‘1 milyon bilgisayar bağımlısı çocuk var’

CHP milletvekili Levent Gök, çocuklardaki teknoloji bağımlılığına ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi.

Yayınlanma: 15.08.2017 - 22:36
Abone Ol google-news

Türkiye’de 1 milyon çocuğun bilgisayar bağımlısı olduğu belirtiliyor. Yoğun bilgisayar kullanımı ise çocuklarda epilepsiyi tetikliyor, dikkatsizliği, hiperaktiviteyi ve uykusuzluğu artırıyor. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları söyledi: “Türkiye’de 1 milyon çocuk bilgisayar bağımlısı. Bilgisayar bağımlılığı günlük yeme-içme düzenlerini bozmakta, obezite, yorgunluk ve yaygın beden ağrılarına yol açmaktadır. Ergen çocukları intihara dahi sürükleyebilmektedir. Şiddet içeren bilgisayar oyunlarının etkisi ile çocukların aileleri ile ilişkileri başta olmak üzere sosyal ilişkilerinin bozulması, öğrencilerde derse katılımın azalması ve okuldan uzaklaşma gibi etkiler gözlemlenmektedir, ergen çocukları intihara dahi sürükleyebilmektedir. Oyun bağımlılığının yol açtığı bir cinayette 2009 yılında 13 yaşındaki Musa Kang öldürülmüş, geçen günlerde yaşamını yitiren aynı yaştaki Hakan Ekinci’nin de intihar ettiği ya da yine bilgisayar oyunu bağlantısının bulunduğu bir cinayete kurban gittiği düşünülmektedir.” Levent Gök, şu soruları yöneltti:

  • 2007-2017 yılları arasında teknoloji bağımlılığına ilişkin sorunlar sebebiyle sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısını yıllara göre açıklar mısınız? Söz konusu kişilerden kaçı 18 yaşın altındadır?
  • 2007-2017 yılları arasında teknoloji bağımlılığına ilişkin sebepler ile saldırıya uğrayan, darp edilen ve cinayete kurban giden kişi sayısını yıllara göre açıklar mısınız? Söz konusu kişilerden kaçı 18 yaşın altındadır?
  • Çocuklarımızın bu tür bağımlılıklardan korunması, sağlıklı bir biçimde sosyalleşebilmesi ve toplum hayatında kendilerine yer bulabilmeleri için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

UYUŞTURUCU GİBİ

Çok televizyon izleyen ve bilgisayar başında zaman geçiren çocukların algılamasında azalma, dil gelişimi ve motor becerilerinde yavaşlama olduğunu belirten Pedagog Psikolojik Danışman Aykut Akova, “İkisi de tıpkı uyuşturucu gibi bağımlılık yaratıyor. Çocuklara izlettirilecek programlara çok dikkat edilmeli. Bilgisayar oyunları 1 saati geçmemeli. Aileler çocukları için rol model olmalı” dedi. Akova, şu uyarılarda bulundu: “Çocuklar, içinde korku unsuru barındıran çizgi filmler yüzünden yoğun kaygı ve korkular geliştiriyor. Bu nedenle anne-babasıyla uyumak isteyen çocuklar var. Hatta yalnız başına tuvalete gitmekten bile korkuyorlar. Bilgisayar oyunları saldırganlık dürtülerini harekete geçiriyor. Aileler çocuklarının bu duyguya yönelmemesi için bilgisayarda ne oynadığına dikkat etmeli ve ne kadar süre oynadığını takip etmeli. Televizyon ve bilgisayar, çocuklarda içe dönük bir yapı geliştiriyor. Tıpkı uyuşturucu gibi bağımlılık yaratıyor.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler