Okul terkinde Avrupa birincisiyiz

Okul terki riski bulunan öğrencilere akran desteği verilmesinden sonra devamsızlık sorunu azaldı, başarı düzeyi arttı.

Yayınlanma: 01.12.2017 - 23:52
Abone Ol google-news

 

Türkiye okul terki konusunda Avrupa’daki 35 ülke arasında ilk sırada yer alıyor. Okul terki riski ile karşı karşıya olan öğrencilerin, destek verilmesi halinde okulda kalma oranları artıyor. Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama Araştırma Merkezi (SOYAÇ) Müdür Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci, “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte’’ projesiyle okul terkini önlemeyi amaçladıklarını belirterek, “Projemiz sayesinde öğrencilerin yüzde 90’ı okulda kalacak” dedi. SOYAÇ ve Maltepe Kaymakamlığı’nca gerçekleştirilen projenin sonuçları Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda paylaşıldı.

Bire bir görüşme

Projede, okul terki ve devamsızlık, disiplin suçlarından kaynaklanan kısa süreli okuldan uzaklaştırma ve okul değiştirme oranlarının yüksek olduğu bir meslek lisesinde, okul terki riski ile karşı karşıya olan 52 öğrenci ile bir çalışma yapıldı. Öğrencilere, bağlanma ilişkisi temelli akran desteği, bireysel ve grup çalışmaları yoluyla verildi. Psikoloji ve rehberlik ve psikolojik danışmalık bölümlerinin lisans ve lisansüstü programlarına devam eden 55 öğrenci ile psikoloji ve sosyal hizmet bölümlerinden 4 öğretim elemanının görev aldığı uygulamada, her bir üniversite öğrencisi akran danışmanlığı yapmak üzere bir lise öğrencisi ile eşleşti.

Akran danışmanları eşleştikleri lise öğrencileri ile her cuma 30 dakika bireysel görüşme yaparak birebir destek verdi. Bu görüşmelerin amacı lise öğrencilerine, hem okul hem de gündelik yaşamları hakkında konuşma, duygu, düşünce, tutum ve davranışlarını paylaşma ve bunlar üzerine düşünme fırsatı vererek bireysel gelişimlerine katkı sağlamaktı. Bireysel görüşmelerin ardından üniversite ve lise öğrencileri gruplar halinde etkinliklere katıldılar. Çalışmanın sonuçları şöyle açıklandı: “Derinlemesine görüşmelerin bulguları, okul terki riski ile karşı karşıya olan öğrencilere verilen psikososyal desteğin onların bireysel, sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkilediği ve okul terki risklerini azalttığını ortaya koymaktadır.

Yapılan görüşmelerde özsaygı, özgüven ve özdeğer duyguları ve psikolojik dayanıklılıkları düşük ve okul terki riski ile karşı karşıya olan öğrencilerin tamamı projeyle birlikte devamsızlık sorunlarının azaldığını, okula severek gelmeye başladıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin okula aidiyet duygularının geliştiği,devamsızlık sorunlarının azaldığı görüldü.’’

‘Babam derdimi sormadı’

Çalışmaya katılan lise öğrencilerinden:

  • Yaşlarımız yakın olduğu için bizleri daha iyi anladınız ve hiçbir zaman yargılamadınız. (15, erkek)
  • Arkadaşlarımı dertlerimle sıkmak istemiyorum. Ailemle de muhabbetim yok. Babam bir kere bile derdimi sormadı. Ama E. ablayla konuşabiliyorum. Bana birçok konuda yardımcı oluyor.(16, kız)
  • Başlangıçta işlenmemiş bir taştım, çekingendim. İlk defa konuşabildim bu kadar rahat ve istediğim gibi. İlk defa içimi dökebildim. Birine güvenebileceğimi hissettim. (16, erkek)
  • Daha önce adam yerine konulmuyordum. Şunu anladım ki beni ilk defa adam yerine koyan birileri oldu. Ben ilk defa sayılıp sevildiğimi hissettim. Karşı tarafın beni dinlediğini hissettim. (17, erkek)
  • Önceden biriyle diyalog kurmak için çekinirdim ve ilk adımı karşıdan beklerdim. Fakat şimdi öyle değil. Diyaloğa ilk ben atılıyorum, karşıdan beklemiyorum.(17, kız)
  • Daha sabırlı olmaya ve mantıklı düşünmeye başladım.(16, erkek)
  • Kocaman bir fark oldu. Şu an daha sabırlıyım. (17, erkek)

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler