25 yılda 25 bin gence umut

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı 25 yılda yaklaşık 20 bin gence destek verdi. Bu rakamın bu yıl içinde 25 bine çıkarılması hedefleniyor.

Yayınlanma: 28.05.2017 - 22:45
Abone Ol google-news

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV), 25. yaşını kutluyor. Özellikle okumak için kırsaldan ilk defa İstanbul’a gelen, başarılı ancak maddi olanakları kısıtlı üniversite gençlerine, eğitimde fırsat eşitliği sunmak ve onların en iyi düzeyde yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren 25. yılında destek verdiği genç sayısını 25 bine çıkarmayı hedefliyor. Vakıf Başkanı Gülbin Sözen, “25 yıl önce Cumhuriyet’in kadınları olarak kurduk bu vakfı. Hepimiz yüksek tahsilliyiz. Çocuklarımızı da özenle okuttuk. Topluma baktığımızda özellikle Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu, Doğu Karadeniz’de fırsat eşitliğinin olmadığını gördük. Felsefemiz çıkış noktamız, 25 yılda hiç değişmedi. Bir çocuk fazla okusun, okumayan çocuk kalmasın dedik hep” diyor.

Yardım değil destek

25 yılda yaklaşık 20 bin gence destek verdiklerini, bu yıl bu rakamı 25 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Sözen, yardım derneği olmadıklarını da vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Biz başarılı öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini yakalamaları için destek veriyoruz. Burs için her yıl 3 bin civarı başvuru oluyor. 100 civarında gence burs veriyoruz. Daha çok gence destek vermek için eğitime gönül verenlerin katkısını bekliyoruz.”

Nasıl bağış yapılır?

Vakfı 50 lira bağış yaptığınızda bir ilkokul öğrencisine bir aylık destek vermiş oluyorsunuz. Bu rakam ortaokul için 75, lise için 100, üniversite öğrencileri için de 200 TL. Belli bir konuda harcanmak üzere “şartlı bağış”ların da yapılabildiği vakfa, ayni, gayrimenkul, sosyal nedenli bağışlar yapmak da mümkün. Vakfın “Eğitim Havuzu”nda ise bursiyerlerin her türlü eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ve sosyal, kültürel, kişisel gelişimlerini desteklemek üzere bağışçıların istedikleri miktarda yaptıkları katkılar toplanıyor.

Başarılı kızlar

“Umut Kızlar’’ projesi, 2003 yılında tarlalarda çalışan, sosyal ve kültürel sebeplerle eğitimlerini sürdürmekte zorlanan kız çocuklarının, eğitimlerine devam edebilmelerini sağlamak amacıyla başlatıldı. Proje süresince Gaziantep, Adıyaman, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Ağrı, Muş, Van, Siirt, Şırnak, Yozgat, Bitlis, Ankara, İzmit ve İstanbul’da binlerce kız çocuğun eğitimini tamamlamasına destek verildi. Gülbin Sözen, vakfın 25. yılında bu proje ile Türkiye’nin her yerinden 25 ilkokul mezunu başarılı kız çocuğuna, eğitim yaşamlarının sonuna kadar destek vereceklerini de sözlerine ekliyor.

23 Nisan’da 23 Çocuk

Gençlere, üniversite hayatları boyunca katkı sağlayan karşılıksız ‘“Eğitim Bursları” nın yanı sıra YEKÜV Nilüfer Gökay Ortaokulu, öğrenci yurtları, eğitim merkezleri açan vakfın, “Anadolu’ya Armağan’’, “Umut Kızlar’’, “Öğrencilerle İletişim’’, “Yetişkin Eğitimi’’, “Anne- Çocuk El ele’’, “Yaz Çiçekleri’’, Kültür Yolu’’ gibi pek çok projesi bulunuyor. “23 Nisan’da 23 Çocuk’’ projesi, fotoğraf sanatçısı İbrahim Zaman’ın özel bağışıyla gerçekleştiriliyor ve her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 23 çocuğun tepeden tırnağa yepyeni bayram giysilerini giyebilmelerine olanak sağlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler