Bakan Zeybekci'den "soğan-patates" açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın döviz satarak kura müdahale etmesine karşı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 22.06.2018 - 11:12
Abone Ol google-news

Kurun öngörülebilir olmasının önemli olduğunu aktaran Zeybekci "Reel sektörün borcuyla ilgili problem görmüyoruz" dedi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg HT'de yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

Seçim kampanyasını değerlendiren Zeybekci "kazasız belasız güzel bir kampanya oluyor. İnşallah Türk siyaseti için güzel bir dönüm noktası olacak" dedi.

Zeybekci kurdaki yükselişe dair "bunun maliyetini ödeyen Türk reel sektörü. Kura müdahale etmemekten kastım suni şekilde müdahale etmemek. TCMB'nin Döviz satarak piyasaya müdahalesine karşıyım ve karşı olmaya devam edeceğim. O oyuna gelmemek lazım. Makro ekonomik dengeler ve MB'nin diğer enstrümanlarıyla müdahale etmek her zaman daha sonuçludur" dedi.

REEL SEKTÖRE ETKİSİ

"İhracatçı da kurda oynaklık istemiyor, TL'nin değeri öngörülebilir olmalı. Yüzde 1 artı eksiyle geleceği görmek lazım. TL'nin beklentini üzerinde değerinin düşmesi maliyet anlamında ülkeyi olumsuz etkiliyor. Reel sektörümüzün planlamasını kendisi yapması gerekir.

Soğan-patates açıklaması

Soğan ve patates çok önemli. Bu ay enflasyondaki artışın yüzde 0.38'i patates ve soğandan geliyor. Bu tüketiciye ve vatandaşa haksızlık. Üretim düşüklüğünden değil, hasat zamanı gelmedi daha. Şu anda yaşadığımız sıkıntıyı biliyoruz, bazı yerlerde spekülasyon ve depolama var.

Mayıs  ayında yüzde 35 arttı patates fiyatı. Buna göz mü yumacağız? Bu fırsatçılara karşı mücadele etmemiz lazım. Şartlı, adı ve miktarı belli ve Türk Lirası ödeyerek alacağız. Müdahalemiz belli, miktarı belli, toplam üretimin yüzde 2'si kadar olacak. Gerekirse müdahaleye devam ederiz. Soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler