Benim evim 56 numaralı koğuş

Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arasında 665 çocuk bulunuyor. Bu çocuklar için ‘’Özgürüm’’ projesi yapıldı.

Yayınlanma: 04.07.2017 - 20:26
Abone Ol google-news

Cezaevlerinde yaşayan 0-6 yaş arasındaki 665 çocuğun da annelerinin de her türlü desteğe çok ihtiyacı var. Kimisinde okul algısı gelişmeyen, ev olarak koğuşu gören, gelişimi dışarıdaki yaşıtlarından geride olan bu çocuklar için sürekli özel projelere gereksinim bulunuyor. Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV), ceza infaz kurumunda anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen “Özgürüm” Projesi’nin sonuçlarını, basın toplantısıyla açıkladı. Proje, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve WIF (Worldview Impact Foundation) iş birliğiyle hayata geçirildi. Bir buçuk yıldır devam eden “Özgürüm” projesinde bu sene Bursa Yenişehir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Burhaniye T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda gerçekleştirildi. Proje kapsamında yedi ceza infaz kurumu her ay düzenli olarak ziyaret edilerek ceza infaz kurumunda çocuğu ile birlikte kalan anneler ve ceza infaz kurumunda çalışma hayatına devam eden infaz ve koruma memurları ile eğitim çalışmaları gerçekleştirildi.

Öfke yönetimi

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, projedeki en temel hedeflerinin öncelikle, anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmeleri, annelik becerilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmeleri olduğunu belirtti. Proje boyunca uzmanlar tarafından hazırlanan, çocuğun tüm gelişim alanlarını kapsayan eğitim içeriklerinin yanı sıra eğitimler devam ettikçe, anne ve çocuklarla aralarında bir güven bağı oluşturduklarını vurgulayan Uygun “Bu güven bağı sayesinde hem çocukların hem de annelerin bize açtıkları ihtiyaç tablosu ile her ay yaptığımız eğitimlerin içeriklerini güncelledik” dedi. Uygun, infaz ve koruma memurları ile de çalışmalar yürüttüklerini belirterek “Onlarla çalışmalar yaptığımız tükenmişlik, stres düzeyi, öfke yönetimi, kriz yönetimi, çocukla iletişim ve ilişkiler konulu başlıklar aslında onların hem çalışma ortamında hem de özel yaşamında faydalanacakları eğitimler oldu” dedi. Projenin sonuçları hakkında bilgiler veren Uygun, 10 ay boyunca 20 bin 180 kilometre yol yapılarak, 1020 anne, 665 çocuk, 500 infaz ve koruma memuru ile eğitimler yapıldığını söyledi. Projenin ortaklarından WIF (Worldview Impact Foundation) Proje Direktörü Dr. Bremley W. B. Lyngdoh ise ‘’Eğer şimdi ceza infaz kurumunda annesiyle birlikte kalan çocuklara bir şey yapmazsak ileride çok önemli sorunlarla karşılaşabiliriz’’ dedi.

Annelerde olumlu değişim

TOÇEV psikologu Ceyda Demirbaşoğlu, anneler, çocuklar ve infaz koruma memurlarıyla gerçekleştirdikleri eğitimler hakkında bilgi verdi. Annelerden çok olumlu geri bildirimler aldıklarını anlatan Demirbaşoğlu, çocuklarla ‘’adam-kadın çizme, okul çizme ve serbest resim performansı’’ yaptıklarını söyledi. Bazı çocukların çok olumlu ve yaşına uygun çizimleri olduğuna dikkat çeken Ceyda Demirbaşoğlu, resimleri şöyle değerlendirdi: ‘’Ancak 5 yaşında kreşe gitmediği için okul algısı olmayan çocuk da var. Bu çocuk, gerekli eğitimi alamazsa yaşıtlarından geri kalabilir, bu durum ileride okul başarısını etkileyebilir. Bir kadın çizmesini istediğimiz 5 yaşındaki bir çocuk, hayranlıkla ürperten bir performansla aynı formu 15 kez tekrarlayarak çizmiş. Tekrarlayıcı davranışları günlük yaşantısında da sürdürüyorsa bir sendrom belirtisi olabilir. Bir başka çocuk Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda olmasına rağmen ev olarak yaşadığı koğuşu çizmiş, kağıda koğuş numarasını yazmış. Resim, koğuşu evi olarak algıladığını gösteriyor.”

Eğitime katılan annelerden:

-Annelik güzel bir şey onu öğrendim

-Kızımla şimdi bulaşık süngeriyle bile oynuyoruz ve çok gülüyoruz

-Koğuşta bir bir kadın ağladığında kızımın dikkatini dağıtmayı öğrendim

-Öf dememeyi, sabretmeyi öğrendim n Hiçbirşey sevgime engel değil

 -Ne zaman gidicez derdi eskiden ne bileyim derdim, şimdi bir gün gidicez diyorum

-Kendi dertlerimi kızıma yansıtmamam lazım

 -Anladım ki kızımı şimdi seviyorum

 

Programda neler var?

-Oyunun önemi

-Motor gelişim

-Sosyal duygusal gelişim

-Çocukta güven duygusunun gelişimi

-Çocukta disiplin duygusunun gelişimi

-Çocukta empatik becerilerin gelişimi

-Ebeveyn tutumları

-Şiddetin çocuk gelişimine etkisi

-Çocukla sağlıklı iletişim kurma yolları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler