İşte AKP hükümetinin 15 yıllık eğitim karnesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, AKP’nin iktidara geldiği 2002’deki verilerle AKP’nin 15 yıllık eğitim karnesini çıkardı.

Yayınlanma: 08.09.2017 - 23:00
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, AKP’nin 15 yıllık eğitim karnesini çıkardı. Karabıyık, “AKP, iktidarda olduğu 15 yılda en büyük zararı yap boz tahtasına döndürdüğü eğitim sistemine vermiştir” dedi.

CHP’li Karabıyık Meclis’te düzenlediği basın toplantısında AKP’nin 15 yıllık eğitim karnesini çıkardı. Karabılık’ın açıklamaları şöyle:

* FETÖ 2009-2011’de arttı: AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 6 bakan değişti. 2002’de ilk bakan göreve geldiğinde, 1300 bakanlık yöneticisi bir gecede görevden alındı. AKP iktidarının özellikle 2009 ve 2011 yılları arasında milli eğitimde FETÖ’nün etkisinin oldukça artmış olduğu dikkat çekiyor.l Ulusal bayramlar, andımız: 4. bakanla birlikte 4+4+4 eğitim modeline de geçildi. Ulusal bayramların stadlarda kutlanması da bu dönemde yasaklandı. 5. bakan döneminde öğrenci andı kaldırıldı. Dersaneler kanunu çıkarıldı. 420 MEB merkez ve 40 bin taşra yöneticisi görevden alındı.

* Taşeron eğitim: Şimdiki bakan İsmet Yılmaz döneminde de Türkiye Maarif Vakfı kuruldu. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması getirildi, taşeronluk eğitim sistemine de girmiş oldu. Çok sayıda vakıf ve derneklerle protokoller imzalandı. Ortaokul düzeyinde özel yurt açılması için yasal düzenleme yapıldı.

* Okullaşma geriledi: İktidarın son dönemlerinde okullaşma oranı, okul öncesi eğitimde yüzde 9, ilkokulda yüzde 7.6 ve ortaokulda yüzde 3 geriledi. 2017 yılı itibarıyla okullaşamayan öğrenci sayısı, okul öncesinde yaklaşık 922 bin, ilkokulda 482 bin ve ortaokulda ise ne yazık ki 249 bin olarak gerçekleşti.

* Çocuklar vakıflara teslim: AKP iktidarında 13 bin 800 köy okulu kapatıldı. Yatılı ilk öğretim bölge okullarının sayısı azaltıldı. Yoksul ailelerin çocukları vakıf ve derneklerin eline teslim edildi.

* Ensar eğitime girdi: MEB temmuz ayında yaptığı protokollerle İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ve Birlik Vakfı’nın eğitim alanına girmesine neden oldu. Protokollerle vakıfların istedikleri gibi eğitim alanlarında faaliyet yapabilmesinin önü açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler