Boğaziçi Üniversitesi mezunları "Büyülü Bir Gün" de buluştu

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Ofisi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen ‘’BÜ’yülü Bir Gün’’ etkinliği, ‘’Yarından Sonra’’ konseptiyle yarından sonrasını düşünen, tartışan, irdeleyen konu ve konuklarıyla mezunları ve Boğaziçi dostlarını birleştirdi.

Yayınlanma: 11.11.2017 - 15:42
Abone Ol google-news

(Soldan sağa) Cemre Narin, Ayşin Işıkgece, Maksut Aşkar, Nevzat Aydın, Evrim Tankut Hakyemez

Boğaziçi Üniversitesi’nde konuşan Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın, Türk halkının gelişen teknoloji ve tüketim uyarıcılarına karşın lezzet konusunda tutucu kaldığını vurgulayarak, 2017’de de en fazla lahmacun siparişi aldıklarını belirtti. Aydın, Kebap ve Türk mutfağı kategorisine yönelik gelen sipariş oranının mevcut diğer mutfaklara oranla daha yüksek olduğu bilgisini verdi.

Gelecekte nasıl beslenecek, ne tür gıdalar tüketeceğiz? Hangi filmleri hangi platformlarda izleyecek, kitapları hala sayfalarını çevirerek mi okuyacağız? Yapay zeka hayatımızı ele mi geçirecek? Çocuklarımız bir gün annelerine ‘’Ben robot muyum?’’ diye mi soracak?  Boğaziçi Üniversitesi yarından sonrasını şekillendiren üniversite olmaya devam ederken geleceğe dair merak edilen konularla mezunlarını ve Boğaziçi dostlarını BÜ’yülü Bir Gün’de odak noktası ‘’İnsan’’ olan etkinliklerde buluşturdu.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Ofisi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen ‘’BÜ’yülü Bir Gün’’ etkinliği, ‘’Yarından Sonra’’ konseptiyle yarından sonrasını düşünen, tartışan, irdeleyen konu ve konuklarıyla mezunları ve Boğaziçi dostlarını birleştirdi.

BÜ’yülü Bir Gün’de konuklara ‘’Hoş geldiniz’’ konuşmasıyla seslenen Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zafer Yenal, Boğaziçi Üniversitesi’nin yarından sonrasını şekillendirme misyonuyla bu yıl da Türkiye’nin en parlak öğrencilerinin çekim noktası olmaya devam ettiğini, kısa süre önce tescillenen Araştırma Üniversitesi statüsüyle değerlerini ve başarılarını geleceğe taşımayı sürdürdüğünü vurguladı.  Boğaziçi Üniversitesi mezunu yazar Selçuk Altun’un ‘’keynote’’ konuşmacı olarak katıldığı BÜ’yülü Bir Gün’de ‘yemekten sinemaya, edebiyattan bilime geleceğin konuşulduğu çok sayıda panel ve söyleşi yer aldı.

Portakallı ördek değil, lahmacun istiyoruz

 ‘’Yarından Sonra Yemek’’ başlığında ise Cemre Narin’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde şef ve işletmeci Maksut Aşkar, Yemeksepeti’nin kurucusu Boğaziçi mezunu Nevzat Aydın, anne yemekleri sunan online yemek platformu Mamame kurucularından Evrim Tankuş Hakyemez ve CarrefourSA Gıda Kategorisi Direktörü Ayşin Işıkgece yarından sonrasının yemek ve tüketim kültürünü tartıştılar. Nevzat Aydın, Yemeksepeti olarak 2017’de en fazla lahmacun siparişi aldıklarını belirterek Kebap ve Türk mutfağı kategorisine yönelik gelen sipariş oranının mevcut diğer mutfaklara oranla daha yüksek olduğu bilgisini verdi. Aydın, 15 milyonluk İstanbul gibi bir kentte Thai veya Hint mutfağı gibi dünya mutfaklarının çok az olduğunu söyleyerek yemek konusunda tutucu olduğumuzu söyledi.

Ayşin Işıkgece ise, Einstein’ın ‘’Arı nüfusu dünyada yok olduğu zaman insanlığın sadece dört yıllık ömrü kalacak’’ sözünü anımsatarak günümüzde kimyasal ilaç kullanımı yüzünden arıların hızla azaldığını ve bunun gelecekte bizi bekleyen önemli bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Gürs: Yemek konusunda örf ve adetlere sarılarak bağnazlığa düşmeyelim

Panelin ardından, Mikla’nın şefi Mehmet Gürs, Prof. Dr. Zafer Yenal ile birlikte “Geçmiş ve Gelecek Arasında Anadolu Mutfağı” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Amerika’da Gastronomi eğitimi alan Gürs, 1990’ların ortasında Downtown’ı açarak Türkiye’de modern restoran işletmeciliğinin öncülerinden oldu. Dünyanın önemli lezzet mekanlarından birisi olan Mikla ile adını duyuran Gürs, Yeni Anadolu Mutfağı temasıyla kadim yemeklere yenilikçi dokunuşlarda bulunuyor.

Gürs, geleceğe bakarken dünün gelenek ve alışkanlıklarına bağnazlıkla tutunmak yerine değişime açık bir yemek kültürünün gerekliliğinden söz etti. Örf ve adetlere tutunma konusunda özellikle yemek alanında büyük bir stres altında olduğumuzdan söz eden Gürs, yaptıkları çalışmalar kapsamında Yeni Anadolu Mutfağı kavramı çerçevesinde Anadolu’da çok sayıda saha çalışması yaptıklarını ve Anadolu mutfağındaki gelenek ve alışkanlıklara geleceğe taşımak için üreticilerle beraber neler yapılabileceğini tasarlamaya çalıştıklarını ekledi.

Mehmet Gürs, Türkiye’de neden bir Michelin yıldızlı lokanta olmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı; ‘’Michelin haritasında Türkiye yer almıyor. Ülke değerlendirmesi yaptıklarında Türkiye’yi sistemin dışında tutmaya karar verdiler. Gizli müfettişlerin lokantaları denetlediği bu sisteme uygun kaç lokanta bulabileceğiniz soru işareti. Ayrıca Anadolu mutfağı hakkında bilgi ve birikimi olmayan Fransız merkezli bir sistem hangi geleneğe ve bilgiye dayanarak bu denetimi yapacak?’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler