisi uygulaması başlatıldı. Şanghay’da bulunan Dacong Taksi’ye Gao Kao sınavının ilk günü sadece 6 saat içinde internet üzerinden binden fazla rezervasyon talebi geldi.

Suistimallerin önlenmesi için öğrenciler, sınav merkezlerine parmak izi ve iris taramasından geçirilerek alındı.

Çocuklarının sınavda istedikleri başarıyı gösteremeyeceğinden kaygılanan bazı aileler, çocuklarının yerine sınava girecek kişiler buluyor. Sahte kimlikle sınava giren bu kişiler, öğrencinin iyi bir okula yerleşmesi durumunda 25 bin yüene (11 bin TL) kadar ücret alıyor.

- Gao Kao “inzivası” Halk arasında "Çin’in en büyük Gao Kao fabrikası" olarak bilinen Maotançang kenti, bu yıl da sınava hazırlanan öğrencilerin akınına uğradı.

2013'te Maotançang kentindeki lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 80'inin Gao Kao’da hedeflenen puanı tutturduğuna dair basında çıkan haberlerin ardından kent bu sınava hazırlanan öğrencilerin inziva merkezi haline gelmişti.

Kent, her yıl binlerce öğrencinin akınına uğruyor.

- Ünlülerden öğrencilere destek İngiliz fizikçi ve evren bilimci Stephen Hawking, Çin’in sosyal paylaşım sitesi Weibo’dan yayımladığı mesajında, bu yılki adaylara başarı ve şans diledi. Hawking, öğrencilere cesaret vermek için "Bu çocuklar, geleceğin büyük düşünürleri ve kanaat önderlerinden olacak.” ifadelerini kullandı.

Çinli gençler arasında çok popüler olan müzik grubu EXO da, “Kendinize inanırsanız her şeyi başarabilirsiniz” mesajıyla öğrencilere destek verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler