Sakıncalı afacanlar

Savaş karşıtı mesajlar verilen çocuk oyunu sakıncalı bulundu.

Yayınlanma: 09.02.2018 - 20:54
Abone Ol google-news

İzmir’de faaliyet gösteren Toprak Sahne Tiyatrosu, “Çevreci Afacanlar” adlı müzikli çocuk oyununu Manisa’nın Akhisar ilçesinde sahnelemek istedi. Şube Başkanı Engin Şengül, 29 Ocak’ta Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, oyunun “savaş ve şiddet karşıtı olduğu” gerekçesiyle “sakıncalı” bulduğunu bildirdi. Müdürlüğün yazısında, “İnceleme sonucunda; tiyatro metninin 6. sayfasında Bilgican adlı tiyatro karakterinin savaş karşıtlığı ile ilgili sözlerinin oyunun konusuyla alakasız bulunduğu, yine aynı sayfada ‘Yaşlı Ağaç’ adlı karakterin şiddet karşıtı sözleri ile çevre temizliği arasında bir ilgi kurulamadığı, ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemlerin çocuklarımıza sunulmasının sakıncalı olduğuna karar verildiğinden okullarımızda oyun tanıtımı ve afişlerinin asılması uygun görülmemiştir” ifadeleri yer aldı. Gazetemize konuşan oyun yazarı Metin Güler, “Çevreci Afacanlar” oyununu 2005 yılında yazdığını, oyunun bugüne kadar birçok okulda sahnelendiğini, ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını söyledi.

İşte o replikler

BİLGİCAN: Yeter... Böyle bir anda bile kavga ediyorsunuz. Biz çocuklar kavgalardan, savaşlardan bıktık artık. Kavgasız savaşsız ve tertemiz mutlu bir dünya istiyoruz.

YAŞLI AĞAÇ: Bilgican haklı çocuklar. Böyle davranmak sizlere hiç yakışmıyor. Siz çocuklar sevginizle, dostluğunuzla biz büyüklere örnek olmalısınız. O zaman her şey daha güzel olacak. Böylelikle dünyamız daha yaşanır bir hale gelecek.

YAPRAKCAN: Haklısınız. Ufakcan’dan ve sizden özür dilerim.

UFAKCAN: Ben de.

BİLGİCAN: Ya arkadaşlarımızdan? İKİSİ: Sizden de özür dileriz arkadaşlar.

YAŞLI AĞAÇ: Yaşasın barış.

BİRLİKTE: Yaşasın barış.

BİLGİCAN: Arkadaşlarımızda bizi affettilerse Etos’u yakalamak, çevremizi ve ormanlarımızı kurtarmak için bir çare düşünelim.

YAŞLI AĞAÇ: Etos’u yakalayıp iyi bir ders verelim.

UFAKCAN: Kafasını kıralım.

YAPRAKCAN: Tüylerini yolalım

UFAKCAN: Dövelim.

YAPRAKCAN: Evet dövelim.

YAŞLI AĞAÇ: Hayır çocuklar hayır. Şiddet çözüm değil. Önemli olan onları eğitip bir daha çevremize ormanlarımıza, doğal varlıklara zarar vermemesini sağlayabilmek.

Savaşı mı öğütleyelim?

Toprak Sahne Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmeni Onur Çatal, “Oyunda üç karakterimiz var. Ufakcan, Yaprakcan ve Bilgecan. Bunlar, sürekli birbirleriyle atışırlar, tartışırlar. Bilgecan da diğer arkadaşlarını yatıştırmak için ayırmaya çalışır. ‘Yeter kavgalardan ve savaşlardan bıktık. Siz kavga etmeyin bari’ şeklinde bir replik kullanıyor. Sanıyorum bu, ülkemizin içinde bulunduğu dönemde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü rahatsız etmiş olacak. Biz çocuklara iyiliği, güzelliği anlatmaya devam edeceğiz. Biz ne yapalım? Çocuklara kavgayı, savaşı mı öğütleyelim?” diye konuştu. Engin Şengül de “Oyunun tanıtımının yapılmasına ve afişinin asılmasına izin verilmedi. Biz tanıtım yapmadan oyun oynatacağız. Emniyet yasaklar mı, yasaklamaz mı, bilmiyoruz” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler