İhraçlar yerine emekli öğretim üyesi

Yükseköğretim Kanunu’nun bazı maddelerinin ‘üretim reform paketi’ kapsamında değiştirilmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı.

Yayınlanma: 11.05.2017 - 23:58
Abone Ol google-news

 

Üniversiteleri rekabet adı altında sermayeye açmaya hazırlanan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “sessiz devrim” diyerek ihraç edilen akademisyenler yerine de emekli öğretim üyeleri ve doktoralı araştırma görevlilerine ders verilmesi imkânı ile dolduracak. ‘Üniversiteli İşsizler’ sorununun Türkiye’nin en önemli çözülmesi gereken sorunlarından biri olduğunu belirten YÖK, üniversitelerin kontenjan planlamalarının bakanlıklar ve özel sektörle birlikte yapılması gerektiğini savundu. Yasal düzenleme kapsamında fen ve mühendislik eğitimi alan öğrencilerin bir yarıyıl süresince işyerinde eğitim yapması teşvik edileceği duyuruldu. Zorunlu staj anlamına gelmeyen ancak üniversitelerin inisiyatifine bırakılacak düzenleme ile öğrencilerin bir yarıyıl boyunca asgari ücretin üçte biri karşılığında ‘teşvik’ edilerek özel sektörde çalışmaları öngörüldü.

Üniversitelere şirket

Yasal düzenleme ile ayrıca üniversitelerin sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilmesi, üniversitelerin başta sanayi olmak üzere iş dünyası ile işbirliği kurmasının da önü açılacak. Bu kapsamda üniversiteler teknoloji odaklı şirket kurabilecek. Ayrıca akademisyenlere 6. yıldan sonra maaşı devam ederken 1 yıl proje tabanlı araştırma izni verilebilecek. Üniversiteler ihtiyaç duyduğu alanlarda doktorasını tamamlamış kişileri sözleşmeli olarak 3 yıl çalıştırabilmesi de teklifte yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler