Umut nakillerde

Okulların boş kontenjanları 25 Ağustos’ta başlayacak nakil yoluyla doldurulacak. Başvuru için puan koşulu olmayacak. Nakil sürecinde öğrencinin puanı çok düşük olsa bile yüksek puanlı öğrencilerin yerleştiği okullara kayıt şansı olacak.

Yayınlanma: 23.07.2014 - 10:43
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, sınavla öğrenci alan okullardaki kontenjan boşlukları için bu yıl “nakil” çözümünü getirdi. Öğrencilerin yerleştikleri okullara kayıt yaptırmaması sonucu oluşan kontenjan boşlukları, geçmiş yıllarda ek tercihlerle veya yerleştirmeyle kapatılmaya çalışılırken, bu yıl nakil yoluyla doldurulacak. 22 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla 25 Ağustos tarihine kadar öğrenciler yerleştikleri okullara kayıt yaptıracaklar. Kayıt işlemi tamamlandığında ise bir okula yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrencilerden kaynaklanan boş kontenjanlara, öğrenciler nakil başvurularıyla alınacak. Nakil işlemleri 15 Eylül’e kadar devam edecek.

VELİNİN ZOR TERCİHİ

Nakillerde geçmiş yıllardaki puan koşulu kaldırıldı. Öğrenciler puanlarına bakılmaksızın boş kontenjanı olan okullara bireysel başvuru yoluyla kayıt
yaptırabilecekler. Bu durumda yüksek puanlı okullara düşük puanlı öğrenciler de kayıt yaptırabilecek. Örneğin Galatasaray Lisesi’nde 5 kişilik boş kontenjan olduğunda nakil yoluyla gelen öğrenciler ile tercihle yerleşen öğrenciler arasındaki puan farkı olacak. Bu puan farkının ne oranda olacağı veli ve öğrencileri tedirgin ederken, kayıt ve yerleştirme sürecinin okulların açılacağı tarihe kadar devam edeceği için bu farkın boyutları ancak 15 Eylül’de görülebilecek. Öğrenciler nakillerle birlikte tercih listesinde yer almayan okullara da nakil başvurusunda bulunacak

Uzmanından velilere altın öğütler

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, tercih sürecinde nelere dikkat edilmesi konusunda velilere şu uyarılarda bulundu: “Yerleştirme sonuçlarının 22 Ağustos’ta açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin kesin kayıt süreci başlayacak. 25-28 Ağustos tarihleri arasında ise yerleştiği okullara kayıt yaptırmayan öğrencilerden kaynaklanan kontenjan açıklarına nakiller yoluyla öğrenci alınacak. Nakil başvurusunda veliler yalnızca bir okula başvuru yapabilecek. Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. Okullara başvuru yapan öğrenciler puan üstünlüğüne göre nakil olacak. Örneğin Galatasaray Lisesi’nde 10 kişilik boş kontenjan olduğunu ve okula 100 kişi nakil başvurusunda bulunduğunu varsayalım. Bu 100 kişi puanlarına göre sıralanacak ve en yüksek puana sahip 10 kişinin okula nakli gerçekleştirilecek. 29 Ağustos 2014 saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır. Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık dönemler halinde devam edecek. Yerleştirmeye yönelik nakil başvuruları, haftalık olup, her bir dönem için ayrı başvuru yapılacak.

Eylül ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmi/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar, bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecek.”

e-okul’dan kontrol şart

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, velilerin düzenli olarak e-okul sistemi üzerinden okulların boş kontenjan durumlarını kontrol etmeleri gerektiğini belirtiyor ve şunları söylüyor: “Nakil başvurusu, eylül ayı sonuna kadar puan barajı olmadan devam edecek. Puan üstünlüğü aynı okula başvuran öğrencilerin seçilmesi durumunda geçerli olacak. Ekim ayından sonra yapılan nakillerde ise başvurulmak istenen okulun taban puanına göre nakil başvurusu alınacak. Bu nedenle veliler 25 Ağustos’ta başlayıp eylül sonuna kadar devam edecek nakil sürecini dikkatli takip etmeliler. Bu takip sırasında öğrencinin puanı çok düşük olsa bile yüksek puanlı öğrencilerin yerleştiği okullara yerleşebilme şansları olacak. Her hafta okullar nakil başvurularını alacak ve Bakanlığa bildirecekler. Hafta bitiminde Bakanlık başvuru sonuçlarını puan üstünlüğüne ve okulların kontenjan durumuna göre e-okul sisteminden açıklayacak. Bu süreçte okulların kontenjan boşluklarının e-okul üzerinden takip etmek çok önemli. Her haftalık dönemde tek okula başvuru yapılacağından nakil yapılmak istenen okula karar verirken öğrencinin okumak istediği okulu ve kontenjan açığı en fazla okulu dikkate almak önemli.”

Okul seçiminde nelere dikkat edilmeli

Lise seçimi, öğrencinin alacağı eğitim kalitesini, sosyal gelişimini, üniversite ve meslek seçimini etkiler. Bu yüzden lise seçimi yapılırken okulların pek çok farklı özelliğinin değerlendirilmesi gerekiyor. 

Fiziki yapı Fiziki yapı eğitim kalitesini ve öğrencinin sosyal gelişimini birebir etkiler. Dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olması, eğitimin kaliteli olabilmesi için en önemli etkendir. Ayrıca öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği ve bağımsız bir birey olmasını sağlayacak etkinliklere katılabileceği spor alanlarının olması, öğrendiklerini kullanmasını ve pekiştirmesini sağlayacak laboratuvarların okulda yer alması önemli. Bir okulun fiziksel yapısı her zaman eğitimi güçlendirici ve destekleyici olmalıdır.

Eğitim - öğretim özellikleri Öğretmen kadrosunun niteliği, okulun ÖSS ve diğer akademik alanlardaki başarısı, okulun eğitim-öğretim düzeyi hakkında fikir verir. Yabancı dil eğitimi gençlerin çağı yakalaması için önemlidir. Bu yüzden özellikle yabancı dilde eğitim veren lise türlerinden herhangi birini seçecek olan öğrencilerin ilgili okuldaki yabancı dil öğretmen kadrosunun niteliği, yabancı dilde yapılan etkinliklere dikkat etmeleri gerekir.

Destek hizmetler Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimini desteklemeli. Özellikle mesleki rehberlik çalışmalarının yapılması, öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için önemli. Ayrıca okul idarecilerinin ve rehber öğretmenlerin velilerle iletişimi, eğitimin desteklenmesi için önemli olan kriterlerden biri.

BİTTİ

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon