Eğitim-Sen'li öğretmenler: Sürgün aileleri parçaladı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Sen üyesi öğretmenlere yönelik ‘idari tedbir’ adı denilerek gerçekleştirilen sürgünlerin altında ihraç kararından geri adım olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 08.09.2017 - 23:26
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Sen üyesi öğretmenlere yönelik ‘idari tedbir’ adı denilerek gerçekleştirilen sürgünlerin altında ihraç kararından geri adım olduğu ortaya çıktı. Kanser tedavisi gören, engelli olan öğretmenler ile öğretmen eşlerin farklı illere gönderildiği ve toplam bin 190 öğretmenin sürgün edildiği karar birçok aileyi parçalanma noktasına getirdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “İdari tedbir altında yer değiştirme yaptık’ deniyor. Hukuksal karar doğrultusunda neredeyse 70’lerden bu yana yapılmayan bir atama modeli ile bunlar yapılıyor. Hukuksal anlamda bunların hiçbir karşılığı yok” dedi. Sürgün edilen öğretmenlerin arasında kanser hastası olanların, engelli olanların, ailesinde anne ve babalarında alzheimer ve engelli gibi birçok hasta yakınının da olduğu öğrenildi. MEB’in kararında dikkat çeken bir diğer unsur ise karı koca öğretmen olan sendika üyelerinin farklı illere sürülmesi oluşturdu. Artvin’den karı koca sürülen bir öğretmen ailesinin birinin Konya’ya birinin ise Afyon’a gönderilmesi bakanlık kararı alınırken sonuçlarının düşünülmeden adım atıldığını da gözler önüne serdi.

Eğitim Senbn harekete geçti

Sürgün kararının ardından üyeleri için harekete geçen Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanı yetkilileri ile görüştü. Eğitim Sen yetkilileri görüşmede sürgün kararının hukuksuz olduğunu, sürgünlerin bir an önce durdurulması gerektiği, 15 Temmuz’dan sonra gelinen süreçte açığa alma ve ihraçlarla çok ciddi mağduriyetlerin oluştuğunu anlattı. Bu travmaların binlerce aileyi etkilediği belirten Eğitim Sen, bu sürecin artık sonlandırılması gerektiği talep etti. Bakanlık yetkilileri ise özür durumu olanların sürgün kararının durdurulacağı ve farklı illere sürülen eşlerin birleştirileceği yönünde adım atacaklarını görüşmede belirtti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bütün çocukların laik, bilimsel, nitelikli eğitim hakkını sonuna kadar savunduk. Bu saldırıların aynı zamanda laik, bilimsel eğitime sahip çıkmamızın sonucunda bize yöneltilen bir saldırı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SENDİKAL FAALİYET HİÇE SAYILDI

İdari tedbir kararı altında yapılan sürgünlerin temel dayanağını 29 Aralık 2015’te Eğitim Sen kararı ile iş bırakma eylemi oluşturdu. MEB ilk olarak bu eylem gerekçesiyle 15 Temmuz’un ardından Eylül 2016’da 10 bin 400 Eğitim Sen üyesi öğretmeni açığa aldı. Açığa alma kararından geri dönen MEB, yaklaşık 4 ay sonra 9 bin 474 öğretmeni göreve iade etti. Bu kapsamda ilerleyen süreçte yaklaşık bin 200’ün üzerinde öğretmen ise KHK ile ihraç edildi. MEB, Danıştay’ın “İş bırakma sendikal faaliyettir” kararını hiçe sayarak yaklaşık bin 190 öğretmeni bayram öncesinde çeşitli illere sürgün kararı aldı. Mahkeme kararlarına karşı ayrıca sürgün edilmeyen öğretmenlere de disiplin cezaları verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler