Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Gerçek cihat bu değil

Milli Eğitim Bakanı, yeni müfredatta cihat kavramının bulunmasını savundu: Arapçada ‘gayret sarf etmek’ demek.

Yayınlanma: 02.11.2017 - 06:57
Abone Ol google-news

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu’nun Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a yeni müfredatla ilgili verdiği soru önergesine, tartışma yaratan bir cevap geldi.

Bektaşoğlu, “İslami bir kavram olan ‘cihadın’ müfredatta yer alması laik eğitime uygun mudur? Cihat kavramına eğitimde yer verilmesi ‘cihatçı örgütler’ olan DEAŞ (IŞİD) için gelecekte taban bulmayı kolaylaştıracak bir ortam yaratmaz mı? Müfredatta ‘cihat’ ibadet olarak tanımlanmaktadır. Bu iki birbirine zıt, tanımları ayrı iki kavramı birleştirme gerekçenizin dayanağı nedir” sorularını sormuştu. Bakan Yılmaz’dan ise şu yanıt geldi:

‘Sadece savaş değil’

“Arapçada ‘güç ve gayret sarf etmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak’ mânasındaki ‘cihad’ kavramı günümüzde, bağlamından koparılarak ve farklı anlamlar yüklenerek tanımlanmakta, salt savaş ile özdeş hale getirilmekte, böylece gençlerimizin zihnini bulandırma ve kavram kargaşası oluşturma yoluna gidilmektedir. Oysa ki anlam genişliği dikkate alındığında ‘savaş’, cihad kavramının anlamlarından yalnızca biridir. Savaş anlamında kullanıldığında ise cihad kavramı, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları gibi vatan savunması söz konusu olduğu zamanlarda motive edici bir işlev gördüğü göz ardı edilmemelidir. Öğretim programlarında cihad ve benzeri kavramlar anlam genişlikleri ve derinlikleri göz önünde bulundurularak verilmesi hedeflenmiş, böylece kavramı kötüye kullanma hevesinde olan yapıların (IŞİD, FETÖ, vb...) beyhude çalışmalarının boşa çıkarılması amaçlanmıştır.”

Yılmaz, soru önergesindeki “Atatürk konularının çıkarılması” yönündeki sorulara ise “Atatürk’e dair konuların yeteri kadar olduğu, tekrardan kaçınmak için sadeleştirmeye gittikleri” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler