Sözleşmeli öğretmen mülakat puanına KPSS ayarı

20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için yapılacak mülakatta MEB, 60 bin adaya ancak KPSS puanlarının 3 puan aşağı ve yukarısında not verebilecek.

Yayınlanma: 10.04.2018 - 22:31
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için mülakata KPSS ayarı getirdi. Bakanlığın talimatıyla sözlü sınava alınacak 60 bin adaya, komisyonlar tarafından ancak KPSS puanlarının 3 puan aşağı ve yukarısında not verilebilecek. Danıştay’ın yapılan sözlü sınavlardaki hukuksuzluklara ilişkin verdiği kararın ardından yönetmeliği yeniden düzenlemek zorunda kalan MEB, göstermelik değişiklikle sınav ölçütlerine “Eğitim Bilimleri” ve “Genel Kültür” başlıklarını ekledi. Değişikliğin ardından sınavın yüzde 20’si sözlü sınav olurken, yüzde 80’i yine mülakat olarak kaldı. Sözlü sınav öncesinde başvuruları alınan öğretmen adaylarını ‘gizli’ güvenlik soruşturmasına tabi tutan bakanlık ilk olarak bu sonuçlara göre hareket edecek.

Bakanlığın mülakat öncesinde MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne öğretmenlere “sakıncası var mı” sorusuna olumsuz yanıt alan adaylar mülakatlarda KPSS’ye yakın not uygulamasından yararlanamayacak. İlk güvenlik soruşturmasından geçemeyen adayların, Bakan Yılmaz’ın daha önce açıkladığı gibi, atama sınırı olan 60 puan altında bırakılarak ilk etapta elenmeleri bekleniyor. İlk güvenlik soruşturmasından geçirilen adaylar, yeterli puanı almaları durumunda atama sürecinde de onlarca belge talep eden MEB’in uzun süren ikinci güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin ardından göreve başlayabilecek. Danıştay’ın, “Sözlü sınav adı altında mülakat yapılması hukuk dışıdır” kararının ardından yönetmelik değişikliğine giden bakanlık sözlü sınava yeni unsurlar eklemek zorunda kaldı. Sınav değerlendirme ölçütlerine, “Eğitim Bilimleri” ve “Genel Kültür” başlıklarını ekledi. Yargı kararına karşın sözlü sınav oranı yapılan değişiklikle bile yüzde 20’de kaldı. Yeni sistemde öğretmen adayları 10 puanlık eğitim bilimleri, 10 puanlık genel kültür ve yüzde 80 oranında mülakat değerlendirmesi içeren 4 puanlık 20 ayrı başlıkta değerlendirilecek.

‘HUKUKSUZLUK TESCİLLENDİ’

MEB’in mülakat uygulamasına tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Sözlü sınav yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, geçmiş dönemde yapılan mülakatların hukuksuz olduğunu bir kez daha gösterdi. Binlerce aday güvenlik soruşturması ile eleniyor ancak bu verilerin kimler tarafından nasıl hazırlandığına ilişkin bir bilgi yok. Bakanlığın +3/-3 uygulamasının yazılı bir talimat olmadığı için hukuki bir karşılığı yok. Hakkaniyet dışı uygulamalar devam ediyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler