Öğretmenine sahip çıkana da ceza

Ankara Valiliği, KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen’in oturma eylemine destek olan lise öğrencisi S.Y'nin örgün eğitimle ilişiğinin kesilmesini istedi. Lise öğrencisinin okuldan atılmasını isteyen Ankara Valiliği’nin bu talebi, Danıştay’ın 1 ay önce verdiği kararla imkansız hale gelse de S.Y yaşananların ardından değiştireceği okulda da atılma korkusu yaşıyor.

Yayınlanma: 27.11.2016 - 19:10
Abone Ol google-news

 

OHAL kararnamesi ile Selçuk Üniversitesi’ndeki görevinden açığa alınan akademisyen Nuriye Gülmen, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önündeki direnişinde 14 kez gözaltına alınmıştı. Ankara İncirli Anadolu Lisesi öğrencisi S.Y, ‘öğretmenime dokunma’ sloganıyla Gülmen’in direnişine destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltı işleminin ardından lise öğrencisi serbest bırakılsa da, Ankara Valiliği, lise öğrencinin oturma eylemi sırasında çekilen fotoğraflarla birlikte dosya hazırlayarak Ankara İncirli Anadolu Lisesi’ne gönderdi. Valilik’in S.Y'nin okulla ilişiğinin kesilmesini istemesinin ardından okul müdürü, öğrencinin ailesine “Başka okula nakil yapın, bunun için disiplin kurulu toplayamayız” dedi.

Sene başından itibaren zorlama

Dönem başından beri Devrimci Liseliler (DEVLİS) faaliyeti yürüttüğü gerekçesiyle başka okula nakil yaptırmaya zorlanan S.Y “Birkaç gün sonra okul değiştirecektim. Valilik’ten gelen kararla birlikte İncirli Lisesi atmasa bile nakil olduğum okul atacak. Sadece Nuriye Gülmen’in yanında durmak istedim” ifadelerini kullandı.

Öğretmen Nuriye Gülmen de konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaşananlara tepki gösterdi. S.Y için açıklama yapan Dev Lis’li öğrenciler ise “Bizler Dev-Lis’liler, liselerin asıl sahipleriyiz, liselerden bizleri değil, çeteleri temizleyin ki, o dilinizden düşürmediğiniz eğitimin önü açılsın. Arkadaşımızı yalnız bırakmayacak, okuluna geri alınana kadar bu kavganın takipçisi olacağız” dedi.

Danıştay 1 ay önce karar verdi
 
Lise öğrencisinin okuldan atılmasını isteyen Ankara Valiliği’nin bu talebi, Danıştay’ın 1 ay önce verdiği kararla imkansız hale gelse de S.Y, yaşananların ardından değiştireceği okulda da atılma korkusu yaşıyor. MEB mevzuatında uzaklaştırma ile cezalandırılan “izinsiz gösteri ve toplantı düzenlemek ve katılmak” fiili, Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’nun kararı ile suç olmaktan 1 ay önce çıkarıldı. Düzenlemeyi okul dışındaki fiillerin de soruşturulması ve cezalandırılması ihtimaline dayanarak hukuki belirlilik ilkesine aykırı bulan Kurul, “Belirlilik ilkesi kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesini ifade etmektedir” değerlendirmesini yaptı. Karar,  proje okul uygulamasını protesto eden öğrenciler için kurulan ikna odalarından soruşturma ve cezalandırmaya fren olarak yorumlanmıştı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler