Eğitim Çalıştayı: Bilim yok tarikatlar var

CHP’nin eğitim çalıştayı büyük ilgi gördü. Eğitim alanındaki demokratik kitle örgütlerinin yoğun katılım gösterdiği çalıştayda, eğitimin geldiği son nokta tartışıldı.

Yayınlanma: 07.09.2017 - 23:25
Abone Ol google-news

CHP’nin eğitim çalıştayı büyük ilgi gördü. Eğitim alanındaki demokratik kitle örgütlerinin yoğun katılım gösterdiği çalıştayda, eğitimin geldiği son nokta tartışıldı

Mücadelesinin bedeli

Ankara Milletvekili Ayşe Gürocak’ın yönettiği ilk oturumda Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven ve Türk Eğitim-Sen Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdevs Işık, 4+4+4 sürecinden başlayarak yeni müfredat ve eğitimde “bilimsellik” başlığını tartıştı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, KHK ihraçları ve sürgün edilen öğretmenlerin kamusal eğitim mücadelesinde ağır bedeller ödediklerini anlattı. MEB’e bağlı okulların cemaatlere teslim edildiğini aktaran Aydoğan, şu tespitleri yaptı:

“MEB ile yapılan protokollerin tamamı Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte TÜRGEV, İHH, Ensar Vakfı, TÜGVA ve Kimse Yok mu gibi dini yapılarla gerçekleştiriliyor. İmam hatip okullarından başlanarak karma eğitim uygulaması fiilen kaldırılmış durumda. Okullarda da kız ve erkek koridorlarına kadar binalar ayrıştırılmış durumda. Okul öncesi eğitim kurumları yerine Diyanet üzerinden sıbyan mektepleri açılmakta. İlkokul binaları içerisinde bile imam hatip sınıfları açıldı. 15 Temmuz sonrasında çıkarılan KHK ile Cumhuriyet’in en köklü okulları proje okul adı altında fiilen yok edildi.”

‘Gençlerimizi zehirletmeyiz!’

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da AKP ile dönüşen eğitim sisteminde çocukların artık hayal kuramadıklarını vurgulayarak “Eğitimde fırsat eşitliği deniyor ama kasıtlı olarak çocukların Kuran eğitimi almadan okula devam etmesini istemiyorlar. Kız çocukları başta olmak üzere okula devam ettirilmeme oranı giderek artıyor” dedi. Yeni müfredatı da değerlendiren Yıldırım, “Yeni müfredatta ne bilimsellik, ne laiklik, ne Cumhuriyet değerlerini anlatacak bir şey var. Biz Eğitim-İş olarak bu karşı devrime engel olacağız” diye konuştu.

Türk Eğitim Sen Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdevs Işık da “8 yıllık kesintisiz eğitime de alt yapı ve insan kaynağı bakımından hazır değildik” dedi. Geçmişteki bu model de dayatma barındırıyordu. Eğitim siyasi partilerin oyun oynayacağı alanlar değildir” diye konuştu.

Veliler isyan etti

Çalıştay’a sadece eğitim sendikalarının değil, velilerin de ilgisi büyüktü. “Eğitimde adalet” oturumuna öğrenci aileleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkileri damga vurdu. Öğrenci- Veli Derneği Genel Başkanı İlknur Kaya, ailelerin çocukların eğitiminden kaygılarını dile getirerek “Bütün veliler bugün çocuklarını okula bırakıp. ‘çocuğum sağ gelecek mi’ diye kaygılanıyor. Okul öncesi eğitimden başlanarak Kuran kursları açılarak ‘medrese’ adı altında afiş dahi yaptıklarını görüyoruz. Devlet okulları için ‘bütçe yok’ deniyor ancak özel okullara teşvik adı altında milyonlar aktarılıyor. Ayrıca en çok bütçe dini yapı ve cemaatlere aktarılıyor” dedi.

MEB ve yandaşlar gelmedi

Çalıştay fikrinin ortaya çıktığı günden beri eğitimdeki sorunların ilk elden aktarılması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililerin de çalıştayda olmasını isteyen CHP’nin daveti karşılıksız kaldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Müsteşar Yusuf Tekin davete olumsuz yanıt vermemelerine rağmen katılım göstermedi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı da davete icabet etmeyenler arasındaydı. Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen Genel Başkanı’nın davet edilmesinin ardından bir temsilci göndereceklerini belirtmelerine karşın onlar da gelmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler