Erdoğan'ın talimatıyla kurulan Maarif Vakfı'na dev bütçe

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirdiği Maarif Vakfı’na 228 milyonluk dev bütçe verildiği ortaya çıktı

Yayınlanma: 05.03.2018 - 11:15
Abone Ol google-news

AKP hükümetinin yurtdışında FETÖ okulları ile mücade etmek için kurduğu Maarif Vakfı’na 1 buçuk yılda bütçeden 228 milyon TL ayrıldığı ortaya çıktı. ‘Paralel’ Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak eleştilen vakıf, elde ettiği bağış toplama hakkıyla da 6 milyon 773 bin TL topladı. Dev bütçesi ile dikkat çeken vakıf, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı hedeflerin gerisinde kaldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Onlar 170 ülkede varız diyorlarsa siz BM’ye üye 193 ülkenin de tamamında var olun” talimatıyla yurtdışınadaki FETÖ okulları ile mücadele için yola çıkan Maarif Vakfı, kendisine sunulan dev bütçeye karşın hedeflerine yaklaşamadı. Kurulduğu günden bu yana şeffaflık ve denetimden uzak tutulan Maarif Vakfı’na ilişkin aktarılan bütçeye ilişkin soruları MEB ilk kez CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’in önergesiyle yanıtladı. TBMM’de iletilen bir çok soru önergesini yanıtsız bırakan MEB, Bakanlar Kurulu’nun 241 milyon TL aktarma kararı aldığı vakfa taahhüt edilen bütçenin yüzde 95’inin yani 228 milyon 190 bin TL’nin Aralık 2017 itibariyle aktarıldığını açıkladı.

Veriler tutmadı

FETÖ ile mücadele için yurtdışında faaliyet sürdüren Maarif Vakfı’na ilişkin verilerdeki tutarsızlık da dikkat çekti. MEB’in 2 gün önce yayınladığı Faaliyet Raporu, CHP’li Özdemir’in soru önergesine verilen yanıt ve vakfın internet sitesinden açıklanan yurtdışında eğitim verilen okul sayılarına ilişkin veriler birbirini tutmadı. Bakanlık raporunda Aralık 2017 itibariyle vakfın yurt dışında 15 ülkede faaliyetlerini sürdüren 63 okulda öğrenimine devam eden toplamda 11 bin 268 öğrenci bulunduğunu belirtirken, CHP’li Özdemir’e verilen yanıtta vakfın 18 ülkede eğitim faaliyet gösterdiği bilgisi yer aldı. Ancak vakfın resmi sitesinde 21 ülkede 109 okulda eğitim faaliyetine başlandığı açıklandı. TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na sunulan MİT raporuna göre FETÖ’ye ait 106 ülkede 767 okul bulunuyor.

Bağışa devam

MEB ile yapılan protokol sonrasında bir çok yetki edinen Maarif Vakfı, bakanlığın yanıtlarına göre faaliyet süresince 6 milyon 773 bin TL bağış topladı. Yurtdışında faaliyet gösteren vakfa ilişkin verilen cevapta bir bilgisayar firmasından bağış olarak “şehit ailesi çocuklarına dağıtılmak üzere 500 adet tablet” aldığının belirtilmesi de dikkat çekti. Yanıtta, faaliyete devam edilen okullarda bin 385’i yerel olamak üzere toplam bin 532 personel bulunduğu ve vakfa aktarılan 228 milyon TL’lik bütçenin yüzde 7.52’sinin personel giderlerine aktarıldığı belirtildi.

MEB soruları yanıtsız bıraktı

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Maarif Vakfı, MEB’e paralel kurum gibi faaliyet göstermektedir. Muazzam bir bütçe tahsis edilmektedir. Eğitim sistemimizde yabancı dil öğretimi, çocuklarımızı küresel dünyada rekabet edebilecek birikimli donanımlı nitelikli eğitimden uzak bir anlayışla sorun yumağı olan eğitim sistemimizden hiç kimse memnun değil. Yurt, güvenlik ve sağlıklı ortamda eğitim tartışmaları ortadayken, Maarif Vakıf ile MEB’e paralel bir kurumla uluslararası dünyada vakıf aracılığıyla eğitim alanında geniş yetkilerle faaliyet sorumluluğu tanınmasından vazgeçilmelidir” dedi. MEB’in tarikatlar ve cemaatlerle protokoller yoluyla organik ilişkiler kurduğunu belirten Özdemir, soru önergesindeki “Maarif Vakfı’nın hangi kurum ve kuruluşlar ile protokol imzaladığına” ve “Vakfın hangi ülkelerde faaliyete geçtiğine” ilişkin sorularına yanıt verilmediğini söyledi. Özdemir, “Vakfın faaliyet gösterdiği ülke isimleri paylaşılmamış. MEB’in görev alanlarında faaliyet gösteren Maarif Vakfı, MEB ile aynı kuruluşlar ile protokol imzalamış olmalı ki sorularım yanıtsız kalmış” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler