CHP'li Mehmet Tüm: Öğretmenlik hiçbir zaman bu kadar değersizleştirilmedi

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yazılı basın açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 24.11.2017 - 11:59
Abone Ol google-news

Açıklamasında KHK’larla ihraç edilen öğretmenlere değinen CHP’li Tüm, “Öğretmenler adaletsizlik yüzünden ya hayatını kaybediyor ya da canına kıyıyor” dedi.

 OHAL darbesi en çok öğretmenlerin hayatlarını kararttı

 Öğretmenlerin yaşam koşullarının gittikçe zorlaştığını ifade eden CHP’li Tüm, şunları belirtti: “Öğretmenler gününde öğretmenlerin yaşam koşulları, eğitim sistemindeki yeri ve sorunları açısından önümüzde kapkara bir tablo var. OHAL darbesi en çok öğretmenlerin hayatlarını kararttı. KHK ile işlerinden atılan onbinlerce öğretmen açlığa terk edildi. KHK’larla gelen adaletsizlik yüzünden birçok öğretmen hayatını kaybetti, birçoğu intihar etti. Üç gün önce Samsun'da yaşayan 26 yaşındaki Selim Gündoğdu bunalımdan kendisini ağaca asarak intihar etti. Dün sendikal mücadelesiyle tanıdığımız Kazım Ünlü de bu adaletsizliğe dayanamayarak yaşamını yitirdi. İşten atılanlar belirsizlik içinde beklerken, kamudaki öğretmenlerin birçoğu da kendini güvencede hissetmediği için benzer bir bunalım yaşıyor. İşte böyle bir tabloda öğretmenler günü kutlanıyor.”

 Ülke tarihimizde öğretmenlik hiçbir zaman bu kadar değersizleştirilmedi

 Başbakan Yıldırım’ın “Fakülteler açılırken, sanki üzerinde yeterince düşünülmemiş. Her yıl 100.000 öğretmen mezun oluyor. Devlet olarak ne onlara, ne diğer üniversite mezunlarının hepsine iş bulmamız mümkün değil.” sözlerini hatırlatan CHP’li Tüm, “Ülkemiz dünyada öğretmenlerin kendi mesleklerini yapamadığı tek ülke olabilir. Atanamadığı için işsiz kalmak istemeyen öğretmenler, imkânı varsa ya memur oluyor, ya polis oluyor, ya sekreter oluyor, ya inşaat işçisi oluyor ya da güvenlik görevlisi oluyor ama bir tek öğretmen olamıyor; çünkü AKP iktidarı öğretmene de, eğitim sistemine de, öğretmen yetiştiren üniversitelere de değer vermiyor. İmkânı olmayan atanamayan öğretmenler de intihar edecek kadar bunalıma giriyor, her gün iş bulma umuduyla iş arıyor. Başbakan da sanki 15 yıldır CHP ülkeyi yönetiyormuş gibi çıkıp ‘fakülteler açılırken yeterince düşünülmemiş, öğretmene iş bulamayız’ diyor. Ülke tarihimizde öğretmenlik hiçbir zaman bu kadar değersizleştirilmedi.” dedi.

 Öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetler düzeltilmeden eğitim sistemi asla düzelmeyecektir

 Eğitim sisteminin sınavların değiştirilerek düzeltilemeyeceğini vurgulayan CHP’li Tüm, “Anketlerde AKP’nin oyları düştükçe sınav sistemi değiştiriliyor. Tek ada?mın bir lafıyla TEOG kaldırılıyor, YGS kaldırılıyor, yeni ne olduğu belirsiz bir sınavla milyonlarca öğrencinin geleceği yeniden belirleniyor. Öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetler düzeltilmeden eğitim sistemi asla düzelmeyecektir. Eğitim sisteminin temel ayağı öğretmenlerdir; OHAL gölgesinde kamuda güvencesiz bir rejimle, sözleşmeli ve mülakatlı sistemle, eğitim sisteminden öğretmeni soyutlayan, onu karar alma mekanizmalarına katmayan bir sistemle, liyakati ve kabiliyeti esas almayan bir yöneticilik sistemiyle, öğretmenin ekonomik güvencesinin sağlanmadığı bir sistemle dünyanın en doğru sınavını bile yapsanız sonuç değişmeyecektir. Önderimiz M. Kemal Atatürk’ün bahsettiği ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller’ öğretmenlere gerçekten değer verilen ve onun eğitim sistemindeki rolünü pekiştiren bir sistemle mümkündür” dedi.

 CHP’li Mehmet Tüm kutlama mesajında “Tüm bu zorluklara rağmen, bir dönem öğretmenlik yapmış biri olarak 'geleceğimizin mimarı', sevginin ve fedakarlığın simgesi öğretmenlerimizin 'Öğretmenler Gününü' kutluyor, Başöğretmen Büyük Atatürk başta olmak üzere sonsuzluğa uğurladığımız tüm öğretmenlerimizi saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.” diye belirtti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler