İtibarsızlık şiddeti

Uzmanlar ve eğitim sendikalarından, Çorlu’da bir lisedeki sınıfta öğretmen ve öğrenciler arasında meydana gelen olaya tepki geldi.

Yayınlanma: 12.02.2018 - 22:52
Abone Ol google-news

<video:923764>

Çorlu’da Ahievran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, sınıfta ders anlatmaya çalışan bir öğretmenin, öğrencileri tarafından alaya alındığı, taciz edildiği, öğretmenin de bir öğrenciyi tokatladığına ilişkin internete düşen görüntüler, öğretmenlerin, velilerin ve eğitimcilerin tepkilerine neden oldu. Sendikalardan yapılan açıklamalarda, öğretmene saygı duymayan politikalar sonucunda mesleğin itibarsızlaştırıldığına dikkat çekildi. Öğretmenin de sınıf yönetimi konusunda yetersiz göründüğü olaya, akıllara, müftülerin, imamların girebildiği okullara, öğretmen ve öğrencilere insan ilişkileri, sağlıklı iletişim vb konularında eğitim verebilecek donanımdaki sivil toplum kuruluşları uzmanlarının girmesinin önüne konulan engelleri getirdi. Eğitim-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, görüntülerin arka planıyla ilgili şu tespitler yapıldı:

1-Çorlu Şehit Akın Acar İlkokulu’nda görev yapan E. K, maaşının karşılığına denk düşen ders saatini doldurmak için o lisede de görevlendirilmiştir. İlkokulda görev yapmaya alışmış, anlatım ve iletişim dilini çocuklara göre kuran bir öğretmeni, bir lisede (hem de daha önce de birçok disiplin suçu işlemiş, yine öğretmenlerine saygısızlık yapmış, hırçın bir gencin de olduğu bir sınıfta) görevlendiren İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu görüntülerin asli sorumlularındandır.

2-Bu görüntüler, Eğitim-İş olarak defalarca MEB’i “öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırıyorsunuz” diye uyarmamızın ne kadar haklı olduğunu da göstermiştir.

3- Bu görüntülerin arka planında yatan bir diğer gerçek ise AKP’nin toplumda yarattığı kutuplaşmanın, şiddet sarmalının gençlerimize, okullarımıza kadar inmiş olduğudur.

Öğrenciler, öğretmenleriyle dalga geçip cep telefonuna kaydetti

Eğitimciye eğitim

Yükseköğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (YÖRET) projelelerinde çalışan PDR uzmanı Süheyla Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu olaydaki kısıtlı veriler ışığında en belirgin olan sınıf yönetimi konusunda önemli eksiklerin şunlar olduğu söylenebilir: öğrencilerde öğrenme motivasyonu oluşturulmamış, amaç ve hedef yok, sorun çözme becerileri devreye sokulmamış, öğretmen- öğrenci işbirliği sağlanamamış vb. Bu olay, eğitimci eğitiminin önemini ve gençlere yönelik şiddet ve değer eğitimi gereğini acı biçimde ortaya koyuyor"

Mutsuz öğretmenler ülkesi

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Türkiye’de öğretmenlerin Türkiye tarihi boyunca yaşanmamış bir şekilde özellikle son 15 yıldır ideolojik bir hat üzerinden ‘’değersizleştirilmeye’’ çalışıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: Son 15 yıl içersinde ‘Yarım gün çalışıyor,tam maaş alıyorlar,üç ay yatıyorlar’ ataması yapılmayan öğretmenler için ‘sosyal medya provokatörleri’,’ Eminönü’nde cami avlusunda bekleyen güvercinler’ söylemleri, sözleşmeli öğretmenlere ilişkin ‘Ya eşini, ya işini tercih edecekler!’ vb. onlarca söylem tesadüfi değil, son derece ideolojik bilinçli söylemlerdir. Öğretmenleri ihbar hatları kurularak,yargısız infazlar gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor. Binlerce öğretmen;isnat edilen ‘suç’a ilişkin hiçbir kanıt yok iken, şikayet edenin kimliği bile açıklanmazken, kanıtı olmayan suçlamalara maruz kalıyor. İhbar hatları, liyakat karşıtı okul idareci atamaları ile birlikte öğretmenler memleket tarihinde görülmemiş boyutta baskıya, mobbinge maruz kalıyor. Çorlu’daki tablo iktidar eliyle yaratılan öğretmeni ‘değersizleştiren’ uygulamaların sonucudur ve buzdağının görünen yüzü bile değildir. Öğretmenlere dönük şiddet, mobbing memleketin her yerinde artarak devam etmektedir. Akp iktidarı ‘mutsuz öğretmenler ülkesi’ yarattı. Mutsuz öğretmenlerin olduğu bir ülkenin geleceği olamaz.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler