Rap müzikle ders

Sınıf öğretmeni Ahmet Naç’ın fark yaratan hikâyesi sosyal medyada yayımlanmaya başlandı.

Yayınlanma: 07.01.2017 - 20:22
Abone Ol google-news

Eğitimde yeni modeller arayışında olan ve öğrenmeyi eğlenceli hale getiren yeni nesil sınıf öğretmeni Ahmet Naç, sınıfta sıra dışı yöntemlerle ders işliyor. Naç, derslerinde rap müziği kulanıyor, okul bahçesinde resim atölyeleri gerçekleştiriyor, öğrencileri 1. sınıfta basetbol ve tenisle tanıştırıyor. Ders işlemede geliştirdiği yeni modellerle dikat çeken Ahmet Naç, Sabancı Vakfı’nca “Fark Yaratan” seçildi. Toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor. Öğretmenlik mesleğine Siirt’in bir köyünde başlayan Ahmet Naç, 5 yıl orada çalıştıktan sonra İstanbul Esenler’deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’na tayin oldu. Manchester Salford Üniversitesi’nin eğitim süreçleri ile ilgili 3 yıl süren bilimsel araştırmasını incelemesi, idealist öğretmene ilham verdi.

5 yıldır görev yaptığı okulun yönetiminden izin alarak daha iyi bir eğitim modeli oluşturmak fikriyle yola koyuldu. Ahmet Naç işe sınıfın fiziki koşullarını değiştirmekle başladı. Öğrencileri kilitli sınıf kitaplıklarından kurtarmak gerektiğini düşünen Ahmet öğretmen, sınıfına kütüphane kurdu ve müzik enstrümanları sağladı. Çocukların daha uygun ortamlarda resim yapabilmeleri için boyalar ve şövaleler getirdi. Ağaç şeklinde bir pano kurdu ve onu yeşertme işini öğrencilerinin yaratıcılığına bıraktı. Diğer öğretmenler de bu uygulamadan ilham alarak okuldaki 8 sınıfı daha bu değişimin bir parçası haline getirdi. Ahmet öğretmen sınıftaki değişim için velileri de uygulamaya katılmaya teşvik etti. Maddi imkânı olanlar maddi yardımda bulunurken, maddi imkânı olmayanlar ise okula gelip sınıfların yeniden tasarlanması için çalıştı. Ahmet Naç ve veliler, sınıfları eğitimle bütünleşen temalara büründürdü.

 

Bahçede atölye

Ahmet öğretmen, sınıfta ders anlatırken de alışılagelmiş yöntemlerin dışına çıkıyor. Rap müzikle ders işliyor, okul bahçesinde resim atölyeleri gerçekleştiriyor. Öğrencileri 1. sınıfta basketbol ve tenis ile tanıştırıyor. Sınıfı dört duvarın dışına taşıyarak öğrenmeyi keyifli bir hale getiriyor. Öğrencilerine öğretmek değil, öğrenmeyi sevdirmek bakış açısıyla eğitim veriyor. Onları düzeltmeyi hedeflemek yerine, kendi potansiyellerini ortaya çıkartmaları için fırsat veren bir model izliyor. Bu yaklaşımıyla öğrencilerin aile ve öğretmenlerine bağımlı olmadan yetişmesini amaçlıyor. Derslerde standart bir yol izlemek yerine, başka bir eğitim modelinin izini süren ve eline boya fırçasını alıp sınıfını baştan yaratan Ahmet Naç’ın fark yaratan hikâyesi, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve YouTube’da yayımlanıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler