Nazik Kösegil: Tercih kılavuzu doğru okunmalı

Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyecek olan tercih dönemi bugün başladı. Tercih sürecinde adaylara tavsiyelerde bulunan Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik ve Kariyer Daire Başkanı Nazik Kösegil, "Önemli olan tercih döneminde 2 farklı açı olduğunu kabul etmek. Birincisi sayısal verilerin bulunduğu açı, ikincisi duygusallığın ve öğrencinin isteklerinin bulunduğu açı. Tercih döneminde öğrencinin sağlıklı ve mutlu bir tercih yapabilmesi için bu iki açıyı birbirine yaklaştırmak gerekiyor" dedi.

Yayınlanma: 18.07.2017 - 12:36
Abone Ol google-news

Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik ve Kariyer Daire Başkanı Nazik Kösegil, adayın yapması gereken temel adımın sınav sonuç belgesini doğru okumak olduğunu belirtti. Kösegil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrencinin yapması gereken sonuç belgesini doğru okumak. Hangi puan türünde kaç puan aldı? Yerleştirme puanları ne? Yerleştirme başarı sıralamaları ne? Bunlara bakması bekleniyor. İkincisi ise tercih etmek istediği bölümlerin başarı sıraları ve puanlarına bakması. Bu ikisi arasındaki eşitlik ne kadar artarsa, ne kadar birbirine yakın olursa tercih listesi de öğrencinin istek listesine yakın hale geliyor. Eğer bu bağlantı biraz daha kopuksa yani öğrencinin aldığı başarı sırası ve puanla istediği bölümlerin başarı sıraları arasında bir farklılık varsa öğrencinin bu sefer yeni bölümler araştırması ve yine kendi isteğine, kendi yeteneğine uygun olarak seçtiği bölümleri tercih listesinde göstermesi gerekiyor. Bununla ilgili birçok farklı yöntem var. Birincisi kılavuz çok doğru okunmalı. Kılavuzda her bölümle ilgili sayısal veriler mevcut. Öğretim görevlisi sayıları, sınav sonuçları, geçen sene o bölüme giren öğrenci başarı sırası mevcut. Tüm bunlar zaten öğrenciye fikir verecek. Bunların dışında üniversitelere gitmeleri, üniversitelerin yerleşkelerini görmeleri, akademisyenlerle konuşmaları da bölüm seçimleri noktasında destek olacaktır."

KULÜPLER, TOPLULUKLAR, YURTDIŞI OLANAKLARI, STAJ OLANAKLARI VE SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDEN OLUŞAN BİR SOSYAL YAŞAM KORİDORU

Adaylara tercih sürecinde Maslak 1453'teki Neotech Kampüsünde destek verdiklerini hatırlatan Kösegil, şöyle konuştu:

 "Nişantaşı Üniversitesi olarak biz Maslak 1453'teki Neotech Kampüsümüzdeyiz. Bu çok büyük ve gelişmiş bir kampüs. Tüm öğrencilerin gelip yerleşkemizi görmelerini istiyoruz. Çünkü özellikle gelen öğrencilerle yaklaşık 10 günden beri burada bir tercih süreci devam ettiriyoruz. Gelen öğrencilerden ve velilerden aldığımız dönüşler çok olumlu ve bizi de çok mutlu ediyor. O yüzden süreçteki tüm öğrenci ve velileri mutlaka 1453 Neotech Kampüsümüze bekliyoruz. Kampüs içinde özellikle öğrencinin geldiğinde okuldaki yaşamı öğrenmesini istiyoruz. Yani kulüpler, topluluklar, yurtdışı olanaklarımız, staj olanaklarımız ve sosyal sorumluluk projelerimizden oluşan bir sosyal yaşam koridorumuz var. Öğrenci bu koridorda aslında üniversite içerisinde nasıl yıllar geçireceğini öngörebiliyor. Bir sonraki adımda ise bölümlerimizi akademisyenlerimizin anlattığı akademisyen bilgilendirme masalarımız var. Burada da özellikle bölümlerle ilgili dışarıdan duyumlar değil de içeriden üstatlardan  bilgi almakla ilgili bir süreç devam ediyor. Dolayısıyla öğrenciler her bölümle ilgili akademisyenlerimizden bilgi alabiliyorlar. İlginç sorular da geliyor. Sınav soruları soranlar dahi oluyor. Bu anlamıyla biraz daha keyifli ve rahat bir görüşme ortamı sağlıyoruz. Bunun dışında yaklaşık 100 rehber öğretmenden oluşan bir tercih masaları alanımız var. Bu alanda da öğrencinin başarı sırası, puanı ve okumak istediği bölümlerle ilgili tercih danışmanlığı yapıyoruz. Burada önemli olan öğrenciye doğru ve sağlıklı bilgi verebilmek. Buradaki bu geniş kadrolu sistemin amacı da öğrenci doğru ve gerçek bilgiye ulaşsın ve tercihlerini yaparken de buna göre hareket etsin. Bu anlamda öğrencilerimize ve velilerimize hem yeni yerleşkemizi görmeyi hem de okulun içini tanıma anlamında tercih masalarımıza bekliyoruz."

İLK 5 TERCİHE YÜZDE 50  ÜZERİNE YÜZDE 50 YA DA YÜZDE 75 ÜZERİNE YÜZDE 30 BURS

Öğrencinin merkezi yerleştirme yoluyla aldığı bursların yanında üniversite tarafından da bu seneye özel çeşitli burslar verildiğini söyleyen Kösegil sözlerini şöyle noktaladı:

"İki farklı burslandırma var. Birincisi öğrencinin merkezi yerleştirme yoluyla aldığı burslar. Yani başarı sırasıyla birlikte bizden alabileceği tam burslar, yüzde 50 burslar ve yüzde 75 burslar. Bunlar ÖSYM tarafından verilen merkezi yerleştirme burslarıdır. Ayrıca üniversitemiz tarafından öğrencilere bu yıla özel olmak üzere ilk 5 tercihinden birini yada hepsini Nişantaşı Üniversitesi yazan ve yerleşen öğrenciye yüzde 50 programa yerleştiği takdirde  + yüzde 50, yüzde 75 programa yerleştiği taktirde de + yüzde 30 burslandırma yapacağız. Bu sayede öğrencinin aslında üniversitemize mutlaka gelmesi gerekecek. Çünkü bu bursu alabilmesi için tercihlemesini bize ibraz etmesi gerekecek yada web sitemiz üzerinden bu ibraz işlemini gerçekleştirmesi gerekecek. Ayrıntıları web sitemizden takip edebilirler. İlk 5 tercihine Nişantaşı Üniversitesi yazan öğrenciler + burslandırılması durumu da ÖSYM tarafından verilen burslar gibi öğrenim hayatı boyunca devam edecek olan burslardır. Burs kesilmesi durumu söz konusu değildir. Sadece hem bu tercih bursu hem de ÖSYM'den alınan burslar disiplin suçları, yüz kızartıcı suçlar işlenmediği takdirde öğrencinin eğitim hayatı boyunca devam eder. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla almak için ilk 5 tercihe bize bunu yazar ve ibraz ederlerse burstan tüm öğrencilerimiz yararlanacaktır."

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler