Zorunlu olmayan sınava 1 milyon öğrenci başvurdu

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemde ‘sınav zorunlu olmayacak’ dense de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘nitelikli’ liselere giriş için gerçekleştirilecek merkezi sınava başvuran öğrenci sayısının 1 milyona yaklaştığını açıkladı.

Yayınlanma: 20.04.2018 - 21:40
Abone Ol google-news

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemde ‘sınav zorunlu olmayacak’ dense de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘nitelikli’ liselere giriş için gerçekleştirilecek merkezi sınava başvuran öğrenci sayısının 1 milyona yaklaştığını açıkladı. Yılmaz, 1.2 milyon 8. sınıf öğrencisinden 996 bininin sınava başvurduğunu açıkladı. Öğrencilerin en iyi yüzde 10’unu belirlemek için yapılması planlanan ve bakanlığın ‘zor olacak’ açıklamasını yaptığı sınava öğrencilerin yüzde 90’ının başvurması dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Öğrenciler üzerinde sınav baskısı yaratıyor eleştirileriyle kaldırılan TEOG’un yerine getirilen ve 2 Haziran’da yapılacak merkezi sınava ilişkin Yılmaz, “Şu ana kadar 1 milyon 175 binin üzerinde öğrencimiz var. Başvuru 996 bin. Çok büyük bir oran. Aslına bakarsanız biz de bunu bekliyorduk. Beklediğimizin dışında bir şey değil” dedi. Haziran ayında tercih ve yerleştirme kılavuzu yayınlayacaklarını açıklayan Yılmaz, “Her öğrencimize 5 okul seçebilme imkânını tanıyacağız. Hiçbir öğrencimizi tercih etmediği bir okula kaydetmek gibi bir yolumuz olmayacak. Bu sistem, TEOG’dan farklıdır. Bu sistem, çok daha iyidir” ifadelerini kullandı. Yılmaz, pansiyonda kalmak isteyenler için ayrı bir tercih ekranı oluşturacaklarını söyledi. İstedikleri tercihler olmazsa öğrencileri adrese dayalı okula tercihe yönlendireceklerini dile getiren Yılmaz, her ikisinin de duyurusunu aynı anda yapacaklarını açıkladı.

‘Kaliteden fedakârlık’

Adrese dayalı yerleştirme sistemine ilişkin Yılmaz, öğrencilerin tercih etmediği hiçbir okula gönderilmeyeceğini belirterek “Diyelim ki aynı apartmanda oturan iki öğrenci var. Evinin yanındaki okulunda belli bir kontenjanı var. Sayıyı artırırsak bu sefer de kaliteden belli fedakârlık yapmış oluruz” dedi. Yılmaz, bazı yerleşim yerlerinde imam hatip lisesi haricinde hiç okul olmadığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise velilerin çocuklarını ‘evinin yanında’ diye imam hatibe gönderme zorunluluğunun bulunmadığını ve öğrencilerin tercih etmediği hiçbir okula gitmeyeceğini söyledi.

FETÖ binaları

Yılmaz, FETÖ ile ilişkili üniversitelerin kapatıldığını, bunlar arasında Melikşah, Canik üniversitelerinin yer aldığını belirterek “Bu üniversiteleri kapattık, binaları boş duruyor. Niye boş dursun? Üniversite sınavı kılavuzuna da yetiştireceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler