YÖK’ten özel üniversite atağı

Özel üniversitelerin kurulması kapsamında anayasa değişikliği için bir süredir nabız yoklayan YÖK, sıfırdan hazırlanan yeni Yükseköğretim Yasası için harekete geçti.

Yayınlanma: 21.06.2017 - 20:34
Abone Ol google-news

YÖK, uzun süredir bekletilen ve ardından sıfırdan hazırlanan yeni Yükseköğretim Yasası için harekete geçti. YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın Bakanlar Kurulu’nda gerçekleştirdiği sunumundan sonra parça parça TBMM’ye getirilerilmesi planlanan değişiklikler kapsamında gündemde, özel üniversitelerin kurulabilmesinin önünü açacak düzenleme var. Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve eski YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya döneminde hazırlanan, ilgili tüm paydaşların görüşü alınarak MEB’e gönderilen ancak rafa kaldırılan YÖK Yasa taslağı, sil baştan yeniden ele alınıyor.

Özel üniversite tartışılacak

“Yeni YÖK” ve “sessiz devrim” söylemleri ile hazırlıklar gerçekleştiren YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni kanun için Bakanlar Kurulu sunumunun ardından nabız yoklama sürecini başlattı. Edinilen bilgiye göre, mayıs ayında vakıf üniversiteleri rektörleri ile bir araya gelen YÖK yönetimi, önümüzdeki günlerde de vakıf mütevelli heyet başkanlarıyla bir araya gelerek mevcut üniversitelerin geleceğini ve özel üniversiteleri tartışacak.

Anayasa değişikliği

Türkiye’de mevzuatta devlet üniversitesi dışında sadece vakıf üniversitesine izin verilirken, fiili olarak üniversitelerin bir kısmının özel üniversite statüsünde olması YÖK’ün vakıf üniversiteleri ile özel üniversitelerin birbirinden ayrılması için bu noktada harekete geçtiği öğrenildi. Özel üniversitelerin kurulması için gereken anayasa değişikliği de konunun paydaşları ile yapılan görüşmelerin ardından ele alınacak. Özel üniversitelerin bir zorunluluk olduğunun YÖK yönetiminde de hâkim görüş olduğu öğrenilirken, yasal statüleri vakıf üniversiteleri için de yeni düzenlemeler öngörülüyor. YÖK yetkilileri tarafından “özel üniversite gibi çalışıp vakıf üniversitesi statüsünde olmasının sistemi gerçekten zorlayan bir konu” olduğu belirtilen vakıf üniversiteleri de yeni düzenlemeler içinde ele alınacak. Bu kapsamda YÖ bu ay sonu itibarıyla ilgili makamlara bu konudaki, vakıf üniversitelerinin geleceğiyle ilgili görüşünü ve yaptığı çalışmayı paylacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler