TEOG sınavında 4 soru iptal

28-29 Kasım’da yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nda itiraz edilen 4 soru iptal edildi.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 18:58
Abone Ol google-news

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) liselere geçişte bu yıl ilk kez düzenlediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) 4 soru mahkeme kararı ile iptal edildi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 13. İdare Mahkemesi'nin kararını onayladı. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı'nın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Fen ve Teknoloji testlerindeki birer soruyu hatalı hazırladığı, İngilizce testindeki iki soruyu ise “müfredat dışı” konulardan hazırladığı mahkeme kararı ile onaylandı. Karar ile birlikte 1 milyon 200 bin öğrencinin puanları yeniden hesaplanacak. Karne ve sınıf geçme notları da yeniden oluşturulacak.

Açılan davalarda, Ankara 13. İdare Mahkemesi, 8. sınıf öğrencincileri için 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan ve sonuçları 20 Ocak 2014 tarihinde açıklanan ortak sınavlardaki Fen ve Teknoloji testinden 1, İngilizce testinden 2, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinden ise 1 sorunun “hatalı” olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Bakanlığa göre 'hata yoktu'

İngilizce Testi’nde iptali istenen soru ile ilgili olarak, MEB’in mahkemeye “Davacıların hatalı olduğunu belirttiği ve iptalini istediği soruların bilimsel incelemesinin bilim kurulunca yapıldığı, bilimsel yönden bir hata bulunmadığının tespit edildiği” savunmasını yapmıştı.

Savunmaya karşın 13. İdare Mahkemesi 4 sorunun iptal edilmesine karar vermiş, Milli Eğitim Bakanlığı da karara Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etmişti. Bölge İdare Mahkemesi, 13. İdare Mahkemesi'nin kararın hukuka uygunluğuna karar vererek, MEB'in temyiz gerekçelerini kabul etmedi.

Şimdi ne olacak?

MEB yetkililerinin açıklamasına göre mahkeme kararı uyarınca notların yeniden hesaplanması geçerli soru sayısı üzerinden yapılacak.

Bu durumda İngilizce testi 20 soru üzerinden değil 18 soru üzerinden, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Fen ve Teknoloji testleri de 19'ar soru üzerinden hesaplanacak.

Ancak TEOG'a bağlı yerleştirme esas puanları böyle hesaplanacak olsa da 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisinin karneleri, sınıf geçme notlarının da yeniden hesaplanması gerekecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler