Şorta cezayı bakanlık istemiş

Diyanet’in 9 yaşındaki kızların gebe kalabileceği yorumunun ardından bir kız çocuk skandalına da Aile Bakanlığı imza attı.

Yayınlanma: 03.01.2018 - 21:27
Abone Ol google-news

Diyanet’in 9 yaşındaki kızların gebe kalabileceği yorumunun ardından bir kız çocuk skandalına da Aile Bakanlığı imza attı. RTÜK’te AKP’li üyelerin “millet tahrik oluyor” sözleri ile cezalandırılmasını savunduğu küçük kızların şortlu dans gösterisi için esas şikayetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan geldiği ortaya çıktı. Bakanlığın Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden RTÜK’e yazılan yazıda, gösteri için “çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun olmayan kıyafetlerle dans ettikleri görülmektedir” ifadeleri kullanıldı, kanala ceza istendi.

TV8’de yayımlanan “Yetenek Sizsiniz” programında, yaşları 7 ile 11 arasında değişen küçük kız çocuklarının şort giyerek yaptıkları dans gösterisi nedeniyle RTÜK’te yaşanan tartışmanın altından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çıktı. Gösteri için hazırlanan RTÜK uzman raporunda, “Çocukluğun saflık ve masumiyetine tezat görüntüler içinde sahnede arzı endam eden kızlar, yaşlarına uygun olmayan kıyafet ve makyajlarla dans gösterilerini tamamlamışlar, söz konusu yarışmada yayın yoluyla istismar edilmişlerdir” değerlendirmesi yapılmış, üst kurul toplantısında AKP’li üyelerin TV8’in cezalandırılmasını “Millet tahrik oluyor” sözleri ile savunduğu ortaya çıkmıştı.

Skandalın altından bakanlık çıktı

RTÜK’te yaşanan skandalın talimatını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği ortaya çıktı. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya adına Genel Müdür Vekili İslam Emiroğlu’nun 18 Aralık’ta RTÜK’e yazdığı yazıda, “Bakanlığımızca çocukların korunması, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınması, ihmal ve istismardan korunmaları amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Çocukları etkileyen tüm yasa ve politikalarda, idari ve yargısal kararlarda ve hizmet sunumunda, çocuğun yüksek yararı ilkesi göz önünde bulundurulmaktadır” denildi.

Şort, ahlaki gelişime zarar verirmiş

Yazıda, “TV8’de, Yetenek Sizsiniz programında ‘Queens of the Dance’ grubunun sergilediği gösteride, çocukların yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan kıyafetlerle dans ettikleri görülmektedir. Söz konusu yayın çocukların fiziksel, zihinsel, psikolojik veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek içerikte olup, çocukların ihmal ve istismardan korunması amacıyla gerekli cezai yaptırımın uygulanması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim” ifadeleri kullanıldı. RTÜK’ün cezalandırma talebini içeren uzman raporunun da bakanlıktan gelen yazı ile aynı gün hazırlandığı öğrenildi.

‘Reyting uğruna, yarı çıplak’

Edinilen bilgiye göre RTÜK, yayın ile ilgili 180 vatandaş şikayetini de ayrıca raporlaştırdı. Raporda, “Programa reyting uğruna reşit olmayan 7-8 yaşlarındaki çocukların yarı çıplak dans ettirilmesinin çocuk istismarına neden olduğu gerekçesiyle vatandaşlardan tepki gelmiştir. Vatandaşlardan gelen bildirimlerde, küçük yaştaki çocukların bunlara özendirilip gelişimlerini olumsuz etkilediği ve Türk aile ve ahlak yapısına uygun olmadığına yönelik ifadeler yer almaktadır” ifadaleri kullanıldı.

Yaklaşık 1 milyon TL ceza
Küçük kızların şartlu dans gösterisini yayımlayan TV8’in Bakanlığın da talebi doğrultusunda cezalandırılmasına ilişkin oylama, iki haftalık ertelemenin ardından dün yapıldı. Üst Kurul TV8’in bildirdiği son aylık reklam gelirinin yüzde 2’si oranında idari para cezasına çarptırılmasına oy çokluğu ile karar verildi. Kesilen cezanın yaklaşık 1 milyon TL tutarında olduğu öğrenildi.

Hadise’ye ‘sıfır tolerans’

RTÜK dün ayrıca, şarkıcı Hadise’nin Sıfır Tolerans şarkısının klibi nedeniyle 4 müzik kanalınının cezalandırılmasını da görüştü. Kanalların cezalandırılmasının istendiği raporda, klip ile ilgili olarak, “Hadise üstünde sütyen veya bikini üstü görünümündeki bir kıyafetle bir jakuziye girmekte, üstü çıplak vaziyetteki erkek oyuncunun Hadise’ye ve Hadise’nin de rol arkadaşına olan dokunuşları ekrana gelmektedir. Erkek oyuncunun Hadise’nin, Hadise’nin de rol arkadaşının vücudunun kimi yerlerini öpme, koklama görüntüleri ile ikilinin aynı yatakta yer aldığı samimi görüntülere yer verilmektedir” gibi ayrıntılı anlatımlar yer aldı. Raporda, klip için “toplumsal yaşam alanı içinde sergilenemeyecek görüntüler” denildi. Bu görüntülerin korunması gereken izleyici kitlesinin ekran başında olabileceği zaman ve saatlerde ekrana getirilmesinin, çocuk ve genç izleyicilerin duygusal, ahlaki ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği değerlendirmesi yapıldı. Klibi yayımlayan 4 müzik kanalı dünkü toplantıda ayrı ayrı, reklam gelirlerinin yüzde ikisi oranında para cezasına çarptırıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler