Sakın bakmadan tercih yapmayın!

2012 yılında sağlık bölümlerinden mezun olan öğrencilerin yüzde 85’i, gazetecilik ve enformasyon bölümlerinden mezun olanların ise yüzde 58.5’i istihdam edilmiş.Sürekli gelişim ve değişimlerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Bu yüzden her sektör, teknoloji ile ilgili istihdama önem veriyor.

Yayınlanma: 04.07.2014 - 22:31
Abone Ol google-news

Geleceğin meslekleri daha çok teknoloji, iletişim ve hizmet sektöründe yoğunlaşıyor. Her sektörde teknoloji ve bilişim önemli bir yer tutuyor. Sürekli gelişim ve değişimler yaşanıyor. Bu yüzden her sektör, teknoloji ile ilgili istihdama önem veriyor. Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Veri Analistliği, Malzeme Mühendisliği, Biomedikal Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Lojistik Uzmanlığı, Genetik Mühendisliği, Bilgi Yönetimi Uzmanlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, E-learning Uzmanlığı, Haberleşme Mühendisliği bu alanda öne çıkan meslekler olarak sıralanıyor. Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, geleceğin mesleklerine yönelik şunları söyledi:


“Çağımızda iletişim şirketler için öne çıkmış ikinci önemli alandır. Müşteriye ulaşmak, tanıtım, benzer şirketlerle iletişim halinde olmak rekabetin ön plana çıktığı çağımızda şirketler için büyümek ve farklı olmak adına önemli yer tutmaktadır. Avrupa Birliği Uzmanlığı, Reklamcılık, Sinema/TV, Halkla İlişkiler gibi
mesleklerdeki kişiler her sektörde iş bulabilmektedir. Biyoloteknoloji, genetik ve çevre ile ilgili meslekler gelecekte önemli meslekler olacaktır. Daha iyi beslenme, daha sağlıklı çevre, daha iyi sağlık hizmetleri, daha üstün yaşam koşulları yönündeki talepler biyoteknolojinin önem kazanmasına neden olmuştur. Örneğin, insanın gen haritasının çıkarılmasına bağlı olarak kansere neden olan genin bulunması ve bunun tedavisine yönelik ilacın geliştirilmesinin ABD ekonomisine katkısının trilyon dolarları bulacağı ifade edilmektedir. Genetik de gelecekte önemli olacak olan  alanlardan biridir. Günümüzde dünyada en çok araştırma yapılan alandır. Moleküler biyolojinin endüstriye uyarlanması sonucu elde edilecek gelir sebebiyle ülkeler arası ciddi bir yarış vardır. Gıda mühendisliği fen bilimleri alanında gelecek vaat eden mesleklerden biridir. Çünkü günümüzde doğal besin kaynakları her geçen gün azalmakta ve beslenme ile ilgili farklı arayışlar oluşmuştur. Finans ve bankacılık ile ilgili meslekler de şirketler arası alışverişin ve uluslararası şirketlerin Türkiye’de yaygınlaşması ile önemli hale gelecektir. Turizm ve tekstil alanları ile ilgili meslekler de Türkiye için her zaman önemli olmuştur. Avrupa Birliği ile uyum sürecinde ise hukuk, uluslararası ilişkiler ve AB ilişkileri önem kazanan diğer meslekler olacaktır. Hizmet, günümüzde üretimin
önüne geçmiştir. İnsanları memnun etmek, kişilerin ihtiyaçlarına cevap vermek, kişilerin yaşam kalitesini yükseltme amacı güden meslekler gelecekte daha da ön plana çıkacak mesleklerdir. İnsan ilişkilerinin karmaşıklaşması, stresin insanları aşırı derecede etkilemesi ve globalleşme sonucu toplumlar arası iletişimin artması psikoloji, sosyoloji, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Mağaza Yöneticiliği, Gayrimenkul Yöneticiliği ile ilgili meslekleri de ön plana çıkaracaktır.”

‘Tercihler kendinizin olsun’

Prof. Dr. Ömür Akyüz’den üniversite adaylarına altınöneriler:

1. Herkesi dinleyin ama tercihler kendinizin olsun. Örneğin, siz biyoloji istersiniz, aileniz yaşlandıklarında bakmanız için hekim olmanızı ister. Dershaneler ve okulunuz reklam olsun diye puanınızın “satın alacağı” en tanınmış yeri yazmanızı ister. (Siz Tarih istersiniz, onlar “Aman İşletme yaz” derler vb.) Ancak başka bir kentte ve/ veya yüksek ücretli bir kurum yazarken, ya da “gelecek yıla bırakırken” ailenizin desteği/ onayı şarttır!

2. Tercihlerinizi sıralarken kesinlikle puana değil, hangisini daha çok istediğinize bakın. Maksimum sayıya varmadıkça hiçbir değişiklik yapmayın, gerçekçi olup olmaması hiç önemli değil. Ancak en sonlara “garanti” olabilecek ve “yaşayabileceğiniz” 1-2 tercih koyun. Unutmayın, hiç kazanamayıp gelecek
yıla bırakmak da bir tercihtir. Maksimum sayıya vardıysanız ve yeni eklemek istediğiniz yerler varsa listede gerçekçi görünmeyenlerden silebilirsiniz.

3. Tercih-öncelik için ne gerekçe düşündüğünüz yalnızca sizi ilgilendirir. Önemli olan neyin ağır bastığı. Değerli eğitimci Prof. Ali Baykal yıllar önce şöyle demişti: “Erkek ya da kız arkadaşınızla aynı yerde okuma isteği bile önemli olabilir. Çünkü her türlü mutluluk duygusu başarıya katkı yapar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler