‘Özel’e ve İHL’ye öncelik

Bursa’da dağıtılan Yerel Yerleştirme Kılavuzu’na öğrenci, veli ve eğitimcilerden tepki geldi.

Yayınlanma: 08.06.2018 - 23:19
Abone Ol google-news

Liselere yerleştirmede pilot il seçilen Bursa’da velilere dağıtılan “Yerel Yerleştirme Kılavuzu’’nda iki okul türü dayatması ve özel okullarla imam hatip ortaokullarına öncelik verilmesi tepkiye neden oldu.

Eğitim İş Sendikası’nca yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bursa’da sınavsız öğrenci alacak okullarla ilgili yaptığı pilot uygulamada sistemin çalışmadığına dikkat çekilerek, ‘‘En kritik olan durum, öğrencinin en az iki okul türünü seçmek zorunda bırakılmasıdır’’ denildi. Sınavsız okullara yerleştirme sisteminin kabul edilemeyeceği belirtilen açıklama şöyle:

“MEB Bursa’da sınavsız öğrenci alacak okullarla ilgili pilot uygulama yapma kararı almış, ancak on binlerle ifade edilebilen Bursa ilinde dahi sistemi çalıştırmakta zorlanmış hatta becerememiştir.

Sistemi anlatanlar dahi sorulara cevap verememiştir. Kimin kurguladığı belli olmayan sistemi tam olarak bilenin olduğu dahi meçhuldür.

Sisteme göre tercih bölgesindeki okulda bulunma durumu (ne kadar süredir mevcut ortaokulda okuduğu), tercih sırası, ortaokul başarısı, ikametgâh, devam/devamsızlık gibi bazı kriterlere göre belirlenecek önceliklere göre yerleştirme yapılacak. En kritik olan durum ise öğrenci en az iki okul türü seçmek zorundadır. Yani; Anadolu Lisesi-Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi-İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi İmam Hatip Lisesi gibi iki tür seçmek zorunda bırakılacak. 10 tercih hakkı olacak öğrenciler istemedikleri türden okul seçmek zorunda bırakılıyor. Bir yandan bakan düzeyinde hiçbir öğrenci istemediği okul türüne gitmeyecek diye demeçler verilirken, uygulamada iki türde tercihe zorlama yapmak insanları aldatmaktır.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki her kayıt alanında tercih edilebilecek okul türü bulunmamaktadır. Sağlık meslek okumak isteyen bir çocuğumuzu, Ticaret Mesleğe mi yönlendireceğiz, Turizm okumak isteyeni Endüstri mesleğe mi?

Evet meslek liselerinin tamamı Anadolu Meslek Lisesi fakat sadece tabelaları bu şekilde oysa ki bu okulların her birinde farklı alanlar bulunmaktadır. Ve biz farkındayız ki her kayıt alanında bir İmam Hatip Lisesi bulundurulacak.’’

Seçme hakkı yok

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da, kılavuzdaki okul türü dayatması ve imam hatiplerle özel okullara öncelik tanınmasına tepki gösterdiklerini belirterek, ‘‘Öğrencinin her türlü okulu seçme hakkı vardır. İsterse üç Anadolu Lisesi de seçebilir. Ama bu uygulamada iki okul türünü seçmezsen sistem kabul etmiyor’’ dedi.

‘Okulumuz imam hatip olmasın’

İsmail Tarman Ortaokulu velileri, okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürülme kararına karşı, okul önünde toplandı. 739 gündür nöbet tuttuklarını belirten velilerin yaptıkları açıklama şöyle: ‘‘Mücadelemiz hem eylemsel, hem de hukuksal boyutta sürmektedir. İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatipe dönüştürülme işlemi anayasadan, yönetmeliklere, uluslararası sözleşmelerden, iktidarın kendi yaptığı 6287 sayılı kanuna da aykırıdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler