Yeni dönem: Lise öğrencileri imamlık yapsın!

Yeni lise sisteminde ‘yıldızı parlayacak’ İHL’lerde yeni dönem...

Yayınlanma: 16.06.2014 - 22:46
Abone Ol google-news

Yeni tercihli lise modelinde, istediği okulu kazanamayan öğrencileri imam hatip liselerine yerleştirmeye hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İHL’lerle ilgili yeni yatırım programları hazırlarken din öğretiminde yeni ilke ve yöntemler belirliyor. Tüm din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile imam hatip lisesi öğretmenlerine verilen mesleki hizmet içi eğitimde öğretmenlere, “Öğrencilerinize işin ehli hocaefendilerden özel ders aldırın”, “Öğrencilerinizi özel dersler verilen mekânlara yönlendirin” önerisinde bulunuluyor. Öğrencilerin öğrendiklerini“camilerde uygulamaları” istenirken öğrencilerin “yaşları müsaitse” imamlık yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Yeni ortaöğretim sisteminde istediği liseyi kazanamayan öğrencileri imam hatip liselerine yerleştirmeye hazırlanan MEB, din öğretiminde yeni bir dönem açıyor. Hazırlıkları uzun bir süredir yapılan yeni din öğretimi sisteminin ayrıntıları şöyle:

Binlerce İHL yetmeyecek: Son yıllarda imam hatip liselerinin sayısını yarı yarıya artıran bakanlık, yeni lise sistemi ile yeni imam hatip liselerine ihtiyaç olacağını “fark etti.”

Mayıs ayı sonunda MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın gönderdiği genelgede, “İmam hatip liselerine halkımızın ilgi ve talebinin artması ve 2014-2015 öğretim yılından itibaren sadece imam hatip lisesi programına öğrenci alınmaya başlanmasıyla derslik başına düşen öğrenci sayısının sınırlı olması, bu okullarla ilgili yatırım planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekli kılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Yazıda il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden “önümüzdeki yıllarda ihtiyaç olacak imam hatip lisesi ve imam hatip ortaokulu sayısı”nı belirlemeleri istendi.

Din öğretimi yöntemleri değişiyor: Bununla da yetinmeyen bakanlık, din öğretiminde yeni ilke ve yöntemler belirliyor. Belirlenen yeni ilke ve yöntemler tüm yurtta görev yapan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine ve imam hatip liseleri meslek dersleri öğretmenlerine haziran ayı içinde verilmesi planlanan hizmet içi eğitimlerde aktarılacak.

Genel müdürden tavsiyeler: Öğretmenlere verilecek eğitim için yeni kitapçıklar hazırlandı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından “Din Öğretiminde Materyal Geliştirme Kılavuzu” hazırlandı. Ayrıca Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koltuğuna yeni oturan Nazif Yılmaz’ın 2012 yılında kaleme aldığı “Kuran Öğretiminde Temel İlkeler ve Yöntem-Teknikler” kitapçığının diğer kitapçıklarla birlikte hizmet içi eğitimde öğretmenlere dağıtılacağı öğrenildi. Din Öğretimi Genel Müdürü Yılmaz’ın kaleme aldığı kitapçıkta din öğretmenlerine yönelik bazı tavsiyeler dikkat çekti.

Hocaefendilerden özel ders: “Kuran Öğretiminde Verimlilik ve Kalite” başlıklı bölümde “Görev yaptığımız kuruma ve öğrencilerimizin durumuna göre çevremizde bulunan emekli, görevli veya bu işin ehli hocaefendilerle diyaloğa geçip mutlaka öğrencilerimizin özel ders almaları sağlanabilir. Bu anlamda çalışmaları olan ve özel dersler verilen mekânlara da öğrencilerimiz yönlendirilmeledir” ifadeleri kullanıldı.

Bunun için “hocaefendiler” gibi “fahri öğreticilerle” mektup üzerinden iletişim kurulması “öğrencinin okuyacağı ve çalışacağı alanın bildirilmesi”, öğreticilerin de öğrencilerin çalışmalarını düzgün bir kayıtla bildirmesi gerektiği belirtildi. Öğrencilerin “özel derslerde” öğrendiklerini“camilerde” uygulaması gerektiği dile getirildi.

İmamlık da yapsınlar: Öğretmenlerden “müftülükle bağlantıya geçmelerinin” istendiği kitapçıkta öğrencilerin müezzinlik ve “yaşları müsaitse imamlık” yapmaları gerektiği belirtildi. “İmamlardan da öğrencilerin her bir görev için derecelendirmeler yapmalarının” istenebileceğinin belirtildiği kitapçıkta, “imamların öğrencilere not vereceği” anlatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler