Hafız ol lisede yerin hazır

Milli Eğitim Bakanlığı Kuran kursu için okulu bırakanlara sınavsız İmam Hatip Liseleri'ne geçiş kıyağı yaptı.

Yayınlanma: 29.07.2014 - 23:01
Abone Ol google-news

Tüm lise türlerine girişte sınav şartı getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kuran kursuna gitmek için “okulu bırakan” ve bu yüzden Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na (TEOG) da girmeyen öğrencilere kıyak yaptı. Daha önce hafızlık eğitim almak için Kuran kursuna gitmek isteyen öğrencilere ortaokula bir yıl geç kayıt yapma imkânı veren bakanlık, bu öğrenciler için bu kez de sınav muafiyeti getirdi. Yani okulu Kuran kursu için bırakan öğrenciler, sınava girmeden imam hatip lisesine kayıt yaptırabilecek. Bakanlık ayrıca 7 ilde 9 Anadolu imam hatip lisesini de “mezunlarının ilahiyat alanında daha başarılı olmalarını” sağlayacak “hafızlık liselerine” dönüştürdü.

MEB’in Kuran kurslarında verilen hafızlık eğitimi almak isteyen öğrencilere tanıdığı imkânlar giderek genişliyor. Daha önce imam hatip ortaokullarına kayı yaptıran öğrencilerin, Kuran kurslarında verilen hafızlık eğitimini almaları durumunda okula bir yıl geç başlayabilmelerine olanak sağlanmıştı.

 

9 hafızlık okulu

Bakanlık daha sonra “hafızlık eğitimine özel”, proje imam hatip liseleri kurdu. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak geliştirilen projeyle 3’ü İstanbul’da olmak üzere 7 ilde 9 Anadolu imam hatip lisesinin eğitim öğretim programı hafızlık eğitimine özel olarak geliştirildi.

Okulların amacı ise “Din eğitimi ve din hizmetleri alanında daha iyi hizmet verebilmeleri, ilahiyat alanındaki akademik çalışmalarını daha başarılı yürütebilmeleri” olarak belirlendi.

İlköğretim okulu 8. sınıfı bitiren ve hafızlık eğitimi almak için Kuran kursuna kayıt yaptıran öğrencilerden hafızlığını bitiren öğrenciler için hafızların okutulduğu İstanbul Bahçelievler Abdurrahman Gürses, Antalya Kepez Mahmut Celalettin Ökten, Trabzon Maçka Mehmet Rüştü Aşıkkutlu, Urfa Suruç, İstanbul Kadıköy Erkek, Ordu Ünye Yüceler, Denizli Cedide Abalıoğlu, Ankara Tevfik İleri ve İstanbul Anadolu imam hatip liselerine başarı ve kontenjan durumuna göre kaydedilmeleri kararlaştırıldı.

Bu okullara alınacak öğrenciler için sadece Kuran kurslarında hafızlık eğitimi almaları gerekmeyecek. Hafızlık eğitimini Kuran kursları dışında kendi kendilerine tamamlamaları da yeterli olacak. Okullara kız öğrenciler kaydedilmeyecek.

 

Kayıtlar okula değil müftülüklere

Hafızlık eğitimi alan öğrencilerin “kendileri için özel hazırlanmış” Anadolu imam hatip liselerine kayıt olmaları için il milli eğitim müdürlüğüne veya okula değil, ikamet ettikleri il ve ilçe müftülüklerine başvurmaları gerekecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler