Direnen okullar: ‘Rejim değişikliğini okullarda yaşıyoruz’

2017- 2018 eğitim ve öğretim yılının ilk dönemi, pek çok okulda yaşanan isyanlarla geçti.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 23:39
Abone Ol google-news

Öğrencilerin sohbete çağrıldığı Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde, yıkılıp yerine rezidans dikilecek olan Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nde ve dönem ortasında okul bahçesine yapılan inşaattan rahatsız olan Kavacık Borsa İstanbul İlkokulu ve Ortaokulu’nda, imam hatibe çevrilen İsmail Tarman Ortaokulu’nda veliler ve öğrenciler ayakta. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptıkları başvurularla, okul önünde yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştılar. Çocukları için mücadeleye kararlı olan veliler, “Bu mücadele gelecek mücadalesi” diyorlar.

‘Herkesi ilgilendiriyor’

Hepimiz İçin Laik Eğitim Meclisi, geçen yıl yapılan müfredat değişikliğinin hemen ardından kuruldu. Gerici eğitimin olduğu her yerde, rant alanı olarak görülen her okulun önünde protesto eylemleri yaptılar. İlk yarı yılı mücadele içinde geri bıraktılar. Meclis’ten Nehir Sevim, cihat konusunun müfredata girmesi ve Evrim Teorisi’nin müfredattan çıkarılması nedeniyle böyle bir meclis kurmaya karar verdiklerini söyledi. Sevim,“Rejim değişikliğini okullarda yaşıyoruz. Sadece gerici uygulamalarla değil, okulların yıkılıp arazilerinin birilerine peşkeş çekilmesiyle, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin saçma sapan derneklerle, vakıflarla yaptıkları protekolle de mücadele ettik” diye konuştu. Sevim, yeni dönemde de mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Eğitim, tamamen bürokratik bir sistemde, en tepede kim varsa bütün eğitim sistemi kimseye danışılmadan düzenlenmeye çalışılıyor. Bu konular sadece öğrencileri, velileri ilgilendirmiyor. Toplumun 10 sene sonra nerede olacağıyla ilgili. Herkes uygulamalardan rahatsız. Toplumsal bir karşı çıkmayı biriktirip bunları engellemeliyiz.”

‘Bu çocuklar kaybedilir’

Şişli Endüstri Meslek Lisesi (EML) ise önümüzdeki günlerde yıkılacak. Öğrenciler, veliler ve mezunlar hep birlikte “Okulumuz yıkılmasın” diye haykırdılar. Seslerini duyan olmadı. Şişli Endüstri Meslek Lisesi 1993 yılı mezunu Şadiye Hastürk, 60 yıllık bir okulun yıkılması kararına çok üzüldüğünü vurgulayarak, “Sanayi ve bilişim sektörüne ara elaman yetiştiren, harika işler yapan, liseyi bitirdikten sonra hemen işe başlayabilen bir okuldu burası. 60 yıllık bir okulun yıkıması yerine alışveriş merkezi veya  rezidans yapılması akıl alır gibi değil. Vicdana sığmaz” dedi. “Yıkıldı diyelim, dönem ortasında taşınma nasıl olacak?” diye soran Hastürk, “Motor sınıflarının çok büyük olması gerekir. Nereye sığacak o motorlar?. Okul her sene yaklaşık bin 200 öğrenci alıyor. Önümüzdeki yıl 600 öğrenci alınacak. Geri kalan 600 çocuğun eğitim hakkı ellerinden alınacak” diye konuştu. Okulun düşük puanla öğrenci aldığını da anımsatarak, “Buranın kapasitesi düşürülünce geride kalan 6000 öğrenci ne yapacak. Ya açık liseye gidecekler, ya da okula devam etmeyecekler. Bu çocukları kaybedebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘Yılmıyoruz, yorulmuyoruz’

Beşiktaş’taki İsmail Tarman Ortaokulu öğrencileri, velileri ve mahalle sakinleri yaklaşık iki yıllır okullarının imam hatip olmaması için mücadele etti.Okul önündeki nöbet sürüyor. Onların da seslerini duyan olmadı. Okul kademeli olarak imam hatip yapıldı. Böylelikle 5. ve 6. sınıflar imam hatipli, 7. ve 8. sınıflar ise normal eğitime devam etti. İsmail Tarman Ortaokulu velisi Bengü Bozkurt Doğan, gitmedikleri, çalmadıkları kapının kalmadığını söylerek, “Burası Beşiktaş’ın koleji gibidir. Başarılı bir okuldur. Şu an ne yazık ki iki farklı eğitim veriliyor. Yeni öğrenciler imam hatipte. Bir okulda iki farklı eğitim olmaz” dedi. Okulun içerisinde yapılan değişiklilere de değinen Doğan, “Müzik ve masa tenisi alanı kaldırılıp yerine mescit yapıldı. Değişiklikler devam ediyor. Bizim derdimiz sadece kendi çocuklarımız değil. Çocuklar iyi bir eğitim almalı ve bu eğitim gelecek kuşaklara da kalmalı. Mücadelemiz sürecek. Yılmıyoruz, yorulmuyoruz. Okulumuzu alana kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

‘Endişe içindeyiz’

Kavacık Borsa İstanbul İlkokulu ve Ortaokulu velileri yaklaşık bir ay önce okul bahçesine asılan inşaat tabelasıyla karşılaştılar. Şubat ayında okullarındaki geçici hizmet binasının, “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” kapsamında yıkılacağını öğrendiler. Okullarında inşaat istemediklerini söyleyen veliler, Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de dilekçe vererek, projenin başlanmadan ve acilen iptalini istediler. Veliler, “Yapılması düşünülen bu proje, öğrencilerin zaten yetersiz olan okul fiziki ortamını daha da daraltacak, eğitim öğretim hizmetlerine onarılmaz zararlar verecek. Oyun çağı çocuklarının oyun alanı olan okul sahasının, bahçesinin kullanım alanı daralacak. İnşaatın çocuklarımızın güvenliğini tehlikeye atacağı endişesi içindeyiz” dediler.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler