Rus basını Soçi zirvesini böyle gördü: Putin taviz vermedi

Soçi’deki Putin-Erdoğan zirvesi yandaş medyada 'büyük zafer' olarak yer alsa da, Rusya basınında iki ülke arasındaki “ticari-ekonomik savaşın bittiği” iyimserliği ve Putin’in Erdoğan’a taviz vermediği yorumları dikkati çekti.

Yayınlanma: 04.05.2017 - 11:42
Abone Ol google-news
<video:733153>

Rusya’nın vize kolaylığını tüm Türk işadamlarına değil sadece “Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak listeye gireceklere” vereceği haberi de var, verilen sözlerin yerine getirilmesinin “belirsiz bir zaman alacağını” yazan da.

 İşte Turkrus.com'un önde gelen Rusya yayın organlarından yaptığı seçmeler

 VEDOMOSTİ

 İş dünyasının saygın gazetesi, “Rusya domateste 'egemen ülke' olarak kaldı” başlıklı haberde, “Rusya ve Türkiye ticarette tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak kaldırıyor. İstisna sadece Rus üreticiler yatırım maliyetlerini çıkarsın diye birkaç yıllığına domatese yapıldı” denildi. Gazete ayrıca, Rusya, ABD ve Türkiye arasında Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması için anlaşma sağlandığına vurgu yaptı. Yazıda, “Ankara için en önemli sorun olan Suriyeli Kürtler konusunun nasıl çözüleceği ise henüz belli değil” denildi.

 KOMMERSANT

Putin’e en yakın gazetecilerdeni Kommersant’ın özel Kremlin muhabiri Andrey Kolesnikov, “Rusya bu kez en tartışmalı konulardan biri olan domateste Türkiye’ye taviz vermediğini” yazıyor. Yazıda, “Türk işadamları için vize sınırlamaları da şimdilik kaldırılmayacak” deniyor. Yazar, Putin’in vize konusunda “Ülkemize sık gelen işadamları için daha liberal vize rejimine hazırız. Dışişleri bakanlığımızın liste hazırlaması lazım. Bu çalışmaya hazırız” sözlerini ironik bir üslupla “Şu ana kadar hala sadece hazırlık var” diye yorumluyor. Yazının sonunda, “Ortaya çıktı ki domates konusunda (Türkiye’ye) hiçbir taviz yok. Türk işadamları da eskisi gibi bekleme listesinde. Diğer yandan Türkiye kendi engellemelerinden vazgeçti. Bu görüntü Recep Tayyip Erdoğan’a benzemiyor. Aklı başına gelecek. Bu yüzden konunun ‘devamını’ bekliyoruz” denildi.

MOSKOVSKİ KOMSOMOLETS

“Putin domates için Erdoğan’ı ‘sıktı’, Türk cumhurbaşkanı müzakerelerde gergin göründü” başlığı atan gazete, “Putin Rus üreticilerin hakkını tam anlamıyla korumayı başardı. Rus buğdayındaki engeller kalkacak, Türk domatesine engel sürecek” diye yazdı. Gazete, “Ancak tecrübe gösteriyor ki Erdoğam her zaman sözünde durmuyor” diyerek Ankara’yı eleştirdi. Yazıda, Putin’e “değerli dostum” diye seslenmesine rağmen, 2016 ağustosundan beri beşinci kez gerçekleşen zirvede Erdoğan’ın görüntüsünün bu kez “tatsız” ve “gergin” olduğu yorumu yapıldı. Yorumda, dört saat süren görüşmelerde Türk tarafının tavizler verdiği savunuldu. M. Komsomolets’e göre Türkiye yakın zamanda buğdayda vergiyi kaldırıp pazarını Rus et ürünlerine açarken, karşılığında Rusya sadece uçak krizi sonrası yasakları kısmen kaldırıyor.

 ROSSİYSKAYA GAZETA

Resmi yayın organi RG’de “Rusya ve Türkiye karşılıklı olarak ticari sınırlamaları kaldırıyor” başlığı kullanıldı. İki ülkenin yakın gelecekte domates ve vize hariç diğer yasakları iptal edecekleri vurgulandı. Putin’in “Türkiye önemli ve perspektfili partner” sözleri öne çıkarıldı.

 GAZETA.RU

 Önde gelen internet gazetesinde haber, “Domates dostluğa engel değil” başlığıyla verildi. Engellemelerin kaldırılması kararı alındığı duyurulan yazıda, “Gerçi en büyük skandal nedeni olan domates yasağı 3-5 yıl daha sürecek. Vize rejimi de herkes için değil, sadece Rusya Dışişleri Bakanlığı listesine girebilenler için geçerli olacak” dendi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler