Ailelerin eğitim sistemine güveni yok

Üniversite ve lise arayışı yüksek lisansın önüne geçti, yurtdışında eğitim yaşı düştü. Kimi aileler çocukları daha okul öncesi yaştayken yurtdışı arayışına başlıyor. Aileler, yurtdışındaki kurumları, “daha kaliteli eğitim”, öğrenciler ise “iyi bir kariyer” hedefiyle tercih ediyor.

Yayınlanma: 22.03.2018 - 23:23
Abone Ol google-news

Anne-babalar, çocuklarının mümkün olan en erken dönemde yurtdışında eğitim almasını istiyor. Bu nedenle çocuklarını lise eğitimi için yurtdışına yollamak isteyen anne-baba sayısı her geçen yıl artıyor. Aileler, yurtdışındaki kurumları, “daha kaliteli eğitim’’, öğrenciler ise “yi bir kariyer’’ hedefiyle tercih ediyor. Annebabalar, son dönemde değişen lise ve üniversite sınav sistemleri, üniversitelerin dünya sıralamalarında geride kalması gibi nedenler yüzünden Türkiye’deki eğitim sistemlerine güvenlerini kaybettiklerini belirtiyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarcılık tarafından yapılan anket, öğrencilerin ve velilerin yurtdışına yönelişlerinin nedenlerini ve tercihlerini ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, velilerin yüzde 60’ı çocuklarını üniversite için yurtdışına göndermek istediklerini, yüzde 21.5’lik kesimi yurtdışında liseleri araştırdıklarını belirtti. Velilerin yüzde 10.8’i de çocuklarının yurtdışında dil eğitimi almasını istediklerini söyledi.

İyi bir kariyer

Ankette, öğrenciler kendilerine yöneltilen “Neden yurtdışında eğitim almak istiyorsunuz” sorusuna yüzde 45.3’lük bir oranla “daha iyi bir kariyer için” derken; anne-babalar, yüzde 44 oranıyla “kaliteli bir eğitim” cevabını verdi. Ankette yöneltilen “Yurtdışı eğitimi tercih etmenizdeki temel motivasyon kaynağınız nedir” sorusuna ailelerin yüzde 44’ü çocuğunun kaliteli eğitim almasını istedikleri cevabını verirken, yüzde 35’i çocuklarının gelecekleri için duydukları kaygı nedeniyle yurtdışına yöneldiklerini belirtti. Aileler, Türkiye’deki eğitim sistemine güvenleri olmadığını vurguladı. Anket sonuçları, ailelerin çocuklarını yurtdışında okutmak istese de başka bir ülkeye göç etmelerini istemediklerini de gösterdi. Yani annebabalar, çocuklarının eğitimleri bittikten sonra ülkeye dönmesini ve ülkelerinde başarılı bir hayata sahip olmalarını amaçlıyor. Öğrencilere yöneltilen “Geleceğiniz hakkında kaygılı mısınız” sorusuna gençler yüzde 71.9’luk bir oranla ‘evet’ yanıtını verdi. Öğrencilere geleceklerinden neden kaygı duyduklarını açmaları istendiğinde, yüzde 30.8’i işsiz kalma endişesi yaşadıklarını söyledi. IEFT Genel Müdürü Deniz Akar, “Aileler yurtdışında eğitim için planlama yapmaya çocukları küçük yaştayken başlıyor ve planlarını uzun vadeye yayıyor. Velilerin yüzde 41.5’i çocuğu lise eğitimi yaparken, yüzde 36.9’u ortaokulda eğitim alırken, yüzde 9.2’si üniversite dönemindeyken, yüzde 7.7’si ise henüz anaokulundayken yurtdışı eğitim araştırmalarına başlıyor” dedi.

HER YIL YURTDIŞINA 90 BİN ÖĞRENCİ

Dünyada yaklaşık 180 milyon öğrenci yükseköğrenim görüyor. ABD 740 bin yabancı uyruklu öğrenciye ülkesinde eğitim vererek dünya sıralamasında başı çekiyor. ABD’yi 600 bin öğrenci ile İngiltere izliyor. Türkiye’den ise her yıl yaklaşık 90 bin öğrenci yurtdışındaki eğitim kurumlarına gidiyor. Yurtdışı eğitim denince akla İngiltere geliyor. Bu ülkeyi ABD ve Kanada izliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler