Yok böyle kıyak

Cemaat okullarından kaçan öğrencilere Anadolu ve Fen liselerinin kapıları açılıyor.

Yayınlanma: 05.04.2014 - 00:01
Abone Ol google-news

Dershaneleri kapatarak cemaat ile savaşmaya başlayan AKP hükümeti, cemaatin eğitim alanındaki gücünü kırmak için ikinci planı devreye soktu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “cemaat okullarını boykot” çağrısının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) cemaate ait özel okullardan
yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle ayrılan ve atılan öğrencilere devlet liselerinin kapılarını açtı. Cemaat okullarından kaçan öğrenciler için Anadolu ve fen liselerinde açık kontenjan olup olmadığı koşulu ise aranmayacak. Böylece hem devlet liselerindeki öğrencilere tanınmayan bir hak cemaat
yurtlarından kaçan öğrencilere tanınmış olacak hem de zaten kalabalık olan lise sınıfları daha da kalabalıklaşacak. Dershanelerin kapanmasına ilişkin yasayla cemaatle arasındaki savaşı başlatan hükümet ikinci cepheyi açtı. Başbakan Erdoğan’ın Balıkesir seçim mitinginde, “Göndermeyin bunların okullarına. Bunlara tavır koyun. Bunlara dersi bunları boykot ederek vereceksiniz” sözlerinin ardından MEB Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Ercan Türk tarafından yazılan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından tüm lise müdürlüklerine gönderilen genelgede, özel liselerden devlet liselerine geçişin yöntemleri sıralandı. Yazıda, “Son günlerde özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik basın yayın organlarında haberler yer almakta olup, yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak okullarından ayrılmak isteyen öğrencileri olduğuna dair bakanlığımıza talepler ulaşmaktadır” denildi. Bu durumdaki öğrencilerin nakil şartlarını taşımadıklarının belirtildiği yazıda “Resmi okul ve kurumlarımıza geçiş yapamayan öğrencilerin mağdur oldukları görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Yönetmelik delinecek

Yazıda, cemaat okullarından kaçan öğrenciler için tüm devlet okulu öğrencilerinin liseden liseye geçişlerinde uygulanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin hangi yöntemle “delineceği” anlatıldı. Yazıda, “yaşadıkları olumsuzluklardan dolayı özel öğretim kurumlarından ayrılmak zorunda kalan ya da bırakılan öğrencilerin” nakil ve geçişlerinin “nakil olunacak okulun taban puan şartını taşımak kaydıyla, açık kontenjan şartı aranmaksızın” yapılacağı belirtildi. Yani bu öğrenciler için okulda boş yer olup olmadığı önemli olmayacak.

Zaten kalabalıklar

MEB’in lise sınıflarının ortalama mevcudunu 30’un altına düşürme hedefi olmasına karşın, Türkiye genelinde lise sınıfları ortalama yaklaşık 35 kişi. Cemaat okullarından kaçan öğrencilerin de gelmesiyle birlikte MEB, hem hedefinden uzaklaşacak hem de öğrenciler sınıflarında daha da sıkışacak. Ancak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre lise sınıflarının mevcudu 40’ı geçemez.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler