‘Ders çalışmayı bırakalım mı?’

Çocuklar yeni sistemle ilgili en çok merak ettiklerini sordu...

Yayınlanma: 03.10.2017 - 07:00
Abone Ol google-news

Çocuklar yeni sistemle ilgili en çok merak ettiklerini sordu, eğitimci Hatice Yılmaz yanıtladı:

Sınav kalktı deniyor ama yerine ne gelecek?

Yeni yerleştirme sisteminde üç yöntem üzerinde duruluyor. Bakanlığın belirleyeceği sınırlı sayıda okula kendi sınavını kendi yapma hakkı verilebilir. Adrese bağlı yerleştirme yapılabilir. Her öğrenci ilgili alanına göre istediği okula başvurabilir veya bu üç yöntemin karması olan yeni bir yöntem oluşturulabilir.

Sınava girmeden istediğimiz okula gidebilecek miyiz?

Hem evet hem hayır. Evet, çünkü gitmek istediğiniz okulu tercih eden öğrenci sayısı okul kontenjanı kadar veya daha az olursa gitme şansınız olabilir. Ancak sizin istediğiniz okulu okul kontenjanının çok üstünde isteyen olursa okul bir seçme sıralama yöntemi bulmak zorunda kalacak.

Her okul kendi sınavını kendisi yaparsa fiziki şartlarını da göz önüne alarak bir okul en çok kaç öğrenciye sınav yapabilir?

Sınav güvenliği açısından her okul sınavını tek oturumda yapmak zorunda kalacaktır. Bu durumda okuldaki sıra sayısı kadar öğrenciyi sınava alabilir. Örneğin; bir okulda 24 sınıf, her sınıfta 15 sıra varsa sınava alınabilecek öğrenci sayısı 24x15= 360’tır. Bu sınıfta tek kişilik 30 sıra varsa 24x30= 720 öğrenci alacaktır.

Her okulun kendi yaptığı sınavın kurallarının farklı olma ihtimali yüksek. Bu durumda biz nasıl bir çalışma yöntemi uygulamalıyız?

Öncelikle sınavla öğrenci alacak bir okulun sınavına başvurabilmemiz için okul başarı puanı şartı getirileceğini düşünüyorum. İkinci olarak şimdiden sadece 8.sınıf konularına değil 5., 6. ve 7. sınıfta işlenmiş olan konuları da tekrar etmeye başlamak gerekecek.

Adrese dayalı yerleştirme yapılacaksa ders çalışmayı bırakalım mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği okullara sınavla öğrenci alınma ihtimali yüksek, ayrıca bu okullar için not ortalamaları kullanılabilir, sakın çalışmayı bırakmayın.

Adrese bağlı yerleştirme yapılacaksa istediğimiz okulun bulunduğu semte taşınalım mı?

Bir okula sadece o bölgedeki öğrenciler giderse zaten o okulun diğer okullardan farkı kalacağını sanmıyorum, bence gerek yok.

Yazılı sınavlara merkezi sınav gibi hazırlanmamız gerekir mi?

Yazılı sınav soruları bu yıl işlediğiniz derslerle ilgili kazanımları kapsayacağından başarı için düzenli çalışmanız önemli.

Özel okullar nasıl öğrenci alacak?

Henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak bu okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verilebileceği gibi özel okullar ortak bir sınav da yapabilir.

Meslek liselerine nasıl öğrenci alınabilir?

Herhangi bir önkoşulu olmayan okullara başvuru sırası veya not ortalamasına göre öğrenci alınabilir. Ön şartı olan okullar şartlarını açıklayıp kriterlerine uygun öğrencileri seçebilirler.

Sanat ve spor liseleri öğrencilerini nasıl alacak?

Bu okullar daha önceki yıllarda olduğu gibi yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edeceklerdir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler