Bu kılavuzla olmaz!

Bursa’da dağıtılan Yerel Yerleştirme Kılavuzu tüm ülkede uygulanacak mı?

Yayınlanma: 09.06.2018 - 20:46
Abone Ol google-news

Liselere yerleştirmede pilot il seçilen Bursa’da velilere dağıtılan “Yerel Yerleştirme Kılavuzu’’nun tüm ülkede uygulanma ihtimali veli ve öğrencileri kaygılandırıyor. Veliler, kılavuzdaki kriterlerin değişmesi gerektiğini, aksi durumun öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkının ihlali anlamına geleceğini belirtiyor. Bursa’da velilere dağıtılan kılavuza göre, yerleştirmede, öğrencilerin ikamet adreslerinin bulunduğu kayıt alanı, okuduğu okulun bulunduğu kayıt alanı, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, öğrencilerin tercihleri, okul başarı puanları ve devam- devamsızlık başta olmak üzere okulların kontenjanı, okulların türü gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.

Kayıt alanları

Kılavuzda “Yerleştirme Basamakları’’ şöyle anlatılıyor: Tercih edilen bir lise için;

-KAYIT ALANI: Lise öğrencinin ikamet ettiği Kayıt Alanı’nda ise diğer kayıt alanlarındaki (komşu bölge ve bölge dışı) öğrencilerden öncelikli yerleşir.

-OKULDA BULUNMA: Kayıt alanında ikamet eden ve o kayıt alanındaki bir ortaokula giden öğrenci, Kayıt Alanı’nda ikamet eden ancak o kayıt alanındaki bir okula gitmeyen öğrenciden öncelikli yerleşir. Eşitlik halinde o kayıt alanındaki ortaokula en çok giden öğrenci öncelenir.

İlk tercih öncelikli

-TERCİH: Kayıt alanında ikamet eden ve aynı kayıt alanındaki bir ortaokula giden öğrenciler arasında ilk tercihlerine yazan öğrenciler önceliklidir.

-BAŞARI HAVUZU: Kayıt Alanı’nda ikamet eden ve aynı kayıt alanındaki bir ortaokula giden ve ilk tercihlerine yazan öğrenciler arasında tüm ortaokul boyunca aldığı değerlendirmelerden yola çıkarak Ortaokul Başarı Puanı üstünlüğü yerleştirmede öncelik sebebidir.

-DEVAM-DEVAMSIZLIK: Kayıt Alanı’nda ikamet eden ve aynı kayıt alanındaki bir ortaokula giden, ilk tercihlerine yazan ve Ortaokul Başarı Puanı iyi olan öğrenciler arasında 8. sınıftaki devamsızlığı az olan öğrenci yerleştirmede önceliklidir.

En az iki tür okul seçilecek

Kılavuz’da yerleştirme esasları şöyle anlatılıyor: n Ortaokulların liselerle eşleştirildiği kayıt alanları oluşturulmuştur. 

-Kayıt alanları öğrencilerin evlerine en yakın olan liseler çerçevesinde belirlenmiştir.

-Kayıt alanındaki ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, liselerin kontenjanları belirlenmiş ve kayıt alanındaki her öğrencinin gidebileceği ortaöğretim kurumu imkânı sağlanmıştır. 

-Öğrenciler tercih edilecek okullar arasında bütün lise türlerini (Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) görebilecek ve tercihte bulunabilecekler. 

-Tercih ekranında kayıt alanlarındaki okullar yeşil renkle ‘’Bölgede’’, Komşu Kayıt Alanı’ndaki okullar mavi renkle “Komşu Bölgede’’, komşu olmayan il içindeki diğer okullar ve il dışındaki okullar kırmızı renkle “Bölge Dışı’’ şeklinde görülecek.

-Öğrenciler, kendi kayıt alanlarından, komşu kayıt alanlarından ve diğer kayıt alanlarından (il içi ve il dışı) olmak üzere 10 tercih yapabilecekler. Bütün tercihlerini tek bir türden yapamayacak ve tercihlerinde en az iki tür okula yer vermek zorundadırlar. Aksi takdirde tercihlerini kayıt edemeyecekler. 

-Tercih sıralamasının yerleştirmede önceliği vardır. Öğrenciler tercihleri doğrultusunda öncelikle kendi kayıt alanlarındaki okullara yerleştirilecektir.

-Yerel yerleştirmede kayıt alanlarındaki yerleştirme kriterleri sırasıyla; Kayıt Alanında Bulunma, Okulda Bulunma Durumu, Tercih Sırası, Başarı Durumu, 8. Sınıf Devam-Devamsızlık Durumu olarak belirlenmiş, eşitlik halinde de öğrencinin yaşı olarak tanımlanmıştır.

Kimler öncelikli yerleşecek?

Kılavuzda verilen örnek de şöyle:

BEKİR: Kayıt alanında oturuyor ve kayıt alanında okuyor - Öncelikli yerleşir.

CEM: Kayıt alanında oturuyor, özel okula gidiyor - Öncelikli yerleşir.

ALİ: Kayıt alanında oturuyor, imam hatip okuluna gidiyor - Öncelikli yerleşir.

EMİNE: Kayıt alanında oturuyor, Komşu Kayıt Alanı’nda bir ortaokula gidiyor - 2. Öncelikli yerleşir.

ESMA: Kayıt alanında oturuyor, Diğer Kayıt Alanı’nda bir ortaokula gidiyor - 2. Öncelikli yerleşir.

CAN: Komşu Kayıt Alanı’nda oturuyor ve okuyor (İHL) - 3. Öncelikli yerleşir.

AYŞE: Komşu Kayıt Alanı’nda oturuyor ve okuyor (ortaokul) - 3. Öncelikli yerleşir.

KAZIM: Komşu Kayıt Alanı’nda oturuyor ve okula gidiyor (Nakil) - 4. Öncelikli yerleşir.

KEMAL: Diğer Kayıt Alanı’nda oturuyor ve okula gidiyor (Nakil) - 4. Öncelikli yerleşir.

KEREM: İl içinde bir yerde oturuyor ve kendi kayıt alanında (bölge dışı) okuyor - En son yerleşir


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler