Türk iş dünyasının dünyaya açılan penceresine kadınlar talip

Didem Elmas ve Melisa Tokgöz cumartesi günkü TİM seçiminde ilk kez yarışan iki kadın aday olarak bir ilke imza atacaklar.

Yayınlanma: 29.06.2018 - 15:50
Abone Ol google-news

Sosyal medyada gündeme oturan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi yıl sonu değerlendirme toplantısında çekilen fotoğrafta sadece 1 kadın vardı, kenarda ve arkada kalmıştı. Önce sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkiler ardından da haber bültenlerine konu olan bu fotoğraf ile birlikte, Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarında, kadın temsilci olmadığı herkes tarafından görüldü.

Bu gelişmenin ardından, öncelikle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu genel kurulunda kadın başkan ve üyelere öncelik gösterildi ve önemli bir yapıda kadınların sayısının artması, bakış açısının değiştiğine olan inancı artırmaya başladı. Hemen arkasından TÜSİAD, yıllardır yapılan işadamları heyetinin adını ‘iş insanları’ olarak değiştirdi.

Nisan ayında yapılan ihracatçı birlikleri seçimleri öncesinde TİM başkanı Mehmet Büyükekşi imzası ile birliklere gönderilen yazıda, yönetim ve denetim kurullarında kadın adaylara yer verilmesi beklentisi iletildi. İhracatçı birlikleri yapılan seçimlerde 55 kadın adayın listelerde yer buldu.

Tüm bunlar iş dünyası kadınlarının yönetime ortak olmasında hareketlilik yaşanırken, TOBB seçimlerinde yönetimde kadınlara yer verilmedi. Başta kadın dernekleri olmak üzere bir çok kesimden tepki alan bu gelişmenin ardından, şimdi iş dünyası kadınlara yer verilmesi konusunda yeni bir sınav verecek.

TİM için büyük sınav

Hafta sonu TIM yeni başkanını seçecek; sektörler konseyi, yönetim ve denetim kurulları seçimleri yapılacak ve mevcut başkan adaylarının kadın adaylara listelerde yer vermek konusundaki tutumları merak konusu.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Tim’in iki kadın adayı Kuru Meyve Sektör kurulu başkan yardımcısı Didem Elmas ve Yaş meyve sebze sektör kurulu başkanı Melisa Tokgöz, konu ile ilgili tam bir dayanışma içinde olduklarını, Tim’in tüm bu güzel gelişmelere öncülük ettiği süreçte, kadınları ön plana çıkarma konusundaki çalışmalarına devam etme sürecine gölge düşmemesini istediklerini ifade ettiler.

20 yıla varan tecrübeleri ile sektörde tanınan ve kuşaklardır aileleri tarafından yönetilen şirketlerinde uzun yıllardır yönetime ortak olan iki aday sektöre getirdikleri inovasyon ve girişimci ruh ile TİM yönetimine de büyük katkı sağlamak için hazırlar.

Küresel cinsiyet eşitliği raporunda, 144 ülke arasında 131. olan Türkiye için büyük bir şans olarak nitelendirilen adaylar açıklamalarında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin teveccüh ve yönlendirmeleri bizler için büyük önem taşımaktadır” dediler.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler