Milli Eğitim Bakan İsmet Yılmaz iHL'leri başarılı buldu

İstanbul’da gazetecilerle buluşan İsmet Yılmaz, imam hatip liseleri mezunlarının üniversiteye giriş oranının arttığını ve bunun da başarı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 22:33
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı İsmet, İmam hatip liseleri mezunlarının üniversiteye giriş oranının geçen yıllara göre arttığını ve bunun da başarı olduğunu belirtti. Yılmaz, ENSAR vakfı işbirliğiyle ilgili olarak da eğitim konusunda işbirliği yapmak isteyen herkesle görüştüklerini, pek çok kurumla ortak çalışma yaptıklarını anlattı. İstanbul’da eğitim editörleri ile bir araya gelen Bakan Yılmaz, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Kayıt parası uyarısı

Bakan Yılmaz, bazı okullarda öğrenci velilerinden istenen ‘kayıt parası’nın kanuna aykırı olduğunu vurguladı. Yılmaz, “ Milli Eğitim temel kanunu 16. maddesi; ‘Öğrenci velileri hiçbir şekilde bağış yapmaya zorlanamaz’ diyor. Buradan bütün yöneticilere, bütün okul müdürlerine, personelime talimatımdır, veliler de bilmeli ki böyle bir uygulama kanuna aykırıdır’’ dedi.

Evrime karşı değiliz

Yılmaz, evrim konusuyla ilgili bir soruya, “Evrime karşı değiliz. Darwin’e karşı olma durumumuz yok. Bilim bir şey söylüyorsa karşı olmamız mümkün değildir. Konu, bu eğitim seviyesinde verilmemeli, ortaöğretimin üstünde olmalı, öğrencilerin anlamak için felsefi temeli sağlam olmalı’’ cevabını verdi.

33 bin ihraç

Bir soru üzerine KHK kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan toplam 33 bin 138 personelin ihraç edildiği bilgisini veren Bakan Yılmaz, 70 bin personelin de bakanlık bünyesine katıldığını söyledi. Bakan, 161 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili bir soru üzerine de “Açlık grevini bırakmalarını istiyoruz. Kişinin kendine zarar verme hakkı yok. Hukuk çerçevesinde haklarını arama yolları var’’ dedi.

Atatürk müfredatta var

Atatürk ile konuların ders programlarında azaltılmasıyla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Yılmaz, tüm sınıflardaki programlarda Atatürk’le ilgili bölümleri okuyarak, kazanımlarda hiçbir eksik olmadığını söyledi. Yılmaz, ÖSYM’nin ÖSYS-2017 yerleştirme sınavında ikinci kez yanlış hesaplama yaparak ‘özür dilemesi’yle ilgili soruya “Keşke olmasaydı. Bir hata ve hatanın hiçbir zaman iyisi olmaz. Hatadan sonra özür diledi. Bizim değerler eğitimimizde özür dilemek değerler eğitiminin bir parçasıdır. Soruşturma da devam ediyor” dedi.

PISA’ya formül!

OECD tarafından yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’ndan (PISA) meslek liselerinin çıkarılması isteğinde bulunduklarını belirten Bakan Yılmaz, TEOG’da binlerce birinci çıkmasıyla ilgili olarak da “Bu durum fırsat eşitliğini sağladı. Her öğrenci her yere girebileceğini gördü’’ dedi.

Geç kalmamak için 15 dakika önerisi

Bakan Yılmaz, üniversite giriş sınavlarının başlama saatiyle ilgili ÖSYM’ye öneride bulunduklarını belirterek, ‘’öğrencilerin sınava geç kalması toplum vicdanını yaraladığı konusunda herkes mutabakatta. Sınav başladıktan sonra birinin salona girmesi de istenmiyor. Biz dedik ki bundan sonra sınavı 10.00’da söylediyseniz saat 10.15’te başlatın. Herkes 10.00’da gelmiş olur. Sınavın arasında hiç kimse gelmemiş olur. Bizim önerimizi dikkate alacaklarını söylediler’’ dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler