AKP müfredatına ret: Geleceğe sahip çık

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin çağrısıyla bir araya eğitimci, akademisyen, sendikacı, gazeteci, yazar, sanatçı ve aydın, Milli Eğitim Bakanlığı’nca açıklanan müfredata karşı deklarasyon yayımladı.

Yayınlanma: 15.09.2017 - 20:33
Abone Ol google-news

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce eğitimci, akademisyen, sendikacı, gazeteci, yazar, sanatçı ve aydın, Milli Eğitim Bakanlığı’nca açıklanan müfredata karşı deklarasyon yayımladı. Müfredatın çocukların laik, bilimsel ve aydınlanmacı eğitim hakkını gasp ettiğini belirten imzacılar, “Geleceğine sahip çıkan herkesi AKP müfredatını reddetmeye, eğitimdeki gerici dayatmalara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” diyor.

Deklarasyonda, “Ülkeyi dinsel kurallarla yönetmeyi hedefleyen iktidar, eğitim alanında dizginlenemez bir saldırıyı sürdürüyor. AKP’nin yeni müfredatı, bu saldırının en kapsamlı göstergesidir. AKP müfredatıyla çocuklarımızın laik, bilimsel ve aydınlanmacı eğitim hakkı gasp edilmektedir” denildi. Evrim teorisi çıkarılarak bilimsel içeriği sakatlanan müfredatın cihatçılığı övdüğüne dikkat çekilerek şöyle devam edildi:

“Osmanlı hayranlığıyla yoğrulmuş bir tarih teziyle cumhuriyet düşmanlığı yapıyor. “Tek din tek mezhep” ilkesinin belirlediği değerler ve ahlaki kavramlar yalnızca zorunlu ve seçmeli din derslerinin içeriğini değil, müfredatın bütününde temel ekseni şekillendiriyor. Şeriat hukukunun öğretildiği imam hatip okullarının sayıları gün geçtikçe artarken, AKP müfredatıyla tüm devlet okulları da artık imam hatip eğitimi verir hale getiriliyor. AKP müfredatı, çocuklarımızın özgür ve bilimsel düşünceye erişimini engellediği gibi aileleri piyasacı bir eğitim düzenine mecbur bırakıyor. Çocuklarımızın istismar edilmesine, onlardan kindar ve dindar bir nesil yaratılması hedefine karşı duralım. Geleceğine sahip çıkan herkesi AKP müfredatını reddetmeye, eğitimdeki gerici dayatmalara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi.

Her kesimden destek

Destek veren ilk isimlerden bazıları şöyle: İktisatçı yazar Korkut Boratav, şair yazar Nihat Behram, tiyatrocu Orhan Aydın, sosyolog, aktivist Veli Saçılık, Barış Derneği Genel Başkanı Zuhal Okuyan, yazar Abdullan Nefes, gazeteci yazar Ahmet Abakay, Şair Ahmet Antmen, yazar Ayla Kutlu, Aydınlanma Hareketi çağrıcıları Barış Terkoğlu, Enver Aysever, müzisyen Cem Yarkın, yazarımız Ceyda Karan, sanatcı Ekin Onat, Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler