Ertelemeli servis yönetmeliği

Okul servis araçlarına ilişkin yeni yönetmelik hazırlıkları tamamlandı, birçok önemli değişiklik 1 ya da 2 sene sonrasına atıldı.

Yayınlanma: 24.10.2017 - 23:34
Abone Ol google-news

 

Okul servislerine ilişkin yeni düzenlemelerin hazırlıkları tamamlandı. Yeni dönemde, sürücülerin 5 yılda bir aldığı psikoteknik raporun yanında her yıl aile hekiminden rapor alınması koşulu getirildi. Yönetmelikteki birçok önemli düzenlemenin önümüzdeki yıllara bırakılması ise dikkat çekti. Şoför ve rehber personelin, MEB’den sertifaka alma zorunluluğu için 3 Eylül 2018 son tarih olarak belirlendi. Ayrıca şoförlerin Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan belge alma zorunluluğu da 3 Eylül 2020’ye bırakıldı. Bakanlıklar, araçlara ilişkin düzenlemeler için yönetmeliğe eklenen geçici madde ile Eylül 2018’e, fabrika çıkışında üzerinde uygun olmayan renkli cam olan araçlar için koşullar Eylül 2019’a ertelendi. Okul Servis Araçları Yönetmeliği taslağının satırbaşları şöyle:

Taşıtların şartları

Araçlarda camlar ve pencereler sabit olacak, iç düzenlenmesinde demir aksam kullanılmayacak ve yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanacak. Kapılar şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olacak ve kapıların açık veya kapalı olduğu sürücüye sinyallerle haber verilecek. Taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulacak.

Araç takip sistemi, kamera

Yeni dönemde bütün servislerde araç takip sistemi zorunlu olacak ve kayıtlar en az 30 gün muhafaza edilecek. Her öğrenci için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacak. Araçlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmayacak. Her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurulacak. Ayrıca iç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen görüntü kayıt sistemleri bulundurulacak. Okul servis araçlarının camlarının üzerinde renkli film tabakalarının yapıştırılması da yasak olacak. Servislerde iç mekânı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacak.

Affa uğrasalar bile olmaz

Yönetmelik ile taşımacı şirket yönetici ve ortaklarının, affa uğramış veya hükmün açıklanmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık suçlarınından mahkûm olmaları kabul edilmeyecek.

İstismar kovuşturması

Ayrıca, taşımacı ve şoförler hakkında cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ve kullanmak, müstehcenlik, fuhuş suçlarından hüküm giymemeleri, devam etmekte olan bir kovuşturması bulunmaması ya da kovuşturmasının uzlaşmaya neticelenenlerin taşıma faaliyetinde yer almasına izin verilmeyecek.

Rehber zorunlu

Araçlarda rehber personel bulundurmak zorunlu olacak. Servislerin şehir içinde izleyecekleri güzergâhları için büyükşehir belediyelerinden izin alınacak. Her eğitim öğretim döneminde rehber personel, asıl ve yedek şoför isimleri, araç plakaları ve her türlü değişiklik aynı gün içinde okul yönetimine bildirilecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler