Köyde sınav yok

Liseye geçiş sınavı, sadece merkezlerde yapılacak. “Taşradakiler nasıl girecek” sorusu ise hâlâ yanıtsız.

Yayınlanma: 01.02.2018 - 21:27
Abone Ol google-news

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği eğitim sempozyumu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan önemli katılımcıların yaptığı güncel açıklamalarla eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin skandallarını da ortaya seriyor. Önceki gün sempozyumda konuşmacı olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ardından, dün de Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, çok önemli açıklamalarda bulundu. Çetin, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Belirsizlikler sürüyor

Çetin, TEOG sonrasında getirilen liselere geçiş sisteminin sınavına dair, “Sınav çok zor olacak. Katılan öğrencilerin yüzde 50-60’ından fazlasına hitap etmeyecek” dedi. Sınavın her yerde yapılmayacağı, belli okullarda yapılacağını vurgulayan Çetin, “Hakkâri’nin köyündeki bir çocuğun sınava nasıl gireceği, sınavın olduğu yere ulaşımının nasıl sağlanacağı ve nasıl konaklayacağı”na dair sorularımıza ise “Çok zor soru. Daha net değil. Ama öğrenciler kendi okullarında sınava girmeyecekler” cevabını verdi. Sınavla ilgili bir ay sonra bir klavuz çıkacağını ve sınavların yapılacağı okulların Nisan ayında açıklanacağını, hemen sonra ise sınava başvuru sürecinin başlayacağını anlatan Çetin’in açıklamasından satırbaşları şöyle:

Sıfırcı sayısı artacak

-600 okul için yapılacak bu sınavın sonuçlarına bakıp da 0 çekenleri yorumlamak, “şu kadar öğrenci sıfır çekti” demek sağlıklı olmayacak. Bu sınav aşağıdaki öğrenciler için yapılmayacak. Amaç genel eğitimin değerlendirilmesi değil, seçme amaçlı olacak.

-(“3 yanlış bir doğruyu götürecek mi” sorusuna istinaden) Henüz kesin değil. Eğer tüm soruların değeri aynı olursa 3 yanlış bir doğruyu götürür. Ama sorulara zorluk derecelerine göre ayrı puan verirsek o zaman 3 yanlış bir doğruyu götürmez.

Tüm sınav tek puan

-Öğrenciler TEOG’da olduğu gibi sınava kendi okullarında girmeyecek. Yakınlardaki okullara yönlendirilecek. Henüz kesinleşmedi ama il ve ilçe merkezlerinde sınav yapılacak. Yani köyde sınav yok.

-Sınavdan tek puan çıkacak ve bu puan türüyle tercihler yapılacak.

Adres kaosu

-Sınav, özel okullarda da yapılmayacak. Sınavda sadece devlet okullarının öğretmenleri gözetmenlik yapacak.

-Adrese dayalı yerleştirmede öğrencinin oturduğu yer, tercihi, ortaokulu kriter ama bunlara eklemeler de olabilir. Örneğin kardeşinin nerede okuduğu dikkate alınır. En son kriter olarak okul başarısı da gündeme gelebilir.

-(Özel okullarda şişirme puanların fazla olduğuna yönelik eleştirilere ilişkin) Sadece özel okullar değil, devlet okullarında kalacak öğrencilere de şişirme notlar veriliyor.

Sınav soruları nasıl olacak?

Sınav 40 sayısal 50 sözel olmak üzere 90 sorudan oluşacak. İki oturumda yapılacak. Önce sözel sorular yanıtlanacak, sonra kısa bir ara verilecek, ardından sayısal bölüme geçilecek. Sorular 8’inci sınıf müfredatından olacak ama gercek yaşama ilişkin bilgileri ölçecek şekilde oluşturulacak.

*TÜRKÇE: Daha çok okuyan öğrencilerin başarılı olduğu bir sınav olacak. Dilbilgisi, anlatımdan ayrı ve kural olarak ele alınmayacak. Yaşam becerilerine vurgu yapılacak. Ayrı olarak dilbilgisi sorulmayacak. Okuma parçaları uzun olacak.

*MATEMATİK: Matematik bilgisinin yanında bu bilginin gerçek hayatta kullanımına uygun problem tasarımları ile ölçme işlemi yapılacak. Bilgilerin ezberlenmesi, öncelikli olmayacak.

*FEN: Fen alanında da yaşam becerilerine vurgu yapan sorular olacak. Fen alanında yazılmış raporları okuma becerisine yönelik sorular da olacak

.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler