Eğitime adanmış hayat

Hayrullah Saki tüm Çaycuma’yı asla ödün vermediği bilimsel eğitim ideali için seferber eden bir başöğretmen.

Yayınlanma: 24.11.2019 - 02:00
Eğitime adanmış hayat
Abone Ol google-news


Hayrullah Öğretmen, 1934 yılında Çaycuma’da doğmuş, 1949 yılında Kastamonu Göl Köy Enstitüsü’ne girip, 1955 yılında mezun olduktan sonra ilçeye bağlı Koramanlar köyünde öğretmenliğe başlamış. Kayıkçılar, Burunkaya, Perşembe ve Gemiciler köy okullarında görev yaptıktan sonra 1971’de Çaycuma Merkez Kutlutaş İlkokulu’na müdür olarak atanmış ve emekli olana kadar, 28 yıl aynı okulda çalışmış. Altı kızından 3’ü öğretmen olan Saki, 2010’da eşi ile birlikte biriktirdiği parayı okul yapımı için valiliğe bağışlamış. SEKA Sosyal Tesisleri’nin atıl durumdaki bir binası kısa sürede yenilenerek 2011 yılında Çaycuma Hayriye - Hayrullah Saki Anaokulu olarak 3 - 6 yaş grubu için eğitim ve öğretime açılmış.

Hayrullah Öğretmen, “Bugüne kadar yetiştirdiğim öğrencilerimden birçoğu milletvekili ya da bakan olarak görev yaptılar. Emekli olduktan sonra da öğrencilerle bağım hiç kopmadı. 67 yıllık eşim Hayriye Hanım ile birlikte tüm imkânlarımızı zorlayarak bir okul yapmaya karar verdik” diyor. Onun bitmek bilmeyen enerjisini takdir eden dönemin Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen’e, destek olan herkese teşekkür ediyor.

ZAFER BAYRAMINDA ATATÜRK ANITI

Hayrullah Öğretmen daha sonra Çaycuma Kültür Merkezi’nin önündeki eksikliği fark edip, Atatürk Anıtı yaptırmak için harekete geçmiş. Heykeltıraş Pınar Öktem Doğan’ın yaptığı, Atatürk’ün bilime ve sanata verdiği önemi ile Köy Enstitüleri eğitim-öğretim modelini simgeleyen anıt geçen yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96’ncı yıldönümü olan 2018’de görkemli bir törenle açılmış.

Hayrullah Saki, açılışta, “Sevgili Çaycumalılar, ben kendimi eğitime adadım. Bütün çalışmalarım bilimsel, toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda oldu, Atatürk’ün izinde yürümeye devam edeceğim” diyor. Törene ona destek veren Zonguldak Valisi Ali Çınar, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da katılmış. 

Vali Çınar açılışta, “Hayrullah Hocamız Çaycuma’ya hem bir okul, hem bu anıtı bıraktı. Sadece beşikten mezara kadar okuyanlardan değil okutanlardan da birisidir” diye teşekkür etmiş.

Kantarcı, “Küçüklerin, çocukların Hayrullah dedesi bizim de ‘Hayrullah’ büyüğümüz emekli bir eğitimci olmasına rağmen hiçbir zaman toplumdan kopmadı. Eşiyle kendisinin adına yaptırdığı çok güzel bir okul var ama yine de o dişi tırnağıyla biriktirdiği tasarruflarıyla büyük Atatürk’ümüzün anlamlı bir kompozisyonunu içeren heykelin de yapımı için yıllardır çok uğraştı, hepimizi seferber etti " diyerek onları nasıl yönlendirdiğini anlatıyor..

Benim sevdam bu çocuklar

Saki, ileri yaşına rağmen her gün öğretmenlik yıllarındaki gibi takım elbisesini giyerek, önce Atatürk Anıtı’nı daha sonra anaokulunu ziyaret ediyor. Anaokulu müdürünün çalışkanlığını överken “Küçüklerle bir arada olmak, ‘Hayrullah dede’ diye koşmaları bana enerji veriyor” diyerek, kumbara projesi ile yeni bir okulu hayata geçirme planları yapıyor. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler