Yeni sistem açıklandı kaygılar arttı: ‘Yüzde 90 niteliksiz’ ilanı

Yeni sisteme tepki yağmaya başladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “Sınavla öğrenci alan okullar için daha fazla kurs, etüt, özel ders, özetle paran kadar eğitim dayatması devam edecek” dedi. Eğitim-İş Sendikası Başkanı Yıldırım ise “Bakan okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu ilan etti” diye konuştu.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 01:07
Abone Ol google-news

Liselere yerleştirmede kullanılacak yeni sistemin, var olan karmaşayı daha artırdığı, sahte adres değişikliklerinin ve torpilin önünü açtığı belirtiliyor. Eğitim sendikaları başkanları, bu sistemle mağduriyetler yaşanacağını, öğrencilerin ya ‘’zorunlu imam hatip öğrencisi’’ olacağını ya da açık liseye gitmek zorunda kalacağını söyledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Adrese dayalı kayıt sistemi öğrencilerin istediği okula gitme hakkını ortadan kaldırmaktadır. Okullar arasındaki eşitsizlik ,adrese dayalı kayıt sistemi ile sınıfsal eşitsizlikleri daha da artıracaktır. Çok sayıda veli, öğrencisinin gitmesini istediği okulların bulunduğu bölgelere taşınacak,buralarda oluşan yoğunluklar yeni sorunlara neden olacaktır. Ekonomik nedenlerle ikametini değiştiremeyen ailelerin çocukları ise nitelikli okullar olarak belirtilen okullarda eğitim görme hakkını fiilen kaybedecektir’’ dedi.

Yetersiz lise binaları, var olan liselerin imam hatipleştirilmesi ve Anadolu lisesi kontenjanlarının da sınırlı hale getirilmesi ile öğrencilerin imam hatip liselerine gitmek zorunda bırakılacaklarına dikkat çeken Aydoğan, “Sınav kalkacak açıklaması ile başlatılan kaos, dün yapılan açıklama ile devam ediyor. Sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara gitmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs, etüt, özel ders özetle paran varsa ve paran kadar eğitim dayatması ve eşitsizlik artarak devam edecek. İstediği okullara yerleşemeyen öğrenciler için özel okullar da zorunlu hale getirilmektedir’’ diye konuştu.

Yüzde 90 niteliksiz

Eğitim İş- Sendikası Başkanı Orhan Yıldırım da, “Milli Eğitim Bakanı, bu açıklamayla okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu ilan etti. Bu öğretmenlere de hakarettir. Bu sisteme şiddetle karşı çıkacağız’’ dedi.

Yıldırım, öğrencilerin yarısının moral bozukluğu ve imkansızlıklar nedeniyle sınava girmeyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, büyük çoğunluğun otomatik olarak imam hatip liselerine ya da açık liseye gideceğini, yeni sistem yüzünden özel okul oranının da 1-2 yıl içinde yüzde 9’dan yüzde 13-14’lere çıkacağını söyledi.

Sahte adresler

Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi (TEVDAK) Genel Sekreteri, eski İstanbul Erkek Lisesi müdürü Sakin Öner, yeni liselere giriş sisteminde yer alan ‘’adrese dayalı yerleştirme’’ ile ilgili şu eleştirilerde bulundu:

1. Her eğitim bölgesinde her tür okul bulunmayabilir. Öğrenci tercihi gerçekleşemez.

2. Okul kontenjanları korunursa, okul türlerine göre sınıf mevcutların 25, 30, 34 olmak zorunda. Talep bu kontenjanları aşarsa yerleştirme nasıl olacak?

3. Bu durumda sahte adres değişiklikleri, torpil gibi unsurların ön plana çıktığı görülecek. Okul idareleri ile veliler arasında çok yoğun sürtüşmeler yaşanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler