Soma işçisini yine unuttular

Hükümet, Soma ve Kırkağaç’ta esnafın kredi borçlarını 1 yıl süreyle erteledi. Bankalara kredi borcu olan binlerce işçiyle ilgili ise adım atılmadı. İşçi bankalarla baş başa kaldı.

Yayınlanma: 02.08.2014 - 23:25
Abone Ol google-news

Hükümet, maden faciasının yaşandığı Soma ve Kırkağaç’ta esnafın kredi borçlarını 1 yıl erteledi. Faciadan doğrudan etkilenen işçilerin bankalara olan kredi borçları ile ilgili ise bir adım atılmadı. Özel bankaların işçilere önce kredi borçlarını 1 yıl erteleyeceklerini açıkladıkları ancak sonradan bu süreyi 3 aya kadar düşürdükleri de ortaya çıktı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “İşçiler bankaların insafına bırakılmamalı. Esnafa yapılan iyileştirme, bütün işçileri de kapsamalı” dedi. Yarın öbür gün bu işler unutulunca işçilerin faiz ve ödeme baskısı altında kalacaklarına işaret eden Özel, devlet bankalarında zaten sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Özel, esnaf ve sanatkârların borçlarının ertelenmesi konusunda da kendilerinin “torba tasarının” Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında yasa teklifi verdiklerini ancak AKP’nin reddettiğini anımsattı. Soma ve Kırkağaç’tan göç başladığına dikkat çeken Özel, “Cenazesini alıp giden ve dönmeyen aileler var. Artık madende çalışmayı düşünmeyerek Soma’yı terk edenler var. Ayrıca insanlar 1.5 ay maaş alamayınca alışveriş de yapamadılar. Bütün bunları düşünerek yasa teklifi verdik. Ancak CHP’den geldiği için reddettiler. Şimdi Bakanlar Kurulu kararıyla yapıyorlar. Bu düzenlemenin patenti CHP’ye ait” dedi.

 

Yasa çıkmadan talan başladı

Bu arada Soma’da hükümet tarafından “acele kamulaştırma” yapılan alanların da zeytinlik olduğu ortaya çıktı. Oysa mevcut yasaya göre zeytinliklerde maden araması yapılamıyor. AKP bunu değiştirmek için yasa tasarısı hazırladı. Ancak bu tasarı daha Meclis’ten çıkmamıştı. Yani AKP yasa çıkmadan uygulamaya başlamış oldu. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören kamulaştırılacak 93 bin 858 metrekarelik toplam 9 adet parselin tamamının zeytinlik olduğunu söyledi. Ören, “Zeytin alanlarını talan edecek olan yasa Meclis’te kabul edilip yasalaşmadan Bakanlar Kurulu’nun kanunsuz kararı zeytin alanlarının hükümet eliyle talanı anlamına gelmektedir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler