Üniversite tercihinde dikkat etmeniz gereken ipuçları

Seçim ve yerleştirme dönemi 7-17 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Yayınlanma: 01.07.2014 - 22:48
Abone Ol google-news

Üniversitelerde, geçen yıla göre 98 bin 89 kişilik kontenjan artışı bulunuyor. Geçen yıl 908 bin 232 olan kontenjanlar bu yıl 1 milyon 6 bin 321 kişi olarak açıklandı. Geçen yıl 390 bin 128 olan meslek yüksekokullarının kontenjanı bu yıl 500 bin 797’ye yükseldi. 4 yıllık lisans bölümlerinde ise geçen yıl 492 bin 704 olan kontenjanlar bu yıl 479 bin 797 olarak açıklandı. 2013 yılında 395 bin 813 olan devlet üniversitesi kontenjanı bu yıl 390 bin 455’e indirildi. Vakıf üniversitelerinde 2013 yılında 68 bin 721 olan kontenjan sayısı ise bu yıl 73 bin 749’a yükseltildi. Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, bölümlere göre kontenjan dağılımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “İlahiyat fakültelerine bu yıl 14 bin 490 kişi alınacak. İlahiyat fakültelerinin kontenjanında geçen yıla göre 4 bin 151 kişilik artış bulunuyor. Bu artışın 40 tanesi Kıbrıs üniversitelerinde iken 4 bin 111’i devlet üniversitelerinde. Tıp fakültelerine bu yıl 12 bin 402 kişi alınacak. Geçen yıl 11 bin 609 kontenjanı olan tıp fakültelerinde 793 kişilik kontenjan artışı yapılmış. Hukuk fakültelerinde ise geçen yıl 15 bin 18 kişi olan kontenjanlar 12 bin 402’ye yükseldi. Bu yükselişin 484’ü devlet üniversitelerinde iken 116’sı vakıf üniversitelerinde. Mühendislik fakültelerinin geçen yılki toplam kontenjanı 96 bin 112 kişi iken bu yıl 91 bin 394 kişi. MF 4 puanıyla öğrenci alan mühendislik bölümlerinin kontenjan düşüşlerini incelediğimizde; devlet üniversitelerinde 4 bin 239 kişi, Kıbrıs üniversitelerinde 784 kişi, yurtdışı üniversitelerinde 270 kişilik bir azalma olduğunu görüyoruz. Vakıf üniversitelerindeki mühendislik bölümlerinde ise 575 kişilik bir kontenjan artışı görülmektedir.” Doğru tercih için ilk adım Öğrencilerin, tercih ve yerleştirme süreciyle ilgili araştırma yapmaları ve geleceklerinde olmak istedikleri kişi ile ilgili karar vermeleri
gerekiyor. Öğrenciler, bu karar sürecinde ÖSYM’nin teknik ayrıntılarını da doğru anlamalılar. Nazik Kösegil, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı, adaylara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Tercih ipuçları

ÖSYS Tercihleri Neye Göre Yapılır?

Adayın barajı geçtiği puan türleri, Adayın tercih yapacağı puan türleri, Adayın tercih yapacağı yükseköğretim programlarının, bir önceki yerleştirmedeki puanları veya başarı sıraları, Adayın yerleşmek istediği programların kontenjanlarına göre tercih yapılır. Tercihler için ipuçları: Tercih stratejilerinde her yıl bazı değişiklikler olsa da tercih mantığı ve tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aynıdır. Her geçen yıl barajı geçen ve sınava katılan öğrenci sayısındaki artış ve kontenjan sayılarının yükselmesi tercih yapılırken dikkatli olunması gerektiğini kanıtlamaktadır. Bu şartlar altında daha sağlıklı ve hedefine ulaşan tercihler yapabilmek için aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir. Kendi ilgi ve beklentilerinize uygun bölümleri tercih edin. Tercih yaparken ÖSYS puanınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmak durumundasınız.

İnceleme önemli

Kendinizi tanıyın. Eğer ilgi ve yeteneklerinizin farkında olursanız yeterliliklerinizi ve eksikliklerinizi bilirseniz daha sağlıklı ve doğru tercihler yapabilirsiniz. Bunun için profesyonel destek almaktan çekinmeyin. (Uygulanan çeşitli test ve envanterler bu konuda size yol gösterebilir.) Okumak istediğiniz bölümleri ve üniversiteleri mutlaka araştırıp inceleyin. Türkiye’deki bütün üniversite ve bölümlerle ilgili bilgi sahibi olma şansınız olmayabilir fakat üniversite tanıtım günleri ve web sayfaları sizlere yol gösterecektir. Örneğin aynı bölümde iki farklı üniversite seçeneğiniz var. Bu durumda bölümlerin ders içeriklerini, bulabiliyorsanız akademik yayın sayılarını ve akademisyenlerinin en azından unvanlarını inceleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz verileri değerlendirmek için bir tablo hazırlayın. Tercih süresince kafanızdaki üniversite ve bölümlerle ilgili edindiğiniz bilgileri düzenli bir şekilde artıları ve eksileri göz önüne alın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler