On yıllık eğitime ‘garanti’ mümkün

Lira ya da döviz bazlı eğitim sigortasının prim tutarı, eğitim süresine ve yıllık eğitim masraf tutarına göre değişiyor.

Yayınlanma: 19.03.2018 - 20:21
Abone Ol google-news

Eğitim sisteminin her geçen gün değiştiği ülkede, özellikle orta gelir grubu ebeveynlerin hem en önemli giderlerinden birini hem de çocukların geleceğine ilişkin en önemli gündem maddesini oluşturuyor eğitim. Özellikle belli bir gelir sahibi, çocukların eğitim giderleri için belli tutar tasarrufu bir kenara koyamamış ebeveynler için ‘ya başımıza bir şey gelirse çocukların eğitimi ne olacak’ kaygısı azımısanamayacak boyutta.

gereksinimi görmüş olacak ki türlü çeşitli eğitim sigortalarını tüketiciye sunuyor. Bunlardan birini de Garanti Emeklilik’in yeni geliştirdiği eğitim sigortası oluşturuyor. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, eğitim sigortasının bir hayat sigortası olduğu için aslında tutar sigortası olduğunu anlatarak, “Bu üründe sigorta yaptıran kişi çocuğunun eğitim masraflarını teminat altına almak isteyen velimiz oluyor. Velinin hayatını kaybetmesi durumunda, poliçenin üzerinde yazan tutar lehdarına ödenir. Eğitim sigortasında amaçlanan da bu para ile çocuğun kalan eğitim hayatındaki masraflarının karşılanmasıdır. Bu rakam arzu edildiği şekilde kullanılabilir, ödendiği andan itibaren lehdarın tasarrufundadır. Yani okul masrafı olarak kullanmak zorunda gibi bir kısıtlama yok” dedi.

Vergi iadesi var

Teminat seçeneği dışında poliçe sahibinin ister lira, ister döviz bazlı eğitim sigortası yaptırabileceğini dile getiren Göçer, “Eğitim sigortaları prim tutarı, eğitim süresine ve yıllık eğitim masraf tutarına göre değişiyor. Bu nedenle teminat tutarlarını, sigortalının gereksinimlerine ve ödeme gücüne göre değişiklik gösterebilecek esneklikte tasarladık. Teminat tutarı yıllar içinde azalabilir, artabilir, eşit kalabilir” dedi. Göçer, ürün için şu örneği verdi: Çocuğun önünde 10 yıl eğitim süresi ve yıllık 30 bin TL eğitim masrafı olan 32 yaşındaki bir veli, riskini teminat altına almak için; 300 bin TL teminatlı, teminatı her yıl 30 bin TL düşen 10 yıl vadeli bir eğitim sigortası almalı. Böyle bir poliçenin 10 yıl boyunca verdiği teminata karşılık prim tutarı 2.460 TL olur ve velimiz bu rakamı 205 liralık 12 taksitte ödeyebilir. Eğer yıl sonunda yüzde 27’lik vergi diliminde olan çalışan bir kişiden bahsediyorsak, ödediği tutarın 664 TL’sini de vergi iadesi olarak devletten geri alabilir.

Gelecek ertelenmesin

Burak Ali Göçer: Hayatın getirebileceği olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmak lazım. Bütün ebeveynler çocukları için her şeyin en iyisi olsun diye ordan oraya koşturuyor. Çocuklarımızın hobileri ve gelişimi için bu kadar çok şey yapıp planlarken onların geleceğini planlamayı ertelememeliyiz. Eğitim sigortasını yaptırıp tapu gibi kasaya kaldırmak lazım. Çocuğa bırakmak için o kadar önemli bir şey.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler