Türk Eğitim Vakfı, Türkiye'nin eğitim vakfı

51 yılı geride bırakan Vakfımızın bugün ulaştığı nokta, ülkesine, gençlerine, değerlerine sahip çıkmanın ve çok çalışmanın örnek bir yansımasıdır. 230 bini aşan burs sayımız, binlerce bağışçımız ve eğitim dostlarımızla TEV, bugün Türkiye’nin Eğitim Vakfı’dır.

Yayınlanma: 04.06.2018 - 22:01
Abone Ol google-news

51 yılı geride bırakan Vakfımızın bugün ulaştığı nokta, ülkesine, gençlerine, değerlerine sahip çıkmanın ve çok çalışmanın örnek bir yansımasıdır. 230 bini aşan burs sayımız, binlerce bağışçımız ve eğitim dostlarımızla TEV, bugün Türkiye’nin Eğitim Vakfı’dır.

TEV sadece 2017-2018 öğretim yılında yurt içinde yaklaşık 7000 öğrenciye burs vermektedir. Ancak bugün TEV bursuna başvuran her 25 öğrenciden sadece birine destek verebiliyoruz. Her yıl, mezun olan bursiyerlerimizin yerine aşağı yukarı 2000 yeni bursiyer seçiyoruz. Geçen yıl eylül ayında elektronik ortamda başvuran 50.000 ihtiyaç sahibi öğrenciden sadece 2.000’ine burs imkânı sağlayabildik. Gelecekleri hak ettikleri eğitimle parlaması gereken daha binlerce gencimizin desteğe ihtiyacı var.

Ülkemizin çağdaş ve aydınlık bir geleceğe sahip olmasının yolu standartları yüksek, kız ve erkek öğrencilerin eşit şartlara sahip olduğu bir eğitim anlayışından geçiyor. Yaratıcı, eğitimli ve katma değer yaratabilen yeterli insan kaynağına sahip olmadan ne ekonomik gelişimi sürdürebiliriz ne de rekabetçi olabiliriz. Bu tür bir insan kaynağı ise ancak standartları yüksek bir eğitim ve kültür hayatı ile mümkün.

İnanıyoruz ki, Türkiye’de bizim gibi düşünen, ülkenin geleceğinin eğitimle aydınlanacağına emin olan yüz binlerce insan var. Günümüzde ekonomik ve toplumsal koşulların hızla değişmesi, eğitimli olmanın önemini katbekat arttırmaktadır. Böyle bir ortamda daha fazla gencimiz sağduyulu ve akılcı kararlar versin, düşünmeyi, sorgulamayı öğrensin ve eğitimle aydınlansın diye desteklerimizi ivmelenen bir şekilde arttırmamız gerekmektedir. Küçük büyük her türlü desteğiniz bizim için çok kıymetli, ülkemizin geleceği için paha biçilmezdir. Eğitim dostlarımızın eksik etmediği değerli destekleriyle, Vakfımız ülkemizin aydınlık geleceği için çıktığı yolunda ilk günkü heyecan ve azmiyle çalışmalarını devam ettirecektir.

GENÇLERE MESAJ:

Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün Türkiye için çizdiği hedef, bugün hâlâ geçerli ve medeniyete erişmenin tek yolu. Ve eminim siz gençler bütün güçlüklere rağmen, Cumhuriyetimizin kazanımlarına ve değerlerine sahip çıkacaksınız. Hayatın her alanında, toplumsal sorunlara duyarlılık göstererek gençlik enerjiniz ile sorunlara çözümler üretin, hep olumlu, yapıcı, geliştirici motivasyonda kalın. Farklı görüş ve düşüncelere saygı duyarak, iyi ve ahlaklı olmanın önemini unutmadan, yaşam boyu hep öğrenerek kendinize, topluma ve memleketimize katkı sunun.

TEV GENEL MÜDÜRÜ YILDIZ GÜNAY

 

* 1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde 205 hayırseverin elbirliği ile kurduğu TEV, Türkiye’nin en köklü vakıflarından biri.

* TEV, 50 yılı aşkın süredir yurtiçinde ve yurtdışında başarılı öğrencilere burslar veriyor; eğitim tesisleri, okullar ve kız öğrenci yurtları yapıyor; eğitim ve öğretim alanında çeşitli projeleri hayata geçiriyor.

* Kuruluş yılında TEV burslarından 119 öğrenci yararlanmışken, günümüze kadar verilen burs sayısı 237.586’e ulaşmıştır. TEV sadece 2017- 2018 öğretim yılında yurtiçinde 7.000 öğrenciye burs vermiştir. 

* Yurtdışında 1821 eğitim bursu sağlandı.

* Geleceğin liderleri olarak görülen üstün başarılı öğrencilerin desteklenmesi amacıyla 2007’de başlatılan Üstün Başarı Burs Fonu’ndan bugüne kadar 589 öğrenciye eğitim desteği sağladı.

* 17 İlköğretim Okulu, üstün performanslı öğrencilerin eğitim gördüğü TEVİTÖL, 3 Anadolu Lisesi, 3 Kız Öğrenci Yurt Binası, 1 Çıraklık Eğitim Merkezi, 1 Çok Amaçlı Toplum Merkezi ile 1 Çocuk Kütüphanesi olmak üzere toplam 27 adet eğitim tesisi Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sunuldu.

* Zeki Müren, Safiye Ayla, Macide Tanır, Ahmet Adnan Saygun, Ferdi Özbeğen, Türkan Sedefoğlu TEV’in ünlü bağışçılarındandır.

* 2002’de vakfımızın devraldığı TEVİTÖL (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi) Türkiye’de özel ve üstün yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü tek ortaöğretim kurumu olma özelliği taşıyor. Okulda 283 özel yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Bugüne kadar 661 öğrenci mezun oldu.

* 2015 yılında Türkiye’nin dört bir yanındaki bursiyerlere fırsat eşitliği sunulması amacıyla uzaktan eğitim ve gelişim platformu E-öğrenme projesi TEV Akademi kuruldu. 2017 yılı içinde 38 eğitim programı uygulamaya alınmış, 3.081 öğrenci eğitimlerden faydalanmış, toplam 19.648 eğitim alınmıştır.

* 2016 yılından bu yana TEV Mentorink yazılım projesi ile mezun bursiyerler, yeni bursiyerlere mentorluk desteği vermeye devam ediyor. Projenin mimarı iki eski TEV bursiyerinin sosyal sorumluluk kapsamında yaptığı ‘TEV MENTORINK’ projesi, 2016 tarihinden itibaren hayata geçirilmiştir. Bugüne kadar 775 eşleşme sağlanmıştır.

* TEV’in Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Trabzon ve Muğla olmak üzere toplam 12 şubesi bulunuyor.

 

‘TEV sayesinde hiç kimseye muhtaç olmadan okudum’

Melika Karaaslan

Erciyes Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve yakında mezun oluyorum. 4 yıllık TEV bursiyeriyim. Memur bir babam, ev hanımı bir annem var. 4 kardeşiz. Üniversiteye başladığım ilk yıl tüm kardeşlerim okuduğu için ailem maddi olarak çok zorlanıyordu. Ben de bir burs veya iş bulmam gerektiğini düşünüp araştırmaya baslamıştım. 16 farklı kuruma burs başvurusu yaptım, hiçbirinden olumlu sonuç alamadım. En son TEV bursu başvurum kabul edildi ve 4 yıldır ailemden hiçbir şekilde maddi destek almadan okuyorum. Ailem, TEV’den aldığım burs miktarı kadar bir parayı hiçbir zaman bana gönderemezdi. TEV bursu sayesinde hiç kimseye muhtaç olmadan okudum. TEV bursiyeri olmak bana sadece maddi imkân sağlamadı. Okuduğum bölüm gereği zorunlu olarak yapmam gereken bir stajım vardı. Tüm sınıf arkadaşlarımın ve benim hayalim Tüpraş gibi büyük enerji üretim tesislerinde staj yapmaktı ve ben TEV bursuyeri olduğum için bu tesiste staj yapmaya hak kazandığımı geçen günlerde öğrendim. Sadece bunlar da değil TEV hiçbir zaman sadece maddi olarak olanak sağlayan bir vakıf değildi benim için. Etkinlikler, faaliyetler de düzenleyerek diğer bursiyer arkadaşlarla da tanışma, sosyal etkinliklerde bulunma şansım oldu. Türk Eğitim Vakfı’nı hayatımdaki en büyük şansım olarak görüyorum. Umarım ben de iş hayatına atıldığımda TEV ailesine faydalı bir birey olabilirim. Teşekkürler.

'Eğitime inanan insanlarla hayal ettiğim yere geldim’

Yavuz Kulaç

Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı Gürgenli Köyü İlkokulu’nda sınıf öğretmenliği yapıyorum. Burada yaşam ve eğitim koşulları zor ama hiçbir şey içimdeki eğitim aşkına engel olmuyor. İmkânsız denilen ne varsa daha çok üzerine gidiyorum. Yetiştirmem gereken her biri altın kalpli, kocaman yürekli, cömert 15 tane öğrencim var. Ben TEV sayesinde, eğitime inanan destekçiler sayesinde hayal ettiğim yerdeyim. Bana el uzattınız, hayatıma dokundunuz. Birine yardım eli uzatmanın ne denli kıymetli olduğunu sizler sayesinde daha da iyi anladım. Şimdi köyde öğrencilerime ve tanıştığım her insana ışık olmaya onlara yol açmaya çalışıyorum. Sizler iyi ki varsınız. Sayenizde çok uzak yerlerde bile eğitime muhtaç binlerce öğrenci Atatürk ilke inkılaplarına ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki ve insani değerleriyle büyüyor.

Kariyerimi TEV desteğiyle oluşturdum’

Onur Genç Artık 

TEV, Turkiye’nin en yetenekli öğrencilerine fırsat eşitliği sağlayan essiz bir vakıftır. Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdiğimde, muhendislik alanında değil, yöneticilik alanında ilerlemek istemiştim. Amerika’nın en iyi okullarından birinde işletme yüksek lisansı yapabilmek için tek şansım vardı. O da TEV... TEV sayesinde Carnegie Mellon Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yapma fırsatı yakalamıştım. Sonrasında McKinsey gibi seçkin bir global danışmanlık şirketinin ilk Türk ülke müdürü olmamda, bugün Amerika’nın en büyük bankalarının birinde genel müdür olmamda iki temel faktor rol oynamıştır. Ailemin desteği ve TEV’in desteklediği eğitim hayatım. Bu vesileyle, TEV’e ve Gusel Abla’ma yeniden derin sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

VASİYET VE HİBE BAĞIŞÇILARIMIZA VERDİĞİMİZ HİZMETLER

* Bağışçılarımız ile aylık telefon görüşmeleri yaparak, evlerine ziyaretler düzenleyerek onlara yalnız olmadıklarını hissettiriyoruz.

* Bakım ihtiyacı olan bağışçılarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için (ilaç yazdırılması, alışveriş, devlet daireleri, bankalar vs.) işlerinde imkânlarımız ölçüsünde araç ve personel desteğinde bulunuyoruz.

* Sağlık problemlerinde doktor randevularının alınması, doktora/ hastaneye giderken refakat edilmesi ve hastanelerde her türlü tetkik ve tedavi süresince bağışçılarımızın yanlarında olarak onlara manevi destek oluyoruz.

* Bağışçılarımızı özel günlerinde arıyor ve TEV Mutlu Gün Kartları yollayarak bu özel günlerini kutluyoruz.

* Acil sağlık problemlerinde kullanılmak üzere kendilerine ücretsiz acil ambulans hizmeti üyeliği sağlıyoruz.

* Evde bakımları gerekirse bakıcı bulmalarına yardım ediyoruz.

* Bağışçılarımıza temin ettiğimiz “Hastane İndirim Kartı” sayesinde, anlaşmalı olduğumuz hastanelerdeki indirimimizden faydalanmalarını sağlıyoruz.

* Kendi temel ihtiyaçlarını ve günlük yaşam etkinliklerini bağımsız olarak yapabilecek durumda olan fakat daha iyi bir bakım ve sosyal yaşantıya sahip olmak için huzurevinde kalmak isteyen bağışçılarımıza diledikleri takdirde güvendiğimiz huzurevlerini gezdiriyoruz. Yerleşmeye karar verdiklerinde tüm işlemlerinde ve evlerini boşaltmalarına refakat ediyoruz.

* Her yıl Vakfımıza değerli katkılarını sunmuş bağışçılarımıza teşekkür etmek amacıyla Türk Eğitim Vakfı Genel Merkezi’nde özel bir tören düzenliyoruz. Yönetim Kurulu üyelerimizin katılımı ile bağışçılarımıza olan şükranlarımızı dile getirerek, onlara teşekkür sertifikaları takdim ediyoruz.

* İleri yaşı nedeni ile vasi ihtiyacı bulunan bağışçılarımız için mahkemeden vasi tayin ettirerek bütün işlemlerini hukuki bir şekilde yürütüyoruz.

* Vefat eden bağışçılarımızın Vakfımız adına vefat, başsağlığı, anma vb. gazete ilanlarını veriyor ve vefat eden bağışçılarımızın tüm cenaze işlemlerini, mezarlarının inşasını ve düzenli bakımını gerçekleştiriyoruz.

* Vefat eden bağışçılarımızın aziz ruhları için her sene Ramazan ayındamevlit okutuyoruz. Mevlit okuttuğumuz bağışçılarımızın isimlerinin yer aldığı ilanımızı, bir gün öncesinden ulusal bir gazetede Türkiye genelinde yayımlatarak bütün bağışçılarımızı ve halkımızı mevlidimize davet ediyoruz.

* Vefat sonrasında vasiyetlerinde belirttikleri konuların gerçekleştirilmesini sağlıyoruz.

* Vakfımıza bağışladıkları maddi kaynaklar ile öğrencilere burs desteği sağlıyoruz.

VAKFIMIZA NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRSİNİZ?

VASİYET YOLU İLE

Vasiyet, miras bırakanın ölümü sonrasında, malları üzerinde kendi iradesine uygun olarak fiili ve hukuki sonuç doğuracak tek taraflı yapılan ve ölüme bağlı bir tasarruftur. Bağış yapmak isteyen kişi, sağlığında düzenleyeceği vasiyetname ile herhangi bir malını veya tüm malvarlığını vakfa bırakabilir. Noter huzurunda resmi şekilde yapılabileceği gibi, el yazısı ile yazılıp notere teslim etmek sureti ile de düzenlenebilir. Vasiyeti yapan kişi hayatta olduğu sürece vasiyete konu olan malvarlığı üzerindeki mülkiyet haklarını istediği gibi kullanır.

HİBE YOLU İLE

Kişi sağlığında, sahibi olduğu herhangi bir taşınır veya taşınmaz malı veya bir hakkı, Türk Eğitim Vakfı’na bağışlayabilir. Bu bağışı yaparken mal veya hakkın sadece kuru mülkiyetini bağışlayıp yararlanma hakkını veya sükna, yani oturma hakkını saklı tutabilir. Böylece taşınır veya taşınmaz mal ya da hakkın sadece çıplak mülkiyeti vakfa geçer, kullanma ve gelirlerinden yararlanma hakkı hayatta olduğu müddetçe bağış yapan kişide kalır. Bu yöntemle yapılacak olan bağışlardan, hukuka aykırılıklar dışında, daha sonra vazgeçmek mümkün değildir.

Çelenk: TEV çelenkleri 1972 yılında başlatılan önemli bir bağış kaynağıdır. Cenaze törenlerinde çiçek gönderimi yerine çelenk gönderilmesi aracılığıyla yapılan bağışlarla her yıl yaklaşık 3 bin öğrenciye burs verilebilmektedir.

Bireysel ve Kurumsal Bağışlar: Bireyler ve kurumlar TEV’e şartlı veya şartsız burs bağışı yapabilmektedir. TEV’in önemli gelir kaynaklarından olan bireysel/kurumsal bağışlarla, TEV Burs Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde öğrencilere destek sağlanmaktadır. Ayrıca okul, yurt yapımı için de bağış yapılabilmektedir.

Mutlu Gün: Bağışçılarımız mutlu ve özel günlerde sevdiklerine hediye etmek üzere TEV Mutlu ve Özel Gün Kartları’nı kullanabilmektedir. Davet, açılış gibi büyük organizasyonlarda ise sevdiklerinizi tebrik etmek amacıyla göndereceğiniz TEV Mutlu Gün panoları ile eğitime destek olabilirsiniz.

Burs Fonları: Kendi adınıza veya anısını yaşatmak istediğiniz kişi adına burs fonu açabilirsiniz. Burs fonlarının temel amacı maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere, fon üzerinden burs desteği sağlamaktır. Burs fonu uygulaması ile bağışçımız, bursiyerini mezun etme sevincini yaşamaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler