450 bin öğretmen açığı varken Eğitim Bakanı, 25 bin öğretmenin atanacağını ‘müjdeledi'

450 bin civarında öğretmen atama beklerken ve MEB’in rakamlarına göre bile 110 bin öğretmen açığı varken, Milli Eğitim Bakanı, 25 bin öğretmenin atanacağını ‘müjdeledi.

Yayınlanma: 31.01.2018 - 22:20
Abone Ol google-news

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği “Türkiye ve Dünya’da Değerlendirme Sistemlerinin Eğitime Etkisi” konulu sempozyuma konuşmacı olarak katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öğretmen açığından, yeni sınav sistemlerine kadar birçok sorunun sorulduğu Yılmaz, özetle şunları söyledi:

* Şubat ayında atanacak öğretmen sayısı, 20 binden 25 bine çıkarıldı. (MEB, 2018 Bütçe Görüşmeleri’nde ihtiyaç duyduğu atama sayısının 109 bin olduğunu açıklamıştı. Muhalif eğitim sendikaların araştırmalarına göre ise atanmayı bekleyen öğretmen sayısı 450 bini aşkın.)

* Sınavla öğrenci alacak okulların adları nisan ayı sonunda duyurulacak.

* TEOG yerine getirilen yeni sistem ile ilgili olarak 81 ilin 70’inde çalışmalarımızı tamamladık.

* Bu yıl çok sayıda 8. sınıf öğrencisinin sınava girmesini bekliyoruz ancak sonraki yıllarda bu sayı giderek düşecektir.

* (“Adrese dayalı yerleştirmede 5 tercih zorunlu mu? 3 tercih geçerli olacak mı?” sorusuna cevaben) Üç tercih de yapılabilecek. Ama kriterlere, bu öğrenciden daha iyi uyan öğrenciler olursa öncelikle onlar yerleşecek, o zaman üç tercih yapan da son halkaya kadar gidecek. Ancak tüm evlatlar sistem sonunda bir yere yerleşecek.

* Eğitime ilişkin göstergelerde Avrupa ile aramızda fark yok hatta bazı alanlarda ilerideyiz ama okulöncesi eğitimde gerideyiz.

* Her 4 gençten biri öğretmen olmak istiyor. Öğretmenlik mesleğine dair negatif bir algı olsaydı kimse öğretmen olmayı istemezdi.

Derslik sayısı itirafı

* Eğitimdeki en önemli altyapı çalışmalarından biri de derslik açığının giderilmesi. Derslik açığının çoğu da İstanbul gibi göç alan şehirlerde. 2019 yılı sonuna kadar ikili eğitime son vermek için 58 bin derslik açığı var ama 40 bin derslik şu anda yapılıyor.

* İlkokula giden erkek çocukları için 35, kız çocukları için 40; liseye giden erkek çocukları için 50, kız çocukları için ise 60 TL ödüyoruz. Bugüne kadar annelerin hesabına toplamda 6 milyar TL ödendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler