YGS'de cevap bekleyen sorular... Tarih bile belli değil

YGS’ye 5 ay kala değiştirileceği açıklanan üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler bunalımda. Uzmanlar uyarıyor: Sınavın takvimi ve biçimi derhal netleştirilmeli.

Yayınlanma: 27.09.2017 - 22:50
Abone Ol google-news

Üniversite Giriş Sınavı’na (YGS) beş ay kala sistem değişikliğine gidilmesi, bu yıl sınava girecek adayların hem morallerini çok bozdu hem de çalışma isteklerini kaybetmelerine neden oldu. Bilgiyi kullanmaktan çok ezbere dayalı soruların ön plana çıkacağından kaygı duyan adaylar, sınav takviminin bir an önce açıklanarak, belirsizliğin sona ermesini istiyor. ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Başkanı Gülsün Kaya, üniversite sınavlarına girecek gençlerin, yıllardır hazırlandıklarına dikkat çekerek, “Bu çocuklar bu işe yıllardır kafa yoruyor ve değişiklik şimdi açıklanıyor. Sınavın tarihi belli değil, biçimi belli değil. Bir ay içinde açıklansa nasıl uyum sağlayacak?” dedi. Sistem değişikliğine gidilmeden nasıl bir araştırma yapıldığını merak ettiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti: “Eski sistemin ne gibi sakıncaları ortaya çıktı da paldır küldür değişme kararı alındı? Daha önce uygulanan sisteme benzer bir uygulamanın getirileceği konuşuluyor. Onun ne gibi sakıncası vardı da değişti? Bunlar, kamuoyunun dikkatini bunlara çekip gündem yaratmak gibi görünüyor. Ancak bu durumun gençlere ve ailelere çok büyük etkisi oluyor. Gelecekleri söz konusu.”

İmam hatipler için mi?

Amacın eğitim sistemini düzeltmek olmadığını kaydeden Gülsün Kaya, şu eleştirilerde bulundu: “Bunlar aynı projenin çeşitli ayakları. Üniversiteleri de bir biçime sokmaya çalışıyor gibiler. Dindar nesil nasıl yetiştiririz, hesapları. Sorular nasıl olacak? Müfredatı soracağım diyor. Darwin’i sormayacak ama ‘Muamelat ve Ukubat’ sorulacak. Sınavlarda, düşünme, bilgileri kullanma becerisi ölçülüyordu, soruların bir kısmı da bilgi oluyordu. Esas amaç bu müfredatın ders kitaplarının ezberlenmesi. Gençler bunları bilsin. Gençler, 7. yüzyılda ortaya çıkmış bir dinin belki o günün geçerli kurallarını öğrenmek zorunda bu sınav için. Üniversiteye girmek için 12. sınıfların din kültürü ve ahlak bilgisi kitabını ezberlemek zorundalar. Bu kadar çok imam hatip açtılar ve başarısız oldu bu okullar. Bu müfredata göre sorularla imam hatipler başarılı gibi görünecek.”

'Cevap bekleyen çok soru var'

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğretim görevlisi Songül Yasemin Özgün: “2010 yılından itibaren uygulanan iki aşamalı ve altı sınavlı YGS-LYS sisteminde değişiklikler yapılıyor. İki aşamada gerçekleştirilen bu sınavlar öğrencinin 4 ay aralıklı olarak sınavı düşünmesine neden olmaktaydı. Şimdi ise yapılacak olan sınavda öğrenciler bir hafta sonunda ara vermeden sınava girecek. Uygulanması planlanan bu sistemin öğrencilere avantajları dezavantajları neler olacak? Öğrencilerin motivasyonu düşecek mi? Öğrencilerin başarıları nasıl etkilenecek gibi sorular gündeme geliyor. Bu yeni değişiklik ile birlikte puan türlerinin azalması büyük anlamda öğrencilere tercih yaparken kolaylık sağlayacak. Puan türleri; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil alanına bölüneceği için öğrenciler daha geniş yelpazede lisans programlarını tercih edebilecek. Önceki uygulamada öğrenciler YGS barajını geçemediklerinde LYS’ye girememekteydi, bu da öğrencilerin aradaki 4 ay içerisinde pes etmelerine ve çalışma motivasyonlarının düşmesine neden oluyordu. Uygulanması planlanan bu yeni sistemde öğrenciler bir süreç olarak sınava hazırlanacak ve motivasyonları olumlu anlamda etkilenecek. Öğrencilerin özellikle dikkat etmesi gereken nokta ‘Yine mi sınav değişiyor?’ gibi sorulara takılmadan kendi çalışma tempolarında devam etmeleri ve Türkçe-matematik derslerine de ağırlık vererek bu sistemin olumlu yanlarından mümkün olduğunca yararlanarak motivasyonlarını yüksek tutmaları.”

Hangi derse çalışacaklar?

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Öğrencilerin moralleri ve motivasyonları düştü. Değişikliğin onlara denk gelmesi nedeniyle çok öfkeliler. Bu öfkeyi, hırsı çalışmaya kanalize etsinler. Biz öğretmenler olarak onlara ‘çalışmaya devam edin, konuya hâkim olmak önemli. konuya hâkimsen her tür soruyu yaparsın, sistem değişse de bir sıralama sınavı olacak buna hazırlanın’ diyoruz. YGS odaklı çalışanlar çok bozuldu. En doğrusu bu yıl YGS ve LYS uygulanmalı, değişiklik seneye bırakılmalıydı ya da en geç haziran ayında açıklanmalıydı. Bu değişikliğin tek avantajlı yanı marttan sonra kopmalar oluyor, bu önlenmiş olacak. Marttan sonrakı sınavda kopmalar oluyor, bu önlenmiş olacak. Sınav takvimi açıklanmalı, kimse bir şey bilmiyor. Belirsizlik kaygıyı artırıyor. Sistem açıklandıktan sonra varsa bir farklı durum ona göre bilgilendirme yapılır. Tıp isteyenler için Biyoloji çok önemliydi, sosyal de yapmaları gerekiyordu. Şimdi yeni sistemde matematik ve Türkçe çok önemli olacak, sosyale çalışmaları gerekmeyecek, Türkçe ve matematiğe daha çok çalışın diyeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler